Black Box: Εποχή Προκοπίου στα Ναυπηγεία. Mega επένδυση Microsoft, τα malls στο Χρηματιστήριο και ο χρυσός στις Σκουριές

«Αγόρασα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί με τσίγκλησε το όραμα να τα ξαναζωντανέψω και να εστιάσω στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. Να στηριχθούμε στα νέα παιδιά. Να μην δίνουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό για να φτιάχνουμε πλοία και την κρίσιμη στιγμή να βγάζουν τα ηλεκτρονικά τους από την πρίζα. Έχουμε τα πρωτεία στη ναυτιλία, πρέπει να αποκτήσουμε τα πρωτεία και στη ναυπηγική βιομηχανία» είχε δηλώσει ο κ. Προκοπίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών περιγράφοντας το όραμά του για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η γρήγορη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Ναυπηγεία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του παραπάνω οράματος, καθώς απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του δήμου Χαϊδαρίου. Η μεταβίβαση θα γίνει στην «Milina Enterprises Limited» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου όπως αναφέρουν πληροφορίες. Έως τότε άλλωστε θα έχει δημοσιευθεί και καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Προκοπίου είχε πλειοδοτήσει στους διαγωνισμούς των ΕΤΑΔ και της ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2021 με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό του ναυπηγείου. Για τα ελληνικά δεδομένα η απόφαση εκδόθηκε γρήγορα.

O Οκτώβριος αποτελεί ορόσημο και για έναν ακόμη λόγο. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα πρέπει η ειδική διαχείριση που «τρέχει» την πώληση να εισπράξει απαιτήσεις 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες με τις οφειλές στους εργαζομένους. Επομένως, από το ερχόμενο φθινόπωρο θα αρχίσουν να τρέχουν οι mega επενδύσεις Προκοπίου.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως η αναβάθμιση των Ναυπηγείων ξεκινά και η χώρα θα αποκτήσει τα…ναυπηγεία που της αξίζουν.

---

«Κλείνει το μάτι» στο Χρηματιστήριο για την είσοδο μιας ακόμη εταιρείας συμφερόντων της η Lamda Development , καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των Malls της εισηγμένης με συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες εντάσσονται στο σχεδιασμό της.

Πρώτα ήρθε η ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας υπό την ονομασία Lamda Ellinikon Malls Ηolding και μετοχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ  που θα αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης των malls, που θα δημιουργήσει ο όμιλος στην έκταση του Ελληνικού, δηλαδή του Marina Galleria και του Vouliagmeni Mall.

Η  ίδρυση της εταιρείας ήταν το πρώτο βήμα και αυτή φαίνεται ότι θα είναι που θα διεκδικήσει την αυτόνομη είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην οποία αναμένεται να εισφερθούν και τα εν λειτουργία malls, δηλαδή τα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

Η  νέα εταιρεία για τα malls του Ελληνικού ιδρύεται με μετοχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development έχει ήδη εξασφαλίσει το ποσό της ίδιας συμμετοχής της, αφού από την αύξηση κεφαλαίου, κατά 650 εκατ. ευρώ του ομίλου, τα 120,6 εκατ. ευρώ προορίζονταν για να επενδυθούν στο μετοχικό κεφάλαιο των malls, ενώ από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, που εκδόθηκε το 2020 και καλύφθηκε από ιδιώτες κυρίως επενδυτές, το ποσό των 63 εκατ. ευρώ προορίζονταν να διατεθεί σε SPVs για την ανάπτυξη των malls.

Χθες δε ανακοινώθηκε η εξαγορά από την εισηγμένη του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε. το οποίο κατείχε η Värde Partners μέσω θυγατρικής της, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ. σε μετρητά. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του γ’ τριμήνου του έτους, με την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η θέση του  Oδυσσέα Αθανασίου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Lamda Development δεν αφήνει χώρο για παρανοήσεις. Η στρατηγική περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων Εμπορικών Κέντρων, καθώς και των νέων, υπό ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων στο Ελληνικό, κάτω από ένα διακριτό και ανεξάρτητο λειτουργικά όχημα.

