Black Box: Οι αλλαγές στην Αττικής, ο «δημοσκοπικός» πανικός του ΣΥΡΙΖΑ και οι άμυνες της Mytilineos

Εξελίξεις σε πολλά επίπεδα θα έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα στην Attica Bank καθώς φτάνει η ώρα της αλήθειας για την τράπεζα η οποία επί χρόνια αποτελεί απύθμενο πηγάδι απώλειας κεφαλαίων. Αν και δευτερεύον, οι κεραίες της στήλης πιάνουν σήματα ακόμη και για ανακατατάξεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Αλλά αυτό, όπως είπαμε, είναι το λιγότερο και μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη καθώς η διοίκηση Πανταλάκη έχει ισχυρά ερείσματα. Το θέμα είναι αν θα συνεχίζουν να τον στηρίζουν. 

Μπορεί αυτή την περίοδο να κάνουν τον γύρο της αγοράς διάφορα ονόματα επίδοξων επενδυτών που φέρονται πρόθυμοι να αποκτήσουν συμμετοχή στην τράπεζα όταν φτάσει η ώρα των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο αυτό που επείγει τώρα την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι η πώληση της Attica Bank, αλλά η εσπευσμένη ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης και κρατικοποίησης της τράπεζας. Κρατικοποίηση η οποία θα γίνει μέσω της μετατροπής των warrants του Δημοσίου σε μετοχές οι οποίες θα μεταβιβαστούν -χωρίς τίμημα- στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 20 Οκτωβρίου ώστε μετά να δρομολογηθούν τα πιο σημαντικά μέχρι να φτάσουμε στην επιδιωκόμενη αποκρατικοποίηση της τράπεζας.

Η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΧΣ, που θα αποκτήσει τουλάχιστον το 68% των μετοχών της Attica Bank, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Στη συνέχεια το Ταμείο θα κληθεί ουσιαστικά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Θα είναι εκείνο που από τη μια θα δώσει την πραγματική εικόνα για τa οικονομικά της τράπεζα Αττικής «αποκαλύπτοντας» όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες: το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες της Τράπεζας, που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank που αναμένεται να φτάσει κοντά στα 240 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και μέρος της από το ΤΜΕΔΕ.

Το κλείσιμο της κεφαλαιακής τρύπας που έχει ανοίξει στην Attica Bank από το ΤΧΣ θα είναι ο καταλύτης για να περάσει η τράπεζα στην επόμενη φάση. Αυτή της ιδιωτικοποίησης. Θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, θα γίνει αργότερα; Δεν ξέρουμε. Αυτό που η στήλη μαθαίνει είναι πως τουλάχιστον τα «βασικά» πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα. Για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος, αρκεί να υπάρχει διάθεση και λεφτά.

---

Να το πούμε πανικό; Να το πούμε αντίληψη της πραγματικότητας; Όπως και να είναι, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις - την οποία ακολούθησαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευση- δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι προηγήθηκε χρονικά της χθεσινής δημοσκόπηση του Antenna που ήταν μάλλον ισοπεδωτική για το αφήγημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σύμφωνα με το οποίο κάθε μέρα που περνά κυβέρνηση αποδυναμώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, σε βαθμό που να ζητά εκλογές. Να μην μείνουμε μόνο στη χθεσινή δημοσκόπηση γιατί αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μετρήσεων που δείχνουν ότι οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση επιλέγοντας την πολιτική σταθερότητα σε μια περίοδο που η χώρα κοιτάζει το μέλλον και επιζητεί την αλλαγή σελίδας. Το μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από το σύνολο των δημοσκοπήσεων έχει αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας και δεν αφορά μόνο στην ελληνογαλλική συμφωνία και την αποδοχή της. Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαχρονική και δίνει στίγμα σταθερότητας σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ η αδυναμία της αντιπολίτευσης να ανακάμψει δείχνει πως ακόμη και μαι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παρά τη διεξαγωγή τους με την απλή αναλογική σε πρώτη φάση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ο συνδυασμός της πολιτικής σταθερότητας με τις συνθήκες γεωπολιτικής ασφάλειας που δημιουργούν οι κινήσεις της κυβέρνησης, καλλιεργούν επίσης εύφορο έδαφος ώστε να προσελκύσει κεφάλαια, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο brand name της χώρας.

Το μήνυμα εκπέμπεται και στους θιασώτες της αστάθειας και της προς όφελος τους διαχείρισης της απλής αναλογικής, με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc να αναγορεύει την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρώτη δύναμη με ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και αυτό των εκλογών του 2019. Και αυτό 27 μήνες μετά τις εκλογές με την κυβέρνηση να έχει ξεπεράσει το ήμισυ της συνταγματικής θητείας εν μέσω κρίσεων που ξεκινούν από τα εθνικά θέματα, περνούν από τη δημόσια υγεία και φτάνουν, με την ενεργειακή κρίση προ των πυλών, στην οικονομία και την καθημερινότητα.

