Black Box:Ποιος γκρέμισε τα Σινικά Τείχη του Αλέξη Πατέλη ;

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης έβαλε όσους έμαθαν για τις προθέσεις της Alpha και μετέπειτα της ΔΕΗ να δώσουν «όρκο εμπιστευτικότητας» σχετικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου. Πίεσε από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μη διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία αλλά και όσες δημόσιες πληροφορίες βγουν, να είναι απόλυτα κατανοητές από τους επενδυτές. Και αυτό πρέπει να του πιστωθεί. Πολύ δε μάλλον όταν γνωρίζει πως δουλεύουν οι αγορές. Το αν «διέρρευσαν» πληροφορίες για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και τώρα για τη ΔΕΗ, πως και προς τα που, και πως αξιοποιήθηκαν, δεν είναι δουλειά των συμβούλων ή της κυβέρνησης να το ψάξει. Είναι ευθύνη των εποπτικών αρχών. Της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εν προκειμένω. Το μείζον που πρέπει να απαντηθεί είναι αν και πότε γκρεμίστηκαν τα «Σινικά Τείχη» και πως «αξιοποιήθηκαν» από ομάδες επενδυτών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν διέρρευσαν, αλλά αν έγινε κατάχρηση, πότε και από ποιους. Υποθέτουμε πως Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την ηγεσία, τα στελέχη και την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει, δεν θα αργήσει να δώσει απαντήσεις…

---

Η στήλη ήταν παρούσα στις συναντήσεις που είχε ο CEO της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, και φέρνει παρασκήνιο. Έτσι λοιπόν στο δείπνο που παρέθεσε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και συμμετείχαν μεταξύ αλλων ο Γιάννης Στουρνάρας, o Aλέξης Πατέλης ο Άδωνις Γεωργιάδης και κορυφαία στελέχη της Eurobank, ο επενδυτής έκλεψε τις εντυπώσεις.

Στο τραπέζι με θέα την Ακρόπολη οι συνδαιτυμόνες μίλησαν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και ο μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Η είδηση που βγαίνει, είναι πως ο Πρεμ Γουάτσα σχεδιάζει νέες επενδύσεις στη χώρα μας, για αυτό και ρωτούσε για την αγορά των ακινήτων…

Ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής έχει συναντήσεις με τον Φωκίωνα Καραβία, τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και φυσικά τους top 10 CEO’s ασφαλιστικών που ανήκουν στον όμιλο Fairfax και βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, ο ασφαλιστικός κλάδος, τα ακίνητα και οι εν γένει προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει βαθιά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του «βγαίνει» η απόφαση να επενδύσει στη χώρα μας, τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

---

Ο Γουάτσα είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος που ήταν ο πρώτος επενδυτής που πίστεψε στην Ελλάδα και τώρα βλέπει τόσες μεγάλες εταιρείες να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία χάρη στην κυβερνητική πολιτική. Βλέπει σημαντικές αλλαγές να συμβαίνουν στη χώρα, και το κυριότερο ότι η κοινωνία αγκαλιάζει την επιχειρηματικότητα πλέον και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

---

Δεν έχει άδικο ο Οδυσσέας Αθανασίου. To 2021 είναι πράγματι χρονιά ορόσημο για την Lamda Development καθώς η ενσωμάτωση του 100% της Ελληνικό ΑΕ τον Ιούνιο εκτόξευσε τα μεγέθη της εταιρείας, σε μια περίοδο που οι δουλειές των εμπορικών κέντρων είχαν κάμψη 20-21%. Το κέρδος από την αποτίμηση του έργου του Ελληνικού στο 6μηνο έφτασε τα 306,1 εκατ. ευρώ, επιδρώντας θεαματικά στα λειτουργικά κέρδη (315,7εκατ. ευρώ) και στα καθαρά αποτελέσματα μετά από τόκους, φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που εκτοξεύτηκαν στα 224,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,7 εκατ. ευρώ. Η επανεκτίμηση της αξίας, έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή, σε επιμέρους επενδυτικά ακίνητα στο Ελληνικό (Εμπορικά Κέντρα και λοιπές εμπορικές χρήσεις, γραφεία, ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο-καζίνο, χρήσεις αθλητισμού και σχολείων). Εξαιρουμένης της αποτίμησης, τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 15,9 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας αυξήθηκε κατά 26% στα 1,392 δισ. ευρώ (7,88 ευρώ ανά μετοχή) από 6,23 ευρώ στις αρχές του έτους. Στο ταμπλό η μετοχή βρίσκεται στα 7,44 ευρώ και δείχνει να είναι δίκαια αποτιμημένη. 

