Black Box: Το νέο χτύπημα του Βαρδινογιάννη, τα βαφτίσια των ΕΛΠΕ, στο φουλ οι μπετονιέρες και η προειδοποίηση του FBI

Για μήνες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ομίλου της Motor Oil και της Ελινόιλ για την εξαγορά της εταιρείας ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ (VERD).  Όπως πληροφορείται η στήλη, το μοναδικό εμπόδιο στη συμφωνία ήταν το ύψος του τιμήματος, για το οποίο υπήρξαν διαφωνίες. Τελικά, η λύση βρέθηκε με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στο ποσό των 15,4 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή του ομίλου της Motor Oil είναι ενδεικτική της τάσης επέκτασής του στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων στοχεύοντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον τομέα αυτό.

Η VERD, η οποία ιδρύθηκε το 2005, έχει σαν αντικείμενο εργασιών την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντίζελ ετησίως. Επιπλέον, η VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ. Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της εξαγοράς πρωτοπορεί στις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Μία άλλη κίνηση του ομίλου σε ό,τι αφορά της επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και αυτή του εργοστασίου κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex) στα διυλιστήρια Κορίνθου. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 245 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο εργοστάσιο θα αρχίσει να εισφέρει σε έσοδα, μπαίνοντας σε λειτουργία, το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

---

Περνώντας στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, όπως και με τα αντίστοιχα των ΕΛΠΕ, έτσι και με της Motor Oil, αποτυπώθηκε το εξαιρετικό περιβάλλον μέσα στο οποία λειτούργησαν στο εξάμηνο. Τα ιστορικά υψηλά περιθώρια διύλισης και το ισχυρό δολάριο εκτόξευσε στα ύψη τα αποτελέσματα της Motor Oil, τα οποία ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα δημοσιευμένα EBITDA, μαζί με την αποτίμηση των αποθεμάτων στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 932,1 εκατ. ευρώ από 250,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 271,58%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 685,4 εκατ. ευρώ από 121,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση σημειώνει πως για το διάστημα μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου και μέχρι σήμερα, η τιμή του brent διατηρείται στην περιοχή των 100 USD/bbl (μέση τιμή 106,94 USD/bbl) με ήπιες τάσεις αποκλιμάκωσης και μεταβλητότητας, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που προέρχονται από την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων.

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, για τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου (EBITDA) αναμένεται σημαντική συνεισφορά από τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής (CORAL, AVIN), λόγω της θετικής επίδρασης στις πωλήσεις τους από τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα για την CORAL, αναμένεται σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά της αποτελέσματα από τις θυγατρικές που διαθέτει  στην Κροατία, στη Σερβία, στα Σκόπια και στην Κύπρο. Ομοίως σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται από τη Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ ,η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ και την ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

---

Η στήλη είχε έγκαιρα γράψει για το νέο όνομα των ΕΛΠΕ. Έτσι λοιπόν η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την αποκάλυψη του λογοτύπου, των χρωμάτων και της νέας εταιρικής ταυτότητας στις 20 Σεπτεμβρίου.  Μια πρόγευση πήραμε από την ονομασία «HELLENiQ Energy», η οποία υιοθετεί μια σύγχρονη προσέγγιση, με απλή/ξεκάθαρη λογική που συνδέει το παρελθόν του ομίλου με το μέλλον του. Έτσι αναμένεται να είναι και το logo, λειτουργώντας ως γέφυρα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ με την πράσινη ενέργεια.  Το «IQ» του ονόματος των νέων ΕΛΠΕ αυτό σηματοδοτεί: Την έξυπνη – ευφυή Ελλάδα και την ενέργεια του αύριο με νέες εφαρμογές. Ενώ το «Energy» περιγράφει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, όχι μόνο στο πετρέλαιο αλλά και στην πράσινη ενέργεια. Άλλωστε η εταιρεία συνεχώς ενισχύει το portfolio της με έργα ΑΠΕ.

