Black Box: Έρχονται μετοχικές ανακατατάξεις σε τρεις μικρομεσαίες εισηγμένες

Η αγορά ανεβαίνει και μαζί της «βγαίνουν στο φως» εταιρείες που διαχειρίστηκαν την κρίση και την πανδημία επιδεικνύοντας σημαντικές αντιστάσεις. Εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που χτυπήθηκαν αλύπητα χρηματιστηριακά «εν καιρώ πολέμου» και τώρα βλέπουν τις δουλειές τους να μεγαλώνουν, να μετασχηματίζονται και το ταμπλό να προσπαθεί προεξοφλήσει καλύτερη πορεία, ανεβάζοντας τις κεφαλαιοποιήσεις.

Η κινητικότητα αυτή, όμως, βάζει σε πειρασμό αρκετούς τους βασικούς μετόχους και προοιωνίζεται μετοχικές ανακατατάξεις …

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον τρεις εισηγμένες εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε κομβικό σημείο και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για αλλαγή μετοχικών συσχετισμών.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις από τη «μικρή αγορά», φθάνει στο τέλος χρόνου η τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων και έρχεται η ώρα της αλλαγής. Στην τρίτη περίπτωση, οι συσχετισμοί και τα «χνώτα» μεταξύ των βασικών μετόχων έχουν αλλάξει, και διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε οσονούπω να αλλάξει και χέρια μεγάλο μέρος της εταιρείας.

Σε όλες τις περιπτώσεις μιλάμε για μεταβιβάσεις ποσοστού 20 – 30%

---

Πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας καταργούσε τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ , τους φόρους και τα διόδια και έφερνε Σεισάχθεια με νταούλια που θα χτυπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χορεύουν οι αγορές παρέα με τον Γιάνη «αγάπη μου έκλεισα τις Τράπεζες» Βαρουφάκη. Τώρα περιμένει τις εκλογές με απλή αναλογική για να φτιάξει την… προοδευτική κυβέρνηση για να ξαναρχίσει τις… καταργήσεις.

Mέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τις δυνατότητες που δίνονται στους μη «μπαταχτσήδες» να αποφύγουν τα χειρότερα μέσω του προγράμματος Γέφυρα.

Έχει προαναγγείλει και την κατάργηση του νόμου για τα ΑΕΙ, υπεραμυνόμενος της εισόδου σε πανεπιστημιακό ίδρυμα με βαθμό 2, της φύλαξη των ιδρυμάτων, αλλά και το νόμο για το περιβάλλον, όπως και κάθε άλλη νομοθετική παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης για την οποία πάντως η πλειοψηφία σε όλες τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Τελευταία περίπτωση η… μητέρα των μαχών, το εργασιακό που επίσης θα καταργήσει αν και δε διευκρινίζει τι θα πράξει με τις ρυθμίσεις για τις οποίες όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΓΣΕΕ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως ευνοϊκές και δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Με την… προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματίσει και την οποία επιχειρεί να εμφανιστεί ότι ήδη… εκπροσωπεί στη Βουλή μιλώντας εξ ονόματος όλων θα τα αλλάξει όλα. Αν και το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ένα διαφορετικό μέλλον. Άλλωστε και ο σχηματισμός… της προοδευτικής κυβέρνησης (την οποία συχνά πυκνά επικαλείται και η Φώφη Γεννηματά) με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής στις αυταπάτες που ο ίδιος αναγνώρισε ότι είχε την προηγούμενη φορά εντάσσεται. Και χωρίς την απλή αναλογική πάντως τα πράγματα, προς το παρόν, δε δείχνουν και τόσο ευνοϊκά. Το αντίθετο.

---

Για όσους παρακολουθούν το χρηματιστήριο ενέργειας θα έχουν παρατηρήσει ότι τις τελευταίες ημέρες απουσιάζει τελείως από το μείγμα ενέργειας η λιγνιτική παραγωγή. Αφενός οι ΑΠΕ έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους αφετέρου η παραμονή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου σε επίπεδα τιμών άνω των 50 ευρώ/τόνο καθιστά πολύ επιβαρυντική τη χρήση του λιγνίτη για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Στους δύο πρώτους μήνες του β’ τριμήνου η παραγωγή από λιγνίτη βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (μόλις 6,5%) και από ότι φαίνεται η τάση αυτή θα έχει και συνέχεια προς όφελος της ΔΕΗ.

---

Μιλώντας για ρεκόρ, οι εξαγωγές της Motor Οil στο α’ τρίμηνο κατέγραψαν την υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ομίλου με 83,7% στο σύνολο του όγκου πωλήσεων. Με αυτή την επίδοση το διυλιστήριο έπιασε υψηλούς δείκτες δυναμικότητας διυλίζοντας 3.289 εκατ. μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου. Η νέα μονάδα εμπλουτισμένης βενζίνης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022 και θα συνεισφέρει περί τα 40 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ αναμένονται από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Για το 2021 οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 260 εκατ. ευρώ. Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων η διοίκηση εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για τη συνέχεια αναφέροντας ότι τα περιθώρια διύλισης τον Απρίλιο ήταν πάνω από 8 δολ/βαρέλι ενώ τον Ιούνιο βρίσκονται στα 9 δολ/βαρέλι. Ωστόσο, η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα θα αποκατασταθεί πλήρως σε 2 ή 3 χρονια.