---

Μελετώντας λίγο τα αποτελέσματα εξαμήνου της RWE οδηγείται κανείς σε εντυπωσιακές διαπιστώσεις: Ο όμιλος έχει ασφαλιστεί πλήρως έναντι των υποχρεώσεων για αγορές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων έως το 2030!  Πιθανόν αυτό εξηγεί γιατί η γερμανική εταιρεία συνεχίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών της εργοστασίων.  Για όσους ενδιαφέρονται ο σχετικός πίνακας βρίσκεται στην παρουσίαση εξαμήνου και την ανάλυση ευαισθησίας των αποτελεσμάτων σε παράγοντες μεταβλητότητας κόστους και παραγωγής.

---

Η χθεσινή αντίδραση του ΧΑ από τις 854 μονάδες και κοντά στους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μιας καλής ανοδικής αντίδρασης αρκετών ημερών, αλλά μέχρι εκεί. Εκτός αν συμβεί κάποιο καταλυτικό γεγονός που θα αποτρέψει τη βαθύτερη διόρθωση στην οποία δείχνει να έχει μπει και η αγορά της Αθήνας. Μέχρι να δούμε σημεία αντιστροφής, οι διαχειριστές κρατούν μικρό καλάθι. Το οποίο πάντως …γεμίζουν σιγά - σιγά.

---

Στα θετικά πρόσημα των αγορών μετά το πατατράκ της Τρίτης, ρόλο έπαιξε και η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, με την πτώση στο φυσικό αέριο άνω του 6% να δίνει το στίγμα. Αυτά για τις τιμές στις ΗΠΑ. Γιατί στην Ευρώπη οι τιμές καλά κρατούν στο ύψος τους. Χθες έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά στα 87,95 ευρώ/ μεγαβατώρα για να υποχωρήσουν στα 85 ευρώ στη συνέχεια. 

---

Είναι μια εύλογη απορία. Με τέτοιες τιμές στα ορυκτά καύσιμα -πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ- αξίζει να ξαναδεί η χώρα και οι ενεργειακές επιχειρήσεις το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 'Η μήπως η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών και η αναγκαία στροφή στην πράσινη ανάπτυξη που συγκεντρώνει όλο το χρήμα καθιστά τα σχέδια αυτά εντελώς ασύμφορα σε σχέση με το χρόνο που χρειάζονται για να υλοποιηθούν;

---

Το 20% της κεφαλαιοποίησης της έχει απολέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκριτικά με τα υψηλά των 10,64 ευρώ στις αρχές Απριλίου υποχωρώντας από τα 1,1 δισ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο η πτώση της μετοχής ξεπέρασε το 10% έχοντας με μόλις 6 ανοδικές συνεδριάσεις σε σύνολο 21.

Η πίεση αυτή έχει διαμορφώσει συνθήκες υπερπώλησης στη μετοχή, με τον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI) να υποχωρεί χθες σε επίπεδα που δεν έχει δει η μετοχή εδώ και μια 5ετία σε ημερήσιο γράφημα.

Πιθανόν, οι φήμες (που διαψεύδονται κατηγορηματικά) περί αύξησης κεφαλαίου να έχουν παίξει το ρόλο τους στις πιέσεις. Ωστόσο, η διόρθωση της μετοχής είναι πλέον τέτοια που δημιουργεί αξιοσημείωτες ευκαιρίες για αύξηση θέσεων σε έναν όμιλο που αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή του κλάδου του. Η χθεσινή αντίδραση μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες πτώσης ως τα 8,59 ευρώ έρχεται να εξισορροπήσει κάπως την εικόνα.

