Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η αύξηση των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, έφερε ενίσχυση της πτώσης και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τους όγκους και τους τζίρους της χθεσινής – απολύτως απαξιωμένης – συνεδρίασης.
Εκθέσεις διαφόρων οίκων για την επόμενη ημέρα της χώρας που κάθε άλλο παρά ρόδινη θα είναι στη μετά από τα μνημόνια εποχή, αλλά και η εν γένει αβεβαιότητα σε όλο το επενδυτικό – χρηματοπιστωτικό σύστημα, φέρνει αυξημένες πιέσεις σε τράπεζες αλλά και blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης πλέον έχει κατέλθει στις 757 μονάδες με απώλειες 1,2%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 24 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να πλησιάσει ή να ξεπεράσει σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%, ενώ πλέον η Alpha Bank, υποχωρεί κατά 2,95%, η Eurobank κινείται στο -2,73%, η Πειραιώς στο -2,46% και η Εθνική στο -1,29%.
Στο χώρο των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, απώλειες άνω του 2% έχουν πλέον μετοχές με ισχυρή επιρροή στο Γενικό Δείκτη όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ αυξημένες πιέσεις άνω του 1% δέχονται επίσης τίτλοι όπως Lamda Development, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC (μόλις στο +0,13%), EXAE, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο τoυ Mid Cap ανοδικά κινούνται οι Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαίσιο, ενώ αυξημένες πιέσεις κοντά στο 4% δέχεται η Νηρέας, άνω του 2% χάνουν οι Intracom Κατασκευές, Intralot και Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 1% υποχωρούν οι J&P Άβαξ, Attica Bank, Intracom Holdings και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, ελάχιστοι τίτλοι έχουν όγκους και τζίρους που ξεφεύγουν από τη απαξίωση, ενώ στο σύνολο οι πωλητές υπερτερούν, καθώς μόλις 35 μετοχές ενισχύονται, έναντι 64 που υποχωρούν.
Σε μεταβατικό στάδιο οι χρηματιστηριακές αγορές
Σε ήπιο τέμπο με μειωμένες συναλλαγές κινούνται τόσο σήμερα όσο και όλο το τελευταίο διάστημα και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Μετά το σοκ από τον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τράμπ, αλλά και τη γενικευμένη πολιτική κρίση που τους προηγούμενους μήνες ξέσπασε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, οι επενδυτές δεν προβαίνουν σε νέα ρίσκα σε μετοχές, αντιθέτως «μαζεύονται».
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια περιμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση πρωτίστως σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς από την πλευρά των ΗΠΑ, που ανάλογα με το βαθμό που θα εφαρμοστεί, θα φέρει αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό status quo επηρεάζοντας νομοτελειακά και τις κερδοφορίες μεγάλων εταιρειών.