Black Box: Γιατί έχει «κολλήσει» το Χρηματιστήριο

Το ξέρετε ότι η στήλη είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου και πιστεύει ακράδαντα στο καλό σενάριο της μακροχρόνιας ανοδικής πορείας του. Μιας ανόδου που έχει ξεκινήσει από το μακρινό 2012 με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ στο 1 ευρώ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα για πολλές μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρότι οι δείκτες είναι χαμηλότερα.

Συνομιλώντας με διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στις αγορές, αυτό που κρατάμε είναι πως το φρενάρισμα της ελληνικής αγοράς πιθανόν να οφείλεται στη διαδεδομένη εκτίμηση ότι η κλεψύδρα μιας σοβαρής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ίσως είναι θέμα λίγων εβδομάδων να αρχίσει να εκδηλώνεται, επηρεάζοντας σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ένας σημαντικός αριθμός ξένων και εγχώριων διαχειριστών κεφαλαίων έχει ήδη μειώσει τις θέσεις τους στην Ελλάδα από το καλοκαίρι, παρά τις προβλέψεις ότι θα είναι η οικονομία με τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη με ποσοστά ακόμη και πάνω από 8% φέτος και 5% του χρόνου και αναμένει να απολαύσει μεγάλες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

Το Χρηματιστήριο έχει φρενάρει όχι γιατί οι ελληνικές εταιρείες είναι ακριβές, ούτε επειδή όλα τα παραπάνω έχουν προεξοφληθεί. Το αντίθετο. Ούτε -όπως κάποιοι ισχυρίζονται- έχει αρχίσει να παρεισφρέει η «εκλογολογία» ή επειδή οι επενδυτές περιμένουν την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ.

Έχει φρενάρει επειδή ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων γνωρίζουν ότι η Λεωφόρος Αθηνών είναι μια εξαιρετικά ρηχή αγορά από την οποία δεν μπορείς να «βγεις» γρήγορα και σε σωστές τιμές, ενώ τα εργαλεία αντιστάθμισης στην αγορά παραγώγων απέχουν ακόμη σημαντικά από το να δίνουν λύσει αντίστοιχες μεγαλύτερων διεθνών αγορών.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα μάλλον παράδοξο φαινόμενο. Να έχουμε δεκάδες μετοχές οι οποίες έχουν κάθε λόγο να ανέβουν αυτή την περίοδο, είτε αυτή είναι η ΔΕΗ, είτε η Mytilineos, είτε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Τιτάνας, η Jumbo και πολλές άλλες επιχειρήσεις με σοβαρά νέα και ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών, αλλά να έχουν «παγώσει» στο ταμπλό, ενόσω άλλες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης (που δεν έχουν θεσμικούς επενδυτές ούτε επίδραση στους δείκτες) να «τρέχουν» στο παρασκήνιο.

Αν δικαιωθούν όσοι επαγγελματίες βλέπουν διόρθωση 15-30% σε πολλές μετοχές τους επόμενους μήνες, θα έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη ευκαιρία αγορών για τους επενδυτές από αυτές που σπάνια συναντά κανείς. Αν πάλι χάσουν το στοίχημα, θα τρέχουν να προλάβουν ξανά το επόμενο βαγόνι.

Αυτό που η στήλη ακούει περισσότερο από όλα είναι πως σε μια μακροχρόνια bull market όπως είναι αυτή που φαίνεται να έχει ξεκινήσει στο Χ.Α, δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα αγοράζοντας στις διορθώσεις ή και κρατώντας τις θέσεις του σταθερές με το βλέμμα στο μέλλον.

---

Στον ΟΠΑΠ το ελάχιστο μέρισμα που θα απολαμβάνουν οι μέτοχοι θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ κάθε χρόνο. Η εταιρεία δεν έχει σκοπό να πέσει ούτε cent παρακάτω υιοθετώντας δεσμευτική μερισματική πολιτική, όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές.

---

Πόσες επιχειρήσεις σαν την Elvalhalcor έχουμε στην Ελλάδα; Η εταιρεία έσπασε ταμεία στο φετινό 6μηνο με τη ζήτηση των προϊόντων της σε κάποιες αγορές να ξεπερνά τα υψηλά του 2019. Ευνοήθηκε βέβαια από το ράλι των τιμών του αλουμινίου και του χαλκού (+30% και +50% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι) με αποτέλεσμα ο τζίρος εξαμήνου να απογειωθεί στα 1,344 δισ. ευρώ, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη στα 85,241 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να οκταπλασιαστούν στα 83,5 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος τους είναι λογιστικό. Το έχουμε ξαναπεί. Αν κάποιος θέλει να ρίξει μια κλεφτή ματιά στο μέλλον της χώρας, ας σηκώσει ένα drone πάνω από το εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα για να δει τον επενδυτικό οργασμό που επικρατεί.

