Black Box: Ο Τσίπρας φοβάται την άνοδο του Χρηματιστηρίου

Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη ότι στα σχέδια του είναι να κρατικοποιήσει μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ώστε να υλοποιήσει την «αναπτυξιακή πολιτική» του είναι σοκαριστική.

Δεν θυμίζει μόνο εποχές 2015, τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να οικοδομήσει «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα. Επιβεβαιώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν διδάχθηκε τίποτα από την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα ναρκοθετεί με σχέδιο το θετικό περιβάλλον που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για τις τράπεζες σε αυτό το ευαίσθητο διάστημα εξυγίανσής τους. Η βελτίωση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και πολύ περισσότερο η ανάκαμψη των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, προκαλούν φόβο στον πρώην Πρωθυπουργό και το επιτελείο του καθώς αν πράγματι ανακάμψει το Χρηματιστήριο και ιδίως ο αδύναμος κρίκος του που είναι οι τράπεζες, αυτό θα προξενήσει ζημιά στο αφήγημά του.

Για αυτό και σπεύδει να στείλει κάθε είδους αρνητικό μήνυμα στους ξένους και εγχώριους επενδυτές να μην «ακουμπήσουν» τις μετοχές ή τα ομόλογα και τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιώντας τους ότι θα χάσουν τα λεφτά τους

Η απειλή είναι έμμεση, αλλά σαφής προς όλους όσους έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στις τράπεζες και το Χ.Α. Διατυπώνεται δε σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο άντλησης νέων κεφαλαίων προσελκύοντας ξένα κεφάλαια, ενώ το ΤΧΣ προετοιμάζει τη στρατηγική του για την πώληση πακέτων μετοχών και τη σταδιακή αποχώρησή του από το μετοχικό τους κεφάλαιο. 

Αν κάτι μπορεί να καταλάβει η αγορά δεν είναι πως ο Τσίπρας αγνοεί πως λειτουργούν τα χρηματιστήρια και τα funds. Το αντίθετο. Ο ίδιος και το επιτελείο του, γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιους απευθύνονται, και τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους εξαγγελίες. Το έχoυν κάνει και στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουν και τώρα, διαπιστώνοντας πως η ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς και η δημιουργία πλούτου για τους επενδυτές και το ίδιο το Δημόσιο, δεν τους συμφέρει.   

---

Μπορεί η Ελλάκτωρ να κατέβηκε στον διαγωνισμό για την απόκτηση του Λιμένα Ηρακλείου, ωστόσο η γενική εικόνα σχεδόν εννέα μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης από τους Ολλανδούς είναι ότι επικρατεί σχεδόν πλήρης ακινητοποίηση όσον αφορά στην ανάληψη νέων κατασκευαστικών έργων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε αγορές του εξωτερικού όπως η Ρουμανία. Τελευταίο παράδειγμα η απουσία της εταιρεία σε τρία έργα στα οποία είχε αρχικά προετοιμαστεί να κατέβει η Άκτωρ. Πρόκειται για τα έργα Highway Moldova A7, Ploiesti Buzau και Lot 1,2,3, τα οποία είναι περίπου ύψους 300 εκατ. ευρώ το καθένα. Για κάθε ένα από τα έργα, προϋπόθεση συμμετοχής ήταν η καταβολή εγγυητικών 2 εκατ. ευρώ, τις οποίες δεν κατέθεσε και έμεινε εκτός, με πηγές της εταιρείας να λένε πως τα συγκεκριμένα έργα δεν ήταν κερδοφόρα, εξ ου και η απουσία από τους διαγωνισμούς. Πάντως, στην περίπτωση των έργων στη Ρουμανία προσφορές έχουν υποβάλει πάνω από πενήντα εταιρείες από διάφορες χώρες, οι οποίες προφανώς αγνοούν ότι δίνουν μάχη για να γράψουν ζημιές…

---

Και μιας και μιλάμε για την Ελλάκτωρ, να πούμε ότι το όνομα του ελληνοαυστριακού manager Σπύρου Μαρτίνη, chief Development Officer της EDP Renewables, με μητρική την Energias de Portugal, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά. H EDPR έχει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, μια μεγάλη συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ με την Ελλάκτωρ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 900 MW στην Ελλάδα, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού. Στο αν ο Μαρτίνης θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του CEO κοινής αποδοχής μεταξύ του Ολλανδού και της πλευράς του Δ. Μπάκου υπάρξει πρόταση να αναλάβει το management του ομίλου.

