Black Box: Πώς είδαν οι βιομήχανοι την ομιλία Μητσοτάκη. Ανοίγει ο δρόμος στον Προκοπίου, απόβαση Αμερικανών και τα καλά νέα για την Ελλάδα

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο παρακολούθησαν οι βιομήχανοι. Η στήλη «τρύπωσε» στις συζητήσεις που ακολούθησαν της παρέμβασης του πρωθυπουργού.

Το πρώτο σημείο που «κράτησαν» οι βιομήχανοι στην ομιλία του πρωθυπουργού ήταν αυτό των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Όπως λένε, είναι θετικό ότι θα υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σαφή χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει. Αν και η ψηφιοποίηση έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στο κράτος, δεν συμβαίνει το ίδιο με την απονομή της δικαιοσύνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και το πολυδαίδαλο νομικό σύστημα, το οποίο αφήνει «παραθυράκια» για προσφυγές που οδηγούν στο «μπλοκάρισμα» επενδυτικών σχεδίων.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση, θα δώσει την ευκαιρία στις βιομηχανίες της χώρας να μειώσουν το κόστος τους και στην ουσία να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Όπως μαθαίνει η στήλη, ήδη οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αντίστοιχους κατά τη διάρκεια των μνημονίων και οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, υπάρχει και το φαινόμενο να μην βρίσκουν οι επιχειρήσεις εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που αντιμετωπίζεται με ελκυστικά «πακέτα» αμοιβών.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των εταιρειών, καθώς για μια μεσαία εταιρεία άνω των 50 ατόμων η συνολική εξοικονόμηση από μία μικρή μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δημιουργεί στο σύνολό της μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. Πόροι που θα διατεθούν στην ανάπτυξη της εταιρείας, που με τη σειρά της θα διαχυθεί σε όλους τους εργαζομένους.

Τρίτο σημείο που δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτό της πράσινης μετάβασης. Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια που έχουν ενδιαφέρον για αυτόν τον κλάδο. Αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες προχωρούν σε επενδύσεις προκειμένου να μειώσουν το κόστος ενέργειας και να καλύψουν τις ανάγκες τους με ίδια παραγωγή. Η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο ελληνικό, ωστόσο οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, όπως και να έχει. Είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις και αυτές κοστίζουν.

Τέλος, οι βιομήχανοι φαίνεται πως συμφωνούν απόλυτα με τον πρωθυπουργό πως ένας κύκλος δωδεκαετούς αβεβαιότητας έκλεισε και πως πλέον η χώρα ατενίζει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Κάτι που οφείλεται και στην πολιτική σταθερότητα, η οποία δεν έχει τονιστεί όσο θα έπρεπε. Σταθερές κυβερνήσεις δημιουργούν ανάπτυξη και στιβαρή εκτελεστική εξουσία απαιτείται για την υλοποίηση επενδύσεων…

---

Μπαίνουν μπροστά οι επενδύσεις στα στρατηγικά ναυπηγεία της χώρας, καθώς σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εμπεριέχονται οι διατάξεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η ψήφισή του αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, την ίδια ώρα που προχωρούν απρόσκοπτα και οι διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο οριστικά στην επένδυση του Γ. Προκοπίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διπλού διαγωνισμού.

Το επενδυτικό πλάνο του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου αφορά στην αμυντική δραστηριότητα, μέσω τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων και σύγχρονων τεχνολογιών σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, αλλά και συντήρηση, μετασκευή και ναυπήγηση yacht, μπαίνει πλέον μπροστά.

Το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνιστά στρατηγική επένδυση ειδικής μορφής και μπαίνει στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης .

Το κλειδί στο νομοσχέδιο είναι ότι «στις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατή η υπαγωγή και άλλων υφιστάμενων ναυπηγικών εγκαταστάσεων, η σημασία των οποίων κρίνεται αντίστοιχα σημαντική για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, την εθνική άμυνα και ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Για τον σκοπό αυτό, ο φορέας κάθε επένδυσης υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων».