---

Η στήλη διάβασε τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά χθες στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές της Τράπεζας Πειραιώς και αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ, έσπαγε το κεφάλι της μέχρι να καταλάβει ποιον της θυμίζει: «Η σημερινή Διοίκηση προωθεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την χαριστική παράδοση της Τράπεζας στους εκλεκτούς της, μετά το σκάνδαλο που κόστισε 2,36 δισ. ευρώ στη δημόσια περιουσία κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» ήταν η δήλωση της. Μετά θυμήθηκε τον Αλέξη Τσίπρα και την επανάσταση...

---

Δείτε τη φωτογραφία από την τηλεοπτική μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Βόρειας Μακεδονίας - Γερμανίας. Το δεύτερο σημαίνει ξεκάθαρα Γερμανία. Για το πρώτο να ρωτήσουμε τον κύριο Κοτζια ή τον κύριο Τσίπρα; Αν θυμόμαστε καλά η Συμφωνία των Πρεσπών (άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ε), παραχωρεί στους γείτονες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα κωδικά ονόματα MK και MKD στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αν επίσης δεν μας απατά η μνήμη μας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star μόλις τον Ιουνίου του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πως εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές θα έλεγαν παίζει η «Μακεδονία», τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία». Το βλέπουμε...

---

Οι πρώτες βιομηχανίες στην Ευρώπη άρχισαν να… «σκάνε» από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Η ολλανδική Aldel είναι η πρώτη βιομηχανία αλουμινίου, που διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Delfzijl μέχρι τις αρχές του 2022. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η εταιρεία εκτιμά πως ανέρχεται σε 4,5 χιλ. ευρώ ανά τόνο αλουμινίου, ο οποίος πωλείται 2,5 χιλ. ευρώ. Εν ολίγοις…το ταμείο είναι μείον και η εταιρεία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τόσο μεγάλη διαφορά. Και μπορεί η ολλανδική εταιρεία να είναι μικρομεσαία, καθώς απασχολεί περίπου 400 εργαζομένους, ωστόσο δεν παύει να στέλνει ένα μήνυμα: Πως οι βιομηχανίες στην Ευρώπη απειλούνται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και η παραγωγή τους τίθεται εν αμφιβόλω.

---

Αν ο «ιός» της ολλανδικής Aldel δημιουργεί ανησυχίες για το τι θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί στις μεγάλες βιομηχανίες αλουμινίου της χώρας μας, η στήλη σας συστήνει μετά λόγου γνώσεως να μείνετε ήσυχοι. Ο μεγαλύτερος παίκτης στον ελληνικό κλάδο, η Mytilineos, έχει κάνει τα κουμάντα του και η Αλουμίνιον της Ελλάδος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά έχει και μεγάλες -πολύ μεγάλες- θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Φέτος θα ήταν μια χρονιά ρεκόρ, αλλά ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν, η πορεία της θα είναι εντελώς διαφορετική από όσα βλέπετε να συμβαίνουν στο εξωτερικό.

Η πρόνοια της εταιρείας να κλειδώσει χαμηλές τιμές ενέργειας στην πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ χωρίς επιπλέον ρήτρες αναπροσαρμογής, δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Και σε συνδυασμό με τα προγράμματα περικοπής κόστους που εφάρμοσε η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα και την τέχνη του hedging την οποία γνωρίζουν άριστα στην Mytilineos, η εταιρεία βρίσκεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο ιδανικό σημείο για την παραγωγή της. Για να σας το πούμε απλά, βρίσκεται στο σωστό τεταρτημόριο της πίτας ώστε οι δραστηριότητές της να είναι επικερδείς με χαμηλά κόστη, υψηλή παραγωγή και πώληση. Αν, μάλιστα, δεν είχε προηγηθεί η έκρηξη του ενεργειακού κόστους η Mytilineos θα ήταν μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στη συνάρτηση κόστους, παραγωγής και πωλήσεων.

---

Εκτός από το αλουμίνιο, και οι χαλυβουργίες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ο φορέας που εκπροσωπεί τα χαλυβουργία της Βρετανίας προειδοποιεί ότι η έκρηξη των τιμών ενέργειας, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, σε αύξηση των εκπομπών ρύπων και το…απόλυτο χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η UK Steel σημειώνει πως με τον χειμώνα να πλησιάζει, τις τιμές φυσικού αερίου να είναι στα ύψη και το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει φτάσει…στον θεό, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μόνο οι βιομηχανίες, αλλά η ίδια η οικονομία, καθώς απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας. Παράπλευρη απώλεια είναι και το…περιβάλλον, καθώς η αύξηση του κόστους φυσικού αερίου, ίσως οδηγήσει ορισμένες βιομηχανίες στη χρήση …άνθρακα.