Παράλληλα ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το παράθυρο των εξαγορών βάζοντας ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον κλάδο των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, με την πιθανή εξαγορά και άλλων ποιοτικών εμπορικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

---

Θέμα χρόνου είναι, όπως διαμηνύουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, το κλείσιμο της χρηματοδότησης για το project των Σκουριών στη Χαλκιδική που υλοποιεί η Eldorado Gold. Ενόψει, λοιπόν, του restart που τοποθετείται για μέχρι το τέλος της χρονιάς, η εταιρεία προχωρά στην ανέγερση τριών μεταλλικών κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Υπενθυμίζεται ότι το project βρίσκεται, εδώ και πέντε χρόνια, σε καθεστώς αναστολής και η επανεκκίνηση του απαιτεί επένδυση 845 εκατ. δολαρίων. Τα τρία λοιπόν, αυτά μεταλλικά κτίρια έχουν ολοκληρωθεί κατά 50% και στόχος της Ελληνικός Χρυσός-θυγατρικής της Eldorado Gold-είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα βλέμματα βέβαια, είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης, ώστε το έργο να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης, αποφέροντας σοβαρά αναπτυξιακά οφέλη. Σημειώνεται ότι για το σύνολο της φετινής χρονιάς η Eldorado θέτει τον πήχη σε 460.000-490.000 ουγκιές χρυσού, εμφανίζοντας, κατά το πρώτο τρίμηνο, έσοδα 195 εκατ. δολ., προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 62,1 εκατ. δολ. και καθαρές ζημίες 316,8 εκατ. δολ. 

---

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της άδειας δόμησης για τα data centers της Microsoft στην Αττική. Όπως ανέφερε, χθες, ο επικεφαλής της Microsoft Ελλάς Θεοδόσης Μιχαλόπουλος σε ειδική εκδήλωση για τις επιδοτούμενες δράσεις του ταμείου ανάκαμψης για τη ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, η εταιρεία ανοίγει το βηματισμό της προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια δόμησης  για τα κέντρα δεδομένων της στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, στη λεωφόρο Πικερμίου. Εκεί σε έκταση που κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ., με την Microsoft να έχει λάβει το πράσινο φως από την Enterprise Greece για το έργο που έχει συνολικό αποτύπωμα 1 δισ. ευρώ. Τα τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft έχουν προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτά θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα  που αποτελούν συνώνυμο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των εταιριών. Ποιοι αμφισβητούν ότι τα ψηφιακά έργα είναι μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

 ---

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει πολλά στο real estate ακούει στο όνομα «ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων». Πρόκειται δηλαδή, για το έργο που εντάχθηκε Ταμείο Ανάκαμψης, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει την πλήρη ψηφιοποίησης της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για μία μεταβίβαση. Μη ξεχνάμε ότι σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον 17 δικαιολογητικά από διάφορες υπηρεσίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Κτηματολόγιο, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η Δασική Υπηρεσία και ο ΕΦΚΑ. Όλα αυτά τα συγκεντρώνουν για λογαριασμό των συναλλασσομένων οι γνωστοί και ως διεκπεραιωτές. Θα αναπτυχθεί δηλαδή, μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, η οποία θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων με πλήρη ηλεκτρονικό τρόπο. Το έργο επιδιώκεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το 2024, ενώ απώτερος στόχος είναι να μειωθεί και ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

---

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν και οι επενδυτές που κυνηγούν τις «μικροαποδόσεις» ή σύμφωνα με τους ίδιους τις «σίγουρες αποδόσεις». Έχουν ένα κομπιουτεράκι στο χέρι και «μετράνε» τις αποδόσεις κάποιων μετοχών και συγκεκριμένα όσων εμπλέκονται σε δημόσιες προτάσεις και δεν υπάρχουν εντολές αγοράς στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι επενδυτές αυτοί βάζουν εντολές αγοράς με σκοπό να κερδίσουν κάτι καλύτερο από 3%, μία καθόλου αμελητέα απόδοση,  όπως σημειώνουν, αφού από τη μία είναι ανώτερη από το επιτόκιο καταθέσεων και από την άλλη δίνεται σε σύντομο χρόνο. Μάλιστα όπως λένε δεν έχουν ρίσκο, γιατί μπορούν να τα δώσουν στον προτείνοντα και στη δημόσια πρόταση, αρκεί να περιμένουν λίγους μήνες. Από την άλλη υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές οι οποίοι δεν ενοχλούνται αν χάσουν 3-4%, αλλά να πάρουν τα χρήματά τους νωρίτερα.

---

Κάνει και πάλι όγκο στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Καρέλια και φαίνεται πως έχει πωλητή. Δυστυχώς αν δει κάποιος το διάγραμμα της μετοχής, θα βγάλει το συμπέρασμα πως ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει κάνει κάτι σπουδαίο. Για μία εισηγμένη που ένα τεράστιο ποσοστό της αποτίμησης το έχει στο ταμείο και βγάζει δυνατά κέρδη κάθε χρόνο, που της δίνουν τη δυνατότητα για μέρισμα, οι προοπτικές μάλλον θα έπρεπε να είναι άλλες.