---

Οκτώ οι συνεχόμενες συνεδριάσεις πτώσης για τη Μυτιληναίος και διόρθωση περίπου 16% από το υψηλό πριν εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση και μάλιστα ισχυρή χθες από το διαγραμματικά κρίσιμο επίπεδο της ζώνης 13,60 – 13,70 ευρώ. Άλλη μια περίπτωση πολύ καλής εταιρείας με μεγάλες προοπτικές ανόδου λόγω των εξαιρετικών προοπτικών της, που έτρεξε γρήγορα σε αυτό το σκέλος της διόρθωσης, χωρίς προς το παρόν να χάσει τα σημεία της. Τα 14,47 – 14,48 ευρώ είναι σημαντικό να υπερκεραστούν.

---

Από τα 1,30 στα 8,9 είναι τεράστια διαδρομή για τα Πλαστικά Θράκης μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο, εξ ου και η πολύ σοβαρή διόρθωση των τελευταίων ημερών στη μετοχή η οποία εν ριπή οφθαλμού έχασε το 30% της αξίας της. Από τις 9 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η υποχώρηση της μετοχής, μέχρι και χθες, είχαν αλλάξει χέρια 2,5 εκατομμύρια μετοχές ή το 5,7% των μετοχών της. Η ΠΛΑΘ έπαιξε τον ρόλο του success story της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο ακόμη κι όταν η πανδημία πάψει να μας ταλαιπωρεί, το core business της εισηγμένης δικαιολογεί την αποτίμηση.

---

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% βρίσκεται πίσω από τη σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών του ΑΔΜΗΕ κατά 32% κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 (24,6 από 18,7 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο ομίλου ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε αισθητά στα 675 εκατ. ευρώ από 507 εκατ. ευρώ στο 6μηνο, καθώς υποχώρησαν κατά 57,8% τα χρηματικά διαθέσιμα (στα 104,8 από 248,5 εκατ. ευρώ), ενώ ο όμιλος δαπάνησε 153,7 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις (+25,3%).

---

Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιεί η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, καθώς εκσυγχρονίζει τις κτηριακές της εγκαταστάσεις και παραλαμβάνει νέο εξοπλισμό. Η εισηγμένη κατέγραψε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 7,81 εκατ.ευρώ από 4,57 εκατ.ευρώ το εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη σημείωσαν εκρηκτική αύξηση στα 947 χιλ.ευρώ, σε σύγκριση με τις ζημιές. Για την εκτέλεση των επενδύσεων η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα και εκτελεί τα συμβόλαια πώλησης από τα υπάρχοντα αποθέματά της. Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, συνεπώς για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται πτώση τζίρου και κερδών.

---

Άγνωστο κρατά η Attica Bank τον αριθμό και τις ταυτότητες των «εγνωσμένου κύρους» επενδυτών που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Φαίνεται ωστόσο πως εκδηλώνεται -αρχικά- σημαντικό ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο δεν ξεκαθάρισε χθες με την επίσημη ανακοίνωση. Έξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να βάλουν λεφτά στην ΑΜΚ η οποία θα κινηθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ ξκαι θα ακολουθήσει την πεπατημένη του βιβλίου προσφορών. Αν θέλετε την άποψη της στήλης είτε κρατήστε πολύ – πολύ μικρό καλάθι, είτε αγοράστε κοφίνι να τα χωράει όλα...

---

Αύξηση εσόδων 5,3% στα 116,9 εκατ.ευρώ κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Πίστη στο εξάμηνο. Παρά την αύξηση όμως τα κέρδη του ομίλου μειώθηκαν σημαντικά, κάτι που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,46 εκατ.ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στους κλάδους Αστικής Ευθύνης από Χερσαία Οχήματα και Χερσαίων Οχημάτων. Στην ουσία, τα περιοριστικά μέτρα ήρθησαν, οι μεταφορές είναι ελεύθερες και τα…ατυχήματα συχνότερα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.