Black Box: Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος

- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και οι τραπεζίτες συσκέφθηκαν χθες για να εξετάσουν την εξέλιξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι τράπεζες έχουν εγκρίνει περίπου 13.000 αιτήσεις ΤΕΠΙΧ ΙΙ και έχουν εκταμιευθεί 6.450 δάνεια. Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις οφείλονται σε έγγραφα που απαιτούνται, όπως πχ μη πτωχεύσεως, που πρέπει να ληφθούν απ' το Πρωτοδικείο.

- Οι τραπεζίτες διατύπωσαν την πρόβλεψη πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εγκριθεί συμβάσεις για το 50% με 60% του προγράμματος εγγυοδοσίας. Επίσης επεσήμαναν ότι οι ανάγκες των μικρομεσαίων εταιρειών είναι πολλαπλάσιες των μεγάλων επιχειρήσεων και η ζήτηση από την πλευρά τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά ανακατανομή των πόρων δεν είναι δυνατή καθώς οι «συντεταγμένες» ήρθαν από τις Βρυξέλλες.  

- Το ντέρμπι Κυβέρνησης-τραπεζιτών για το νέο πτωχευτικό φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί με ισοπαλία. Παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών, θα υπάρχει διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τα φυσικά πρόσωπα, οπότε η κυβέρνηση προηγήθηκε με 1-0. Ωστόσο, οι τράπεζες γύρισαν το ματς ισόπαλο, καθώς παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης  η ένταξη στο μεταβατικό πρόγραμμα-γέφυρα θα γίνεται με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και όχι χωρίς κριτήρια που υποστήριζε η Κυβέρνηση.

- Σημειώστε πως όσον αφορά τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία, συμφωνήθηκε όποιος πτωχεύει και παραχωρεί έναντι των χρεών του  και την ακίνητη περιουσία που είχε στην κατοχή του, θα αποδίδεται καθαρός ένα χρόνο μετά την πτώχευση.  Αν δεν υφίσταται ακίνητη περιουσία, τότε θα χρειάζεται να περάσει μια τριετία από την πτώχευση και στο διάστημα αυτό οι πιστωτές θα εισπράττουν κάποιο ποσό ανάλογα με τα εισοδήματα του.    

- Οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις καθώς ο τουρισμός δεν πάει καλά δημιουργώντας ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, η γενικότερη έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 συντηρεί την απειλή νέων lockdown και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ορατότητα και δεν πρόκειται να υπάρξει ως το τέλος του έτους, για το 20% των ενήμερων χαρτοφυλακίων που είναι σε μορατόρια.

- Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Μόλις στα 84 εκατ. υποχώρησε η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τριών εισηγμένων εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη. Η μετοχή της  Intralot με πτώση 11,4% είναι πλέον στα 0,08 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 12,7 εκατ. Η Ιntracom με πτώση 3,03% υποχώρησε στα 0,48 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της στα 36,4 εκατ. και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με πτώση 2,95% έπεσε στα 1,15 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 35 εκατ.