---

Στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι που «χειρίζονται» τις τράπεζες μετά την απομάκρυνση του μέχρι πρότινος αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού, εξακολουθούν να μην «βλέπουν» ούτε Bad Bank, ούτε άλλες αυξήσεις κεφαλαίου και υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων λύνεται μια και καλή με τις τιτλοποιήσεις και το πρόγραμμα Ηρακλής. Ούτε ο αναβαλλόμενος φόρος και -εξ αυτού του λόγου- η κακή ποιότητα κεφαλαίων στις τράπεζες θεωρούν ότι δημιουργεί κάποιο ζήτημα. Όλα καλά λοιπόν... Η στήλη δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα λεγόμενα των στελεχών που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τα τραπεζικά. Αλλά δεν ξεχνά ποτέ ότι στην πολιτική όλα αποφασίζονται και λέγονται στον κατάλληλο χρόνο.

---

Το 2022 θα είναι πάντως χρονιά αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Κάπου μεταξύ Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και το επόμενο βήμα θα είναι να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για να σχεδιάσει το μεγάλο βήμα πώλησης των μετοχών που έχει στις τράπεζες, στις οποίες από το τέλος του μήνα προστίθεται και η Attica Bank.

---

Το νέο big deal  στον τραπεζικό κλάδο που «ψήνεται» δεν είναι άλλο από τη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Evo Payments. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες. Με αυτή τη μεγάλη κίνηση ο Παύλος Μυλωνάς κάνει δυναμικό μπάσιμο στην αγορά των POS, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο deals που ανακοινώνονται κατά καιρούς. Εθνική και Evo Payments φέρεται να έχουν συμφωνήσει για τη σύναψη μικτής εταιρείας στην οποία η ΕΤΕ θα έχει ποσοστό, με την τράπεζα να προχωρά στην απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και να τον εισφέρει στη νέα εταιρεία.Παράλλληα,αναμένεται να υπογραφεί μακροχρόνια σύμβαση διανομής των προϊόντων της μεικτής εταιρείας από το δίκτυο της τράπεζας.

Εφόσον ολοκληρωθεί το deal, η Εθνική εγγράψει το κέρδος μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της νέας εταιερίας και αναμένεται να εμφανίσει υπεραξία στα βιβλία της, ενώ θα συνεχίσει να εισπράττει προμήθειες λειτουργώντας ως broker.  

Ο κλάδος των POS έχει φέρει πολλές συμφωνίες το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Nexi, η Πειραιώς πούλησα τον τομέα POS στη Euronet, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

---

Σε public wealth fund, ελληνιστί σε διαχειριστή κεφαλαίων του δημοσίου μετατρέπεται το Υπεραταμείο. Οι προσπάθειες του Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη για τον εκσυγχρονισμό της ΕΕΣΥΠ έχουν πιάσει τόπο, με τα αποτελέσματα άλλωστε να μιλούν από μόνα τους. Μια σειρά από διαδικασίες και δράσεις, δείχνουν πως το Υπερταμείο έχει…αλλάξει πίστα. Στόχος είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερες και πιο σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή ποιοτικότερων αγαθών και υπηρεσιών. Το Υπερταμείο στο νέο του ρόλο θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια από μερίσματα των θυγατρικών του, τα οποία μοχλεύοντας τα  στηρίξει τις αναπτυξιακές επενδύσεις.

---

Είδηση φέρνει πληροφοριοδότης της στήλης για τον κλάδο της πληροφορικής. Η Epsilon Net εμφανίζεται να έχει «κλείσει» νέα συμφωνία εξαγοράς μικρότερης εταιρείας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα. Η εισηγμένη βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και η εξαγορά της Iqom, μιας εταιρείες που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο. Η εταιρεία αναπτύσσει ειδικές εφαρμογές τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στο software λιανεμπορίου, όπως supermarket, mini market, καταστήματα ένδυσης, εστίασης  και μικρής λιανικής, όπως τα περίπτερα. Η στήλη έχει γράψει ξανά για τα deals που έρχονται στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς εκεί κρύβονται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές εισηγμένης και…μη, ενώ υπάρχει σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές

---

Επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023. Μη ρωτάτε πόσα. Δεν ξέρει κανείς ακόμη. Αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα αποτελέσει σοβαρό θέμα διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες με στόχο ένα αποτέλεσμα που δεν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη αλλά θα λειτουργήσει και ως μοχλός ομαλής αποπληρωμής του χρέους.

---

Τελικά που τοποθετείται οικονομικά η λεγόμενη... «μεσαία τάξη»; Αν πάρουμε για παράδειγμα τις γονικές παροχές επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν αφορολόγητες μέχρι τις 150.000. Με τις νέες ρυθμίσεις καλύπτεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 800.000 ευρώ. Μεγάλη διαφορά, τεράστια ανάσα.

---

Οι Ιταλοί, λέει «πράκτορας» της στήλης, πως έφαγαν τον Φίλιππο Τσαλίδη από CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο λόγος είναι  πως δεν τα έβρισκαν και υπήρχε δυσκολία συνεννόησης, με τους Ιταλούς της Trenitalia να του χρεώνουν επίσης το γεγονός πως το «Λευκό Βέλος» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τα δρομολόγια. Ο Φίλιππος Τσαλίδης ήταν στο τιμόνι της εταιρείας εδώ και περίπου έξι χρόνια και αντικαθίσταται  προσωρινά από τον πρόεδρο της εταιρείας Dario Lo Bosco, εν αναμονή της σύγκλησης της συνέλευσης των μετόχων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.