Σκοπός του είναι η αξιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ τονίζεται η αναγέννηση, η ενίσχυση και η προώθηση της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και η ανάδειξη της χώρας σε κομβικό σημείο για τη ναυπήγηση πλοίων και παντός είδους πλωτών ναυπηγημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της χώρας, με σκοπό την εξασφάλιση της αυτάρκειας της Ελλάδας και την προοπτική ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με τους συμμάχους της.

---

H εξαγορά της ελληνικής Transifex από το αμερικανικό fund PARC Partners αποτελεί ένα από τα τελευταία deals του κλάδου των ελληνικών startup εταιρειών. Ωστόσο, παρότι η συναλλαγή έχει γίνει αρκετά γνωστή, ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειές της έχουν περάσει κάτω από το ραντάρ της αγοράς. Όπως λοιπόν, πληροφορήθηκε η στήλη, το 100% της Transifex που έχει δημιουργήσει λογισμικό που επιτρέπει την αυτοματοποιημένη μετάφραση σε εκατοντάδες γλώσσες.

 Πρόκειται για μία υπηρεσία ιδιαίτερα περιζήτητη από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Μία ακόμη λεπτομέρεια του deal αυτού είναι ότι απαιτήθηκαν ζυμώσεις περίπου έξι μηνών μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, διάστημα που χαρακτηρίζεται εύλογο. Όλα αυτά βέβαια, έχουν ως κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι η Transifex είναι μια ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2009, διαθέτοντας γραφεία στο Μαρούσι  αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι Αμερικάνοι οργώνουν τις κατά τόπους αγορές για να εντοπίσουν ταλέντα και επιχειρήσεις και το καταφέρνουν. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι η Transifex δεν είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που περνάει υπό τον έλεγχο μιας αμερικανικής επιχείρησης, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελλήνων προγραμματιστών και μηχανικών πληροφορικής που εργάζεται, ακόμη και από την Ελλάδα, για λογαριασμό αμερικανικών ομίλων πληροφορικής.

---

Καλά κρατεί ο…χορός των νέων projects στον Πειραιά παρά την αύξηση του κόστους. Ως γνωστό η Dimand αποτελεί παραδοσιακό παίκτη στην περιοχή, καθώς ανακαινίζει τον Πύργο του εμποροναυτιλιακού κέντρου και προχωράει τις επόμενες φάσεις της μεταμόρφωσης των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος. Εκτός όμως, από την εταιρία του Δημήτρη Ανδριόπουλου, αυτό το διάστημα, σε άνθηση βρίσκονται τα projects της αλλαγής χρήσης από γραφεία ή καταστήματα σε κατοικίες ή και της από το μηδέν κατασκευής στον Πειραιά.

Αυτό είναι λογικό λόγω της ισχυρότατης ζήτησης για κατοικία που ενισχύεται λόγω του τουρισμού και θα ενταθεί περαιτέρω ύστερα και από την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών μετρό (Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς) στην περιοχή. Ενδεικτικά στη συμβολή της οδού Μπουμπουλίνας με τη Νοταρά επταώροφο κτίριο γραφείων μετατρέπεται σε κατοικίες, στην οδό Ράλλη παλαιό κτίριο κατεδαφίζεται, στην οδό Χίου κατασκευάζεται νέα οικοδομή, ενώ στα κεντρικά σημεία του Πειραιά ανεγείρονται νέα ξενοδοχεία. Η τεράστια ζήτηση για κατοικία, που αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τροφοδοτεί αυτού του είδους τις επενδύσεις σε real estate.

