Black Box: Η ώρα της αλήθειας έφτασε

-  Η ώρα της αλήθειας όπου θα ξεκαθαρίσει η σύγχυση στην αγορά που δημιουργήθηκε με τα σενάρια περί bad bank και θα απαντηθεί εμπράκτως το ερώτημα αν ζει ο «Ηρακλής» έφτασε. Η στήλη πληροφορείται ότι το deal μεταξύ Eurobank και doValue για την πώληση του project Cairo είναι -επιτέλους- έτοιμο προς υπογραφή.

- Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατάλληλες προσαρμογές της συμφωνίας στο περιβάλλον Covid-19,  εκκρεμούν στις αρμόδιες επιτροπές οι εγκρίσεις για την κρατική εγγύηση των δύο από τα τρία SPV και μόλις ανάψει πράσινο φως είναι έτοιμοι (οικονομικά, λογιστικά, νομικά κλπ) για μπουν οι υπογραφές. Η ωρίμανση της συμφωνίας αποτελεί έμμεση αλλά ουσιαστική πίεση για να ληφθούν αποφάσεις για το μοντέλο διαχείρισης  των ζητημάτων που εκκρεμούν στις τράπεζες.

- Κατά τα άλλα ξεκινά σήμερα μια εβδομάδα MSCI, καθώς αύριο Τρίτη πρόκειται να ανακοινωθεί η εξαμηνιαία τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών οι ανακοινώσεις θα προκαλέσουν αναταράξεις στο χρηματιστήριο, καθώς εκτός από αποχωρήσεις θα έχουμε και αλλαγές στις σταθμίσεις και οι εκροές εκτιμάται ότι  θα είναι σημαντικά περισσότερες.

- Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε και σημαντικές ανακοινώσεις  από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς την Τετάρτη ανακοινώνουν αποτελέσματα ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ και την Πέμπτη ο Ο.Τ.Ε.

- Μια ξεγυρισμένη υποβάθμιση και προειδοποίηση από την S&P "έφαγε" η γνωστή μας Ιntrum, σύμφωνα με το Bloomberg, διότι εν μέσω κρίσης και με τον κλάδο που δραστηριοποιείται να πιέζεται ιδιαιτέρως, η σουηδική εταιρεία το πρώτο τρίμηνο αντί να διατηρήσει ρευστότητα αποφάσισε να ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη μετοχή της.

-  Με πολλές προσδοκίες ξεκλειδώνει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς και γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα  για την επαναφορά στην ομαλότητα. Στις τράπεζες πάντως μετά και τα σαφή μηνύματα από την κυβέρνηση, δουλεύουν υπερωρίες προκειμένου να εγκρίνουν δανειοδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Κινητικότητα υπάρχει και για τον τουρισμό αν και οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά και θεωρούν πως αν δεν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, με τη σύγχυση  που επικρατεί σήμερα, πολύ λίγα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν τον Ιούλιο.

- Αν οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, υπό την έννοια ότι  αποτυπώνουν στις τιμές των αξιών μελλοντικές εξελίξεις, τότε οι τιμές
στις οποίες διαπραγματεύονται σήμερα τα δύο ομόλογα της Intralot  (το ένα κάτω από το 20 και το άλλο περίπου στο 40) προεξοφλούν κούρεμα της τάξης του 75%. Δεδομένου ότι η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι  750 εκατομμύρια ευρώ, αν επιβεβαιωθεί το κούρεμα που δείχνουν να προσδοκούν οι επενδυτές βάσει των τιμών που διαπραγματεύονται τα ομόλογα, τότε  μιλάμε για 560 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοια νούμερα δεν ακούς πια εύκολα στην αγορά.