Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο της χτεσινής κατάρρευση της τιμής του αμερικάνικου αργού και ενώ η πανδημία του νέου κορονοϊού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 3,4% στις 324,31 μονάδες και σχεδόν όλους τους κλάδους του με αρνητικό πρόσημο, ενώ τις περισσότερες πιέσεις τις δέχτηκαν οι πρώτες ύλες που κατέγραψαν βουτιά άνω του 6%.
Παρομοίως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4% και έκλεισε στις 10.249 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 3,77% στις 4.357 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε στις 5.641 μονάδες με πτώση 2,96%.
Ίδια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έχασε 3,6% και έκλεισε στις 16.450 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 2,88% κλείνοντας στις 6.634 μονάδες.
Βασική πηγή ανησυχίας των επενδυτών αποτελούν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει χτες αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία καθώς λήγουν τα futures Μαΐου και δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανανεωθούν λόγω της πολύ μειωμένης κατανάλωσης και της αδυναμίας αποθήκευσης.
Ακολούθως, σήμερα οι πιέσεις εταφέρθηκαν στο συμβόλαιο του Ιουνίου με την τιμή του WTI να κινείται κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι, δείγμα ότι η αγορά βλέπει πως η ύφεση θα έχει βάθος και διάρκεια.
Η κρίση στην οποία βρίσκεται η αγορά πετρελαίου επηρέασε αρνητικά και το μπρεντ, με τα δικά του συμβόλαια Ιουνίου να κινούνται στα 18-19 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας βουτιά κατά 26% έναντι της χθεσινής ημέρας.