---

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΑΔΜΗΕ ήταν καλά αν και η ΡΑΕ έχει καθυστερήσει να εκδώσει την απόφαση για το επιτρεπόμενο έσοδο της περιόδου 2022-25 και κατ΄ επέκταση το απαιτούμενο έσοδο του 2022, προκαλώντας καθυστέρηση στην αναγκαία αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του συστήματος. Τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης κρίνονται ικανοποιητικά. Να σημειωθεί πως θα δοθεί προμέρισμα 0,068 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2022. Ο όμιλος παραμένει προσηλωμένος στο επενδυτικό του πρόγραμμα και στην επιτάχυνση των διεθνών διασυνδέσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το μεγαλύτερο έργο του αφορά τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ύψους 1 δισ. ευρώ και προχωράει στο θαλάσσιο αλλά και χερσαίο τμήμα του. Μετά την πλήρη εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών (συνολικού μήκους 670 χλμ.) και την πόντιση του πρώτου τμήματος του ανατολικού ηλεκτρικού πόλου 500 kV, μήκους 170 χλμ., εντός του 2022 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και των χερσαίων καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή μέρους του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής.

---

 Μπορεί να μην είναι μεγάλη έκπληξη για την αγορά, αφού το περίμενε, αλλά όπως και να το κάνεις η διακοπή της συνεργασίας της Σαράντης με την Estee Lauder και η πώληση της συμμετοχής που είχε στο Joint Venture μετά από 21 χρόνια συνεργασίας κάνει αίσθηση. Η εισηγμένη είχε την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο και μέσω αυτής είχε διευρύνει περαιτέρω το γεωγραφικό της αποτύπωμα στην αγορά καλλυντικών. Από την πώληση θα εισπράξει 55,2 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορέσει να συνάψει συμφωνίες με άλλους οίκους που λόγω του joint venture δε μπορούσαν ενώ οι εξαγορές θα είναι επίσης ένας δρόμος που θα ακολουθήσει για να φέρει growth.

---

 Σε ρόλο Κασσάνδρας, «bear market» και περαιτέρω πτώσης στις αγορές βλέπει η Credit Suisse. Σύμφωνα με τον οίκο, «ο S&P 500 μπορεί να επεκτείνει την πτώση του προς τις 3.232 μονάδες και ο Nasdaq προς τις 9.737. Για την Ευρώπη, η πτώση … μόλις έχει αρχίσει, με τον Euro Stoxx 50 να δοκιμάζει την στήριξη στις 3.110 μονάδες και ακόμη χαμηλότερα, σε εύθετο χρόνο».

---

Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη θετική επίδραση από τη μετατόπιση των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ το 2022 και το 2023 στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, κάνει η Goldman Sachs.

Οι υπολογισμοί της δείχνουν μια επίδραση της επανεπένδυσης των ποσών του ΡΕΡΡ 83,6 μονάδων βάσης περίπου για την Ελλάδα,  30-40 μβ. στην Ιταλία και στην Ισπανία. Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, η επίδραση για την Ελλάδα είναι υψηλότερη γιατί το ποσοστό εγχώριου χρέους σε ελεύθερη διασπορά είναι υψηλότερο.

Με τις επαναγορές του ΡΕΡΡ πλήρως προσαρμοσμένες στις χώρες της περιφέρειας, τα ποσά θα ανέλθουν γύρω στα 13 δισ. ευρώ, περίπου στο 12,9% του ελεύθερου σε διασπορά χρέους και θα συμβάλουν στην συρρίκνωση του spread κατά 83,6 μονάδες βάσης.

Η πλήρης κινητοποίηση της ευελιξίας στις επανεπενδύσεις θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα spreads των ομολόγων της περιφέρειας, αλλά αυτή δεν φαίνεται να είναι επαρκής ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης, σχολιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και για αυτό αναμένει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός νέου εργαλείου στήριξης. Το οποίο θα είναι περισσότερο ουσιαστικό για τη συγκράτηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