---

Διάφορα διοχετεύονται από «αρμόδιες» πηγές για τον Διευθυντή της Greenhill και Kiloman, Αλέξανδρο Εξάρχου. Τα όσα γράφονται και έχουν να κάνουν με την εμπλοκή του σε έργα της ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, από την εποχή που είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος. Καλά, δεν ρώτησαν; Δεν έκαναν ένα απλό ρεπορτάζ ; Δεν «γκουγκλάρισαν» έστω ; Τα πράγματα είναι απλά και όλα βρίσκονται στις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείες και στα ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί και παραμένουν στο διαδίκτυο. Ο Αλ. Εξάρχου ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου πολύ αργότερα από την εμπλοκή της Ελλάκτωρ στη Ρουμανία, ενώ όταν ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας τα στελέχη που είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση (Καλοδίκης-Κάτσιας) απομακρύνθηκαν από τον ίδιο τον ίδιο. Οι  ιστορίες, έχουν και συνέχεια. Όπως το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό στην Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου η εταιρεία αποκλείστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα. Όλα αυτά πράγματι έγιναν, αλλά την τριετία 2013-2016, από την προηγούμενη διοίκηση. Όταν  ανέλαβε ο Εξάρχου οι ποινές μειώθηκαν για την ΑΚΤΩΡ.  «Βρώμικος» πόλεμος…

---

Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Άκτωρ Χρήστος Παναγιωτόπουλο η οποία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς και διάφορους λόγους.

Δεν θυμόμαστε στο παρελθόν ανάλογη ενέργεια. Το σύνηθες ήταν να εμφανίζεται δημόσια ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ, μέλος της οποίας είναι η κατασκευαστική εταιρεία. Στην προκειμένη περίπτωση η αγορά αναρωτιέται γιατί δεν εμφανίζεται ο Ευθ. Μπουλούτας. Και δεν ξέρει τους λόγους. Η προφανής υπόθεση είναι πως ο Χ. Παναγιωτόπουλος θέλει να μιλήσει για τα νέα έργα που κέρδισε η εταιρεία, τις προοπτικές της, και ενδεχομένως να απαντήσει στις πληροφορίες ότι εταιρεία στην οποία συμμετέχει, συνεργάζεται με την εταιρεία στην οποία προεδρεύει. Αν πάντως, κάτι δημιουργεί ερωτήματα είναι η απουσία εκπροσώπων του Δ.Σ της Ελλάκτωρ. Και η εύλογη ερώτηση είναι μήπως στον όμιλο αναζητούν «εξιλαστήριο θύμα». Μπορεί να είναι και υπερβολή εκ μέρους της στήλης, αλλά κάτι μας λέει πως στην τρέχουσα συγκυρία δεν θέλουν να εκτεθούν τα μεγάλα κεφάλια.
---

Ποιος είναι ο επίμονος πωλητής της Alpha Bank και γιατί; Αν αληθεύουν δε οι πληροφορίες ότι έχει και βορειοευρωπαϊκό διαβατήριο, την ερώτηση τη θέτουμε εις διπλούν.

---

Μπορεί οι servicers να έχουν τα προβλήματά τους αλλά ξέρουν καλά πως το big deal στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμη θα είναι τα έσοδα από τη διαχείριση κόκκινων δανείων και ειδικά στα ακίνητα που συνοδεύονται από collaterals. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο NPL Forum, δείχνουν πως η Ελλάδα -που είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη- είναι παράλληλα και η χώρα με τις περισσότερες τιτλοποιήσεις δανείων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν συναλλαγές 22,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ ξεπερνώντας αισθητά χώρες με επίσης σοβαρά προβλήματα όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία.

---

Στα χθεσινά εγκαίνια του data center της DigitalRealty, για τα οποία ενημερωθήκατε πρώτοι από τη στήλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σημαντικά μηνύματα. Αν πιάσαμε σωστά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, πρώτον, οι επενδυτές έχουν πειστεί πως η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την προσέλκυση των επενδύσεων. Δεύτερον, το ενδιαφέρον του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη για επίσπευση των διαδικασιών, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των στελεχών. Αυτά λένε τα στελέχη της DigitalRealty μεταξύ τους. Στα πηγαδάκια με τους υπουργούς ζητήθηκε η επίσπευση της έγκρισης της επένδυσης ενός ακόμη data center, του Athens 4. Δηλαδή, όχι μόνο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το data center τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά οι Αμερικάνοι της DigitalRealty και ο Απόστολος Κάκκος της Lamda Hellix, το έχουν πάρει τόσο ζεστά που ετοιμάζονται για την …επόμενη μεγάλη τους επένδυση.

---

Σημαντικές επενδύσεις ολοκληρώνει η Public - Media Markt φέτος ύψους 15 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο αυτών είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων καταστημάτων, το άνοιγμα νέων και η εφοδιαστική αλυσίδα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη διετία 2020-2022 είναι 40 εκατ. ευρώ, ήδη έχει προχωρήσει η δημιουργία νέου logistic center 22.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο στόλος οχημάτων της. Όλα αυτά σημαίνουν, πως η εταιρεία δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις προκειμένου να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.