 ---

Χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερο από δέκα χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο να δούμε μία άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε επίπεδο συνοικίας. Όποιος, αυτές τις μέρες, έχει κυκλοφορήσει σε διάφορα προάστια και συνοικίες της Αθήνας, στο Μαρούσι, τα Βριλήσσια, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω -την Αττική Ριβιέρα δεν τη συμπεριλαμβάνουμε διότι «τρέχει» αυτόνομα- και βέβαια το κέντρο της Αθήνας, συναντά την ίδια εικόνα. Νέες οικοδομές σηκώνονται, παλιές μονοκατοικίες κατεδαφίζονται και στη θέση τους μπαίνει μία πινακίδα με το σχεδιαζόμενο πολυτελές κτίριο διαμερισμάτων. Αυτό όμως, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του παζλ. Το άλλο αφορά τις μεγάλες επενδύσεις στο real estate.

Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο-μαμούθ Skyline των συνολικά 575 ακινήτων, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ, που περιέρχεται στην κυριότητα του σχήματος Dimand-Premia, όπου ενεργό ρόλο θα έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερη δραστηριότητα και deals στο real estate. Μιας και αναφερθήκαμε στο Μαρούσι, αυτήν τη στιγμή, σε απόσταση μερικών μέτρων το ένα από τα άλλο, βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγαλύτερα project επαγγελματικών ακινήτων. Στην οδό Χειμάρρας δηλαδή, όπου ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, το κτίριο γραφείων της Prodea, έχει «σηκωθεί» ένα ακόμη επαγγελματικό ακίνητο, ενώ οι εγκαταστάσεις της πρώην Kodak είναι παρελθόν.

Στο οικόπεδο 17 στρεμμάτων η κοινοπραξία Brook Lane – Noval Property θα κατασκευάσει υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης, δηλαδή με γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Μόνο στο Μαρούσι οι επενδύσεις σε real estate τοποθετούνται σε 300 εκατ. ευρώ. Εάν συμπεριλάβουμε το Ελληνικό και μεγάλα deals στα νησιά, όπως αυτό της πώλησης του Sheraton Rhodes Resort στην ισπανική Azora, γίνεται αντιληπτό ότι οι μεγάλες επενδύσεις στο real estate έχουν έρθει για να μείνουν.

---

Αργά αλλά σταθερά η ΕΚΤΕΡ ενισχύει το ανεκτέλεστό της, αναλαμβάνοντας νέες συμβάσεις. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και πολύ πρόσφατα έχει αναλάβει έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων που περιλαμβάνουν από την κατασκευή νέων κτιρίων στον ανερχόμενο Ταύρο και εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ μέχρι την ανέγερση του κτιρίου μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ και των συνοδών αυτού έργων στο Ελληνικό. Ωστόσο, τα έργα που έχει πάρει η ΕΚΤΕΡ έχουν χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης περίπου 1 χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύει συνεχώς το ανεκτέλεστό της για να διατηρεί σε καλά επίπεδα τον τζίρο της. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ΕΚΤΕΡ ανήλθε σε  περίπου 21 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένος κατά 36%, έναντι του 2020 λόγω της υπογραφής νέων κατασκευαστικών συμβολαίων.

---

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που θα δημοσιευτούν θα παίξουν ρόλο στο μέγεθος της αύξησης επιτοκίων που θα αποφασίσει η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, κίνηση που οι αγορές βλέπουν στις 50 ή 75 μονάδες βάσης.

Πριν από τα στοιχεία θα έρθουν τα νέα νούμερα για τις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία που θα δώσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται στην ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αναμένεται μικρή ανοδική έκπληξη με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να τρέχει με 8,9% τον Αύγουστο, ελαφρώς πάνω από το consensus των αναλυτών που τον περιμένουν στο 8,8%. Στην Ισπανία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 10,3% τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν, αλλά ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane βλέπει την οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνεται χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ήπιας ύφεσης. Θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σταδιακά μετά την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο που τα έφερε στο 0%. Παρόλο που παρόμοια κίνηση αναμενόταν και τον Σεπτέμβριο μέχρι πρόσφατα, μερικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