---

Άλλη μία μεγάλη εταιρεία αφήνει την ιστορική της έδρα για να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην πολιτεία του Τέξας. Μετά την Tesla και την Oracle οι οποίες εγκατέλειψαν την Καλιφόρνια, η πολύ μεγάλη βιομηχανική εταιρεία Caterpillar αποφάσισε να αφήσει την πολιτεία του Ιλλινόι, ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα. Η πιο γνωστή κατασκευάστρια σκαπτικών μηχανημάτων, της οποίας τα προϊόντα είναι συνώνυμα με την κατασκευαστική δραστηριότητα, την λειτουργία ορυχείων και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, θα μεταφέρει την έδρα της στο Ίρβινγκ, ένα προάστιο της μεγάλης πόλης του Ντάλας. Η μεταφορά θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 και δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Η Caterpillar έχει σημαντική βιομηχανική παρουσία στο Τέξας εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού της δυναμικού βρίσκεται στην πολιτεία του Ιλλινόι, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την επιχείρηση να προσελκύσει νέους ταλαντούχους εργαζόμενους και θα βελτιώσει την πρόσβαση των εργαζομένων, των πελατών και των εμπορικών συνεργατών της, λόγω της παρουσίας δύο μεγάλων αεροδρομίων στην περιοχή. Πέρα από αυτό όμως, σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει παίξει το γεγονός πως το Τέξας είναι πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις, όχι μόνο λόγω του μηδενικού φόρου εισοδήματος αλλά και λόγω του πολύ πιο ελαστικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Το κόστος ζωής είναι μικρότερο απ’ ότι σε άλλες περιοχές, ειδικά όσον αφορά στο κόστος στέγασης, σε αντίθεση π.χ. με την Καλιφόρνια. Όσο αφορά στην προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, αυτή όντως είναι πιο εύκολη, λόγων της ύπαρξης πολλών μεγάλων πανεπιστημίων και του γεγονότος ότι ο πληθυσμός της πολιτείας αυξάνεται σταθερά. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Τέξας δεν είναι η μόνη πολιτεία που «κερδίζει» μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των πολιτειών του Βορρά.

Πρόσφατα παραδείγματα είναι αυτά της αεροπορικής βιομηχανίας Boeing, η οποία εγκατέλειψε την έδρα της στο Ιλλινόι για να μετακομίσει στην Βιρτζίνια και της συναδέλφου της Raytheon Technologies, η οποία θα μεταφέρει και αυτή την έδρα της στην Βιρτζίνια εγκαταλείποντας την Μασαχουσέτη. Φαίνεται πως ο Νότος κερδίζει κατά κράτος τον Βορρά και την Δύση στον πόλεμο για την προσέλκυση των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, πράγμα που σε λίγο καιρό μπορεί να αλλάξει αρκετά τις ισορροπίες στην μεγάλη αυτή χώρα, επηρεάζοντας ίσως και τις πολιτικές εξελίξεις. 

---

Το μέλλον του μεγαλύτερου hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital κρίνεται αβέβαιο, καθώς η εταιρεία κινδυνεύει με χρεοκοπία, μετά τη ρευστοποίηση από τους δανειστές της. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η επενδυτική εταιρεία, η οποία έχει επενδύσεις τόσο στο Deribit, όσο και στο BlockFi , βρίσκεται στη διαδικασία εύρεσης τρόπου να αποπληρώσει τους δανειστές και άλλους αντισυμβαλλομένους μετά τη ρευστοποίησή της από κορυφαίες εταιρείες δανεισμού κρυπτονομισμάτων στον χώρο.

Σύμφωνα με πηγές η εκκαθάριση ανήλθε συνολικά σε οφειλόμενα τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία διατηρεί περιορισμένη επαφή με τους αντισυμβαλλομένους της από τότε που ρευστοποιήθηκε. Το hedge fund είχε άμεση έκθεση στο NEAR, Avalanche, Polkadot και το Ether, τα οποία μειώθηκαν πάνω από 50% τις τελευταίες 30 ημέρες, με πολλούς να εικάζουν πως οφείλεται σε τεράστιες πωλήσεις από τα hedge funds.

Το fund υπέστη τεράστιες απώλειες κατά την κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra τον περασμένο μήνα, αφού είχε μεγάλη έκθεση στο LUNA. Το κεφάλαιο διαχειριζόταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, βρισκόταν υπό την διοίκηση των Su Zhu και Kyle Davies, ιδιαιτέρως ενεργών στα κοινωνικά δίκτυα της κοινότητας κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο τώρα έχουν «εξαφανιστεί» από τη δημοσιότητα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.