field_kentriki_fotografia

Ο Christie’s λανσάρει δική του πλατφόρμα για NFT’s

Το NFT μπήκε στη ζωή μας την άνοιξη της περσινής χρονιάς, όταν ο άγνωστος μέχρι τότε Γερμανός Beeple πούλησε ένα «ψηφιακό ψηφιδωτό» για 69,3 εκατ. δολ. Η σύνθεση με τίτλο «Everydays: The First 5.000 Days» ήταν το μοναδικό προσφερόμενο έργο σε μια δημοπρασία που έμελλε να γράψει ιστορία, όχι απλώς στα μέσα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, αλλά και στην αγορά της.

Ο οίκος Christie's προκάλεσε κυριολεκτικά «big bang» στην ιστορία των πωλήσεων στα έργα τέχνης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει σε βάθος κατανοητά. Και αυτό γιατί επισημοποίησε με τρόπο ηχηρό το NFT ως μορφή τέχνης υψηλού κύρους, σοβαρής εμπορικής αξίας, αλλά και επένδυσης για το μέλλον, ενώ «νομιμοποίησε» το ψηφιακό χρήμα υιοθετώντας το στις συναλλαγές με τους πελάτες. Το τελευταίο δεν είναι διόλου αμελητέο, καθώς μιλάμε για τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. 

Τώρα ο ιστορικός οίκος – που μετρά 2,5 αιώνες ζωής – θέλει να έχει λόγο, όχι απλώς στο είδος που εμπορεύεται, αλλά και στον τρόπο συναλλαγής. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Christie's ανακοίνωσε ότι αγκαλιάζει το Web3 λανσάροντας μια νέα, δική του πλατφόρμα, όπου οι δημοπρασίες θα πραγματοποιούνται στο δημόσιο blockchain Ethereum.

Τι σημαίνει αυτό; Η αγορά του Christie's 3.0, όπως ονομάστηκε, είναι χτισμένη ώστε οι συναλλαγές να καταγράφονται, ενώ θα παρέχει εργαλεία για τον αποκλεισμό του χάκινγκ και για φορολογική συμμόρφωση (ανοιχτή προφανώς σε ελεγκτικά όργανα, αν και παραμένει ερώτημα ο βαθμός πρόσβασης στους ψηφιακούς λογαριασμούς των πελατών).

Αρκετές πωλήσεις με NFT του Christie's μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν. Όμως η προβολή και η διάθεσή τους γινόταν από εξωτερικές πλατφόρμες. Το Christie's 3.0 αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, παρέχοντας μια νέα αγορά, με τον τρόπο που λειτουργεί η OpenSea και το Rarible.

Η νέα πλατφόρμα του οίκου δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Manifold, μια startup που επικεντρώνεται στον κώδικα που τροφοδοτεί τα NFT’s, καθώς και νέες, σχετικές με το NFT εφαρμογές. Ο Christie's έχει επίσης συνεργαστεί με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis και την πλατφόρμα metaverse Spatial για να προσφέρει καλύτερη και ταχύτερη λειτουργικότητα στην αγορά και να την κάνει πιο ελκυστική από τις υπάρχουσες πλατφόρμες.

Η Nicole Sales Giles, επικεφαλής στις πωλήσεις ψηφιακής τέχνης στον Christie's, σχολίασε ότι η νέα πλατφόρμα θα «προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να συλλέξει NFTs με τρόπο άμεσο, λειτουργικό και απολύτως ασφαλή».

Για την προώθηση της νέας πλατφόρμας, ο Christie's διαθέτει ένα και μόνο αποκλειστικό έργο, όπως ακριβώς έκανε με τον Beeple: μια συλλογή από εννέα NFT’s που υπογράφει η καλλιτέχνιδα Νταϊάνα Σινκλαίρ (αναφέρεται ως “multidisciplinary artist”, δηλαδή πολυεπιστημονική καλλιτέχνιδα, νεολογισμός και αυτός στην εγχώρια εικαστική μας γλώσσα. Το έργο της φωτογραφίας είναι δικό της). 

Μένει να δούμε πώς θα απαντήσει ο Sotheby's, ο μεγάλος αντίπαλος του Christie's στον χώρο των δημοπρασιών, που επίσης τους τελευταίους μήνες έχει μπει για τα καλά τον κόσμο του NFT. 

 

Δείτε τη νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση nft.christies.com