---

Πριν λίγες μέρες είδαμε στο Liberal Markets πως μέσα στο νόμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (γνωστότερο ως νόμο για το κλίμα) που ψήφισε το Αμερικανικό Κογκρέσο, περιλαμβάνεται μία πρόβλεψη που έχει ως στόχο την αμφισβήτηση της κινεζικής κυριαρχίας στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αν κάποιος Αμερικανός θελήσει να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, από το 2024 και μετά, θα επιδοτηθεί με ένα ποσό ως 7.500 δολάρια μόνο αν τα υλικά της μπαταρίας προέρχονται κατά τουλάχιστον 50% από την Βόρεια Αμερική. Το ποσοστό αυτό θα ανεβαίνει σταδιακά, μέχρι να φτάσει το 100% το 2028. Η γνωστή αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal ετοίμασε ένα αρκετά διαφωτιστικό βίντεο διάρκειας σχεδόν 4,5 λεπτών, μέσα από το οποίο μας δείχνει πολύ καθαρά πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστούν γρήγορα «βορειοαμερικανικές μπαταρίες» που να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος.

Με τη βοήθεια ερευνητών του βρετανικού University College of London ο συνεργάτης της εφημερίδας «ξετύλιξε» το εσωτερικό της μπαταρίας με τρόπο απόλυτα κατανοητό σε ανθρώπους μη ειδικούς. Έτσι μας έδειξε την άνοδο και την κάθοδο μίας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εξηγώντας ταυτόχρονα την σύσταση αυτών των ηλεκτροδίων και την προέλευση των συστατικών τους. Η κάθοδος αποτελείται από λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και νικέλιο ενώ η άνοδος κυρίως από χαλκό και γραφίτη.

Όπως εξήγησε ένας καθηγητής του UCL, τα υλικά αυτά εξορύσσονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Για παράδειγμα, από την Αυστραλία προέρχεται το 55% του λιθίου, από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 71% του κοβαλτίου, από την Νότιο Αφρική το 37% του μαγγανίου και από την Ινδονησία το 37% του νικελίου (σύμφωνα με στοιχεία της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ). Η επεξεργασία αυτών των υλικών προκειμένου να αποτελέσουν μέρος των ηλεκτροδίων της μπαταρίας γίνεται κυρίως στην Κίνα.

Το 80% των υλικών που θα αποτελέσουν συστατικά της καθόδου μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου υφίσταται την απαραίτητη επεξεργασία στην Κίνα, ενώ για την άνοδο το ποσοστό είναι ακόμα πιο υψηλό, στο 89%. Ένα μέρος αυτών των υλικών φεύγει από την Κίνα και πηγαίνει σε άλλες περιοχές για την τελική συναρμολόγηση, αλλά και πάλι η Κίνα κυριαρχεί, αφού το 76% των μπαταριών συναρμολογείται εκεί, με μόνο το 7% να συναρμολογείται στις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα είναι απλό: παρά το γεγονός πως το υπέδαφος της Βόρειας Αμερικής περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των συστατικών στοιχείων μίας μπαταρίας, είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει τέτοια κινητοποίηση που μέσα σε δύο χρόνια να έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, να έχει αρχίσει η εξόρυξή τους και να έχουν ανεγερθεί τα εργοστάσια επεξεργασίας τους. Αν ο νόμος δεν τροποποιηθεί, οι Αμερικανοί πολίτες δύσκολα θα δουν τις επιδοτήσεις των 7.500 δολαρίων ανά ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

---

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ζήτησε από τις πλατφόρμες αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας και προειδοποίησε τους επενδυτές για τα τρωτά σημεία σε αυτές τις πλατφόρμες. Η προειδοποίηση του FBI έρχεται καθώς οι πλατφόρμες DeFi, οι οποίες διεξάγουν οικονομικές συναλλαγές με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων (και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων μερών) στο blockchain, έχουν υποστεί αρκετές μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις φέτος.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022, εγκληματίες του κυβερνοχώρου έκλεψαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σχεδόν το 97% των οποίων κλάπηκε από πλατφόρμες DeFi, ανέφερε το FBI επικαλούμενο έκθεση της εταιρείας ανάλυσης blockchain Chainalysis. Για το σκοπό αυτό, ο οργανισμός ζήτησε από τους επενδυτές να κάνουν τη δέουσα επιμέλειά τους, ενώ χρησιμοποιούν πλατφόρμες DeFi και να προτιμούν πλατφόρμες που έχουν διενεργήσει ελέγχους ή υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Οι πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και την προειδοποίηση των επενδυτών, ζήτησε το FBI.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.