---

Εβδομάδα αποτελεσμάτων για μεγάλες εισηγμένες που θα δώσουν τον τόνο για τη συνέχεια ξεκινά από σήμερα. Ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ την Πέμπτη, αλλά και αυτές του ομίλου Viochalco (επίσης Πέμπτη) και μια ημέρα νωρίτερα της Cenergy, με την Elvalhalcor να έχει ήδη δείξει τον δρόμο από την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η τηλεδιάσκεψη της Aegean για την ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τις επιδόσεις και τις εκτιμήσεις της αεροπορικής εταιρείας για τη συνέχεια.

---

ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή Grid Telecom κατέθεσαν προσφορές για το mega ΣΔΙΤ Ultra – Fast Broadband ύψους 700 εκατ.ε υρώ. Η είδηση δεν είναι αυτή μόνο αυτή, αλλά ότι έρχεται μέσα στην επόμενη διετία με τριετία το Ultra- Fast Broadband 2. Δηλαδή πραγματικά γρήγορο internet για όλους σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Σε ό,τι αφορά στο ΣΔΙΤ, πληροφορίες της στήλης, αναφέρουν πως στον ανταγωνιστικό διάλογο είχαν εκφράσει ενδιαφέρον οκτώ εταιρείες. Τα δύο σχήματα που είναι φιναλίστ, δεν αποκλείεται να μοιραστούν το έργο, που στόχο έχει οι οπτικές ίνες να φτάσουν παντού, σε όλη την Ελλάδα. 

---

Σε αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας των μετοχών της στο ταμπλό προσβλέπει η διοίκηση της Epsilon Net η οποία στη γενική συνέλευση της 12ης Οκτωβρίου θα προτείνει τον τετραπλασιασμό του συνολικού αριθμού των μετοχών της από 13.400.000 σήμερα, σε 53.600.000. Το split θα γίνει με τη μείωση της ονομαστικής αξίας από 0,30 σε 0,075 ευρώ και την αντικατάσταση κάθε μια παλαιάς μετοχής με τέσσερις νέες. Η Epsilon Net μπήκε στο Χρηματιστήριο με τιμή εισαγωγής τα 3 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 13,90 ευρώ έχοντας καταγράψει άνοδο άνω του 265% από τα τέλη του 2020.

---

Προχωρά η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Ο πολυεθνικός κολοσσός συνέστησε ελληνική ΑΕ, την Microsoft Operations 4733 Hellas, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ.ευρώ. Όπως πληροφορείται η στήλη, αυτή η θυγατρική θα τρέξει το project των data centers, μιας εμβληματικής επένδυσης 400 εκατ.ευρώ , η οποία αναμένεται να αλλάξει την αγορά και να βάλει τη χώρα μας στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Όπως αναφέρει άλλωστε και το καταστατικό της θυγατρικής, στόχος της είναι η λειτουργία datacenters, μεταξύ άλλων. Πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε ο Ben Orndoff, γενικός σύμβουλος του ΔΣ για νομικά θέματα της πολυεθνικής. CEO ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Για την τοποθεσία που θα κατασκευαστούν τα datacenters, ακούγονται διάφορα. Από Λαυρεωτική, έως τα Σπάτα και τα Μεσόγεια.

---

Εκτός Χρηματιστηριακού ταμπλό οδεύει η Ιασώ ΑΕ με τους μετόχους να έχουν συγκεντρώσει πλέον το 100% των μετοχών της εισηγμένης. Την Παρασκευή υποβλήθηκε το αίτημα διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από το ΧΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

---

Θετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου για την Alumil. Η εταιρεία, που βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης,  κατέγραψε αύξηση 119,37% στα EBITDA στα 19,5 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά στα 9,1 εκατ.ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Για το β’εξάμηνο αναμένεται επίσης να καταγραφεί βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, ωστόσο η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι της ρευστότητας, ο οποίος διαχειρίζεται με την ύπαρξη του κατάλληλου συνδυασμού ρευστών διαθεσίμων και εγκεκριμένων τραπεζικών πιστώσεων. Ο όμιλος  διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από έλλειψη επαρκούς ρευστότητας κα έχει αχρησιμοποίητα διαθέσιμα πιστωτικά όρια για μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος κίνδυνος πηγάζει από τη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών.  Για τα συμβόλαια που κλείνονται με πελάτες σε ετήσια βάση υπάρχει πάντα αντίστοιχο συμβόλαιο αγοράς α’ ύλης. Για τις πωλήσεις που γίνονται βάση ζήτησης και όχι με συγκεκριμένα συμβόλαια, η προστασία παρέχεται από την αύξηση των τιμών πώλησης.