Black Box: Συγκρούσεις, κόντρες και… φιλικά μεροκάματα

- Σύμφωνα με τους χρηματιστές το ΧΑ εξακολουθεί να είναι μετέωρο. Οι ξένοι θεσμικοί που πραγματοποιούν το 60%-65% του καθημερινού τζίρου συναλλαγών συνεχίζουν να τηρούν τακτική wait and see. Η ανοδική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς, μόλις διαφάνηκε η αποκλιμάκωση στην κρίση με την Τουρκία, επισημαίνουν ότι τροφοδοτήθηκε κυρίως από εγχώρια καύσιμα.

- Στην τελική ευθεία είναι η μεταβίβαση στην Bain Capital του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Εθνικής Κύπρου. Η Εθνική είχε ακολουθήσει το επιτυχημένο μοντέλο του διαχωρισμού των κόκκινων δανείων από το υπόλοιπο ενεργητικό της τράπεζας και στη συνέχεια της πώλησης ξεχωριστά της τράπεζας και ξεχωριστά των προβληματικών δανείων.

- Για το συγκεκριμένο πακέτο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, οι υπογραφές μεταξύ ΕΤΕ και Bain Capital δεν αποκλείεται να μπουν και την επόμενη εβδομάδα. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι και η συναλλαγή ΕΤΕ-ΒΑΙΝ για το ανάλογο πακέτο κόκκινων δανείων, ύψους 300 εκατ. από τη θυγατρική της Εθνικής στη Ρουμανία, όπου εφαρμόστηκε το ίδιο μοντέλο.

- Στην αγορά υπάρχουν διάφορες συγκρούσεις  οι οποίες εξελίσσονται στο παρασκήνιο, χωρίς να γίνουν αντιληπτές, ακόμη και κατά την περίοδο κορύφωσης της διαμάχης. Για παράδειγμα, ουδείς αντελήφθη τον επικεφαλής ιδρύματος, ο οποίος αθόρυβα γονάτισε στα αμερικανικά δικαστήρια εισηγμένο επιχειρηματία και πήρε πίσω τα χρήματα που είχε επενδύσει στην εταιρία του. Επίσης έχουμε και το παράδειγμα μεγαλοκαναλάρχη ο οποίος κυνηγά για δανεικά κι αγύριστα άλλον καναλάρχη και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

- Υπάρχει και μια κόντρα η οποία εξελίσσεται επίσης αθόρυβα εδώ και δύο χρόνια μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και ΟΤΕ. Η συγκεκριμένη κόντρα είναι η αιτία που ο ΟΤΕ δεν μπόρεσε –ακόμη- να λάβει άδεια για το σύστημα πληρωμών που ήθελε. Ο ΟΤΕ μέσω της Εθνικής είχε εκδώσει στο παρελθόν προπληρωμένη κάρτα και η συγκεκριμένη σύμβαση δημιουργεί υποχρεώσεις  που βάζει εμπόδια στον μετέπειτα σχεδιασμό του Οργανισμού για το σύστημα πληρωμών.

- Κουίζ για προχωρημένα λαμόγια: Ποιάς εισηγμένης οι υπάλληλοι εγκαθιστούν  δωρεάν συναγερμούς σε ιδιωτικές κατοικίες, εγκαταστάσεις  κλπ φίλων και γνωστών του «αφεντικού»; Αν χρειάζεστε βοήθεια προσθέστε πως οι εργαζόμενοι (που πληρώνει η εισηγμένη) ενίοτε κάνουν και κάτι «φιλικά» μεροκάματα σε ξενοδοχεία.