---

Ικανοποιητικά εξελίσσεται το δεύτερο τρίμηνο της Φουρλής με το κύκλο εργασιών να καταγράφει διψήφια ποσοστιαία μεταβολή στο δίμηνο Απρίλιος - Μάιος σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα αν και ο Ιούνιος εξελιχθεί με τον ίδιο ρυθμό στις πωλήσεις θα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα δεύτερα τρίμηνα στην ιστορία του Ομίλου. Οι αυξήσεις στα εμπορεύματα και τις μεταφορές έχουν κάποιο αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων του ΙΚΕΑ το οποίο ωστόσο παραμένει χαμηλό λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης της Interikea που έχει αναλάβει τη διανομή. Ο όμιλος προχωράει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στα ΙΚΕΑ με εκτιμώμενες εξοικονομήσεις 2,5 - 3 εκατ. ευρώ. Στην Intersport η μείωση των καταστημάτων στην Τουρκία θα συνεχιστεί με το κλείσιμο πέντε καταστημάτων τη φετινή χρονιά περιορίζοντας τον αριθμό τους σε οκτώ.

---

Στον ΟΠΑΠ αναμένουν μεγέθη το 2022 που θα φέρουν τα μικτά έσοδα πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και λειτουργικά αποτελέσματα πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι κατά τη φετινή χρονιά το Euro και η ολική ενοποίηση της Stoiximan θα φέρουν περίπου 400 εκατ. ευρώ μικτών εσόδων. Ανάλογες επιδόσεις αναμένονται και του χρόνου στο online καθώς το 2022 είναι χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σήμερα το μεσημέρι η Τακτική Γενική Συνέλευση με θέμα μεταξύ άλλων την έγκριση μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή ή 187,7 εκατ. ευρώ.

---

Η στήλη ευελπιστεί πως οι υποψιασμένοι αναγνώστες της αντιλαμβάνονται τη δυναμική του μηνύματος που εκπέμπει στον κόσμο των διεθνών επενδυτών η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – Lamda Development για την μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη. Επτά χρόνια μετά από τις πρώτες υπογραφές βρισκόμαστε πια στον βατήρα εκκίνησης του γιγαντιαίου project οικιστικής ανάπλασης στο Ελληνικό. Μικρή σημασία έχει σε αυτή τη συγκυρία αν το Δημόσιο θα βάλει στην «τσέπη» τα 300 εκατ. ευρώ της προκαταβολής από τη Lamda. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και το δάσος είναι ότι μπαίνει πια ο θεμέλιος λίθος για να δρομολογηθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων (8 δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του project) και να αρχίσουν να πέφτουν ξανά τα φώτα (και τα λεφτά) στην Ελλάδα.

---

 Χθες εκδικάστηκε η αίτηση ορισμού ειδικού εντολοδόχου από τη Folli Follie. Πηγές της εταιρείας εκφράζουν τη βεβαιότητά τους σχετικά με την πορεία της υπόθεσης. Η απόφαση αναμένεται μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι Κουτσολιούτσοι ζήτησαν αναβολή, η οποία και απορρίφθηκε. Υπέρ του ορισμού ειδικού εντολοδόχου τάχθηκε η JP Morgan, οι εργαζόμενοι της εταιρείας και μέρος των ομολογιούχων. Όπως όλα δείχνουν το θρίλερ με τη διάσωση της ιστορικής εταιρείας που έσκασε στα χέρια της οικογένειας Κουτσολιούτσου ως ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά σκάνδαλα όλων των εποχών, θα έχει αίσιο τέλος. Όσο αίσιο, τέλος πάντων, μπορεί να θεωρηθεί.

---

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράζεται στο «στρατηγείο» του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη. Όπως πληροφορείται η στήλη τόσο στην Αττάλεια έχουν κλειστεί συναντήσεις με Τούρκους επενδυτές, ενώ ο υφυπουργός προετοιμάζεται για τα επόμενα ταξίδια. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ή έως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο αναμένεται να ανακοινωθούν ταξίδια στο Ιράκ και στη Λιβύη και ειδικότερα στη Βεγγάζη. Ήδη επιχειρηματίες ζητούν συναντήσεις προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα μας ή να συζητήσουν για το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Ποιες από αυτές τις συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο τέλος, ουδείς γνωρίζει, όμως όπως φαίνεται η χώρα μας προσελκύει ξανά τα βλέμματα επενδυτών και τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών αγορών του εξωτερικού.

---

O ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται στα 48 εκατ ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και στα 16 εκατ ευρώ για τα καθαρά κέρδη.

---

Στην ολοκλήρωση των projects που έχει αναλάβει μέσω 35 δημοπρασιών ιδιωτικών και δημόσιων έργων στην Αττική, στην Κρήτη και στη Λεσβο στρέφεται η ΕΚΤΕΡ. Η εισηγμένη επίσης επικεντρώνεται και στην ολοκλήρωση των κατασκευών που έχουν ξεκινήσει στο Βουκουρέστι. To πρώτο project για την ανέγερση κτηρίου κατοικιών και γραφείων έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, ενώ στο δεύτερο οικόπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν έως τέλος του έτους. Σημειώνεται πως η εισηγμένη έχει ανεκτέλεστο έργων 20 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην πανδημική κρίση που καθυστέρησε αρκετά έργα. Επίσης, η εταιρεία αρχίζει να αναζητά ευκαιρίες και στο real estate κυρίως στην κατασκευή ξενοδοχείων, αξιοποιώντας το οικόπεδο που έχει στη θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης στην Πάρο.

---

Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει η διοίκηση της Byte Computers. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται επαφές με στελέχη επιχειρήσεων από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των τηλεπικοινωνιών προκειμένου να κλείσουν νέα έργα. Επίσης, η εταιρεία κατευθύνεται προς την ανάληψη νέων projects από το δημόσιο. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως φέτος θα υπάρξει οριακή αύξηση της κερδοφορίας της, συγκριτικά πάντα με το 2020, με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης να χαρακτηρίζονται περιορισμένες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.