---

Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε, και ανησυχούμε την ίδια στιγμή, για τις πιθανές ελλείψεις, και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές, των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την στροφή προς την πράσινη ενέργεια και την ηλεκτροκίνηση. Την μία μέρα ακούμε για το λίθιο, την άλλη για το νικέλιο, το κοβάλτιο, τον γραφίτη και άλλα υλικά που μέχρι πριν λίγο καιρό μας ήταν σχεδόν άγνωστα. Δεν ασχολούμαστε όμως με ένα άλλο πρόβλημα, πιθανότατα πιο σημαντικό, τουλάχιστον σύμφωνα με ό,τι διαβάσαμε σε πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg. Την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν, ή θα κατασκευάζουν σε λίγο καιρό, τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να στελεχώσουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία μπαταριών, είτε σε διοικητικό είτε, ακόμα περισσότερο, σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό δεν είναι παράλογο, αφού μέχρι πριν μερικά χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, σε όλο τον κόσμο. Τα πράγματα όμως έχουν ήδη αλλάξει, και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο, αφού ήδη λειτουργούν αρκετές μονάδες, ενώ τα υπό ανέγερση εργοστάσια ανέρχονται σε πολλές δεκάδες στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός πως οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπτύσσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών βρίσκονται σε ένα συνεχή αγώνα για να προσλάβουν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων. Από ειδικούς επιστήμονες με διδακτορικά στην συμπεριφορά των υλικών και εργάτες για τις γραμμές παραγωγής μέχρι ανθρώπους για την οικονομική διεύθυνση των εργοστασίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υποψήφιοι προς εργασία δέχονται ταυτόχρονα προτάσεις από πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, σε ένα είδος πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα και σύντομα, αφού τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει τμήματα εκπαίδευσης με σκοπό την στελέχωση της βιομηχανίας μπαταριών. Χωρίς να έχουμε διαβάσει κάτι αντίστοιχο για την Ευρώπη και την Ασία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιων προβλημάτων και σε αυτές τις περιοχές, πέρα από τις ΗΠΑ.

Ας έχουμε λοιπόν υπόψη μας πως τα πράγματα με την παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών δεν είναι καθόλου απλά. Μπορεί να περιμένουμε την ανέγερση πολλών εργοστασίων σε όλον τον πλανήτη, αλλά αν δεν μπορούν να βρεθούν υλικά και ανθρώπινο δυναμικό, ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε, και να πληρώσουμε, πιο πολύ απ’ όσο φανταζόμαστε.

---

Πιθανότητα 35% να εισέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια δίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, ενώ και η αγορά ομολόγων τιμολογεί παρόμοια πιθανότητα. Στις δώδεκα περιόδους ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δείκτης S&P 500 είχε απώλειες 24% κατά μέσο όρο από την κορυφή, έως το χαμηλό του. Μια πτώση αυτού του μεγέθους από την κορυφή του S&P 500 στις 4.800 μονάδες τον Ιανουάριο φέτος θα έφερνε τον δείκτη στις 3.650 μονάδες περίπου ή 11% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. 

Όσο για τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, τα ιστορικά στοιχεία από το 1948 δείχνουν ότι τα κέρδη του S&P 500 μειώθηκαν από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο σε περιόδους ύφεσης, γύρω στο 13% κατά μέσο όρο.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δείχνει να αποτιμά αυξημένες πιθανότητες ύφεσης σε σύγκριση με τη δυναμική των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν και τα μερίσματα του δείκτη μετοχών S&P 500 να μειώνονται κατά σχεδόν 5% το 2023. Τα τελευταία 60 χρόνια, τα μερίσματα του S&P 500 δεν έχουν μειωθεί εκτός ύφεσης.

Και η Barclays εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως και τα μελλοντικά τους αποτελέσματα είναι υπό πίεση λόγω συνδυασμού παραγόντων, όπως η στροφή της Fed προς σφιχτότερη νομισματική πολιτική, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα. Δεδομένων των αρνητικών αυτών καταλυτών, τα ρίσκα για τον δείκτη S&P 500 κλίνουν πτωτικά, αναφέρει σε έκθεση της.

---

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Politico, δήλωσε ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν έχει αξία. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι, ενώ τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν αξία, το ψηφιακό ευρώ θα έχει επειδή η ΕΚΤ εγγυάται για αυτό.

«Έχω πει εδώ και καιρό ότι τα κρυπτονομίσματα είναι άκρως κερδοσκοπικά, πολύ επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Η ταπεινή μου εκτίμηση είναι ότι δεν αξίζουν τίποτα. Δεν βασίζονται σε τίποτα, δεν υπάρχει κανένα υποκείμενο πλεονέκτημα που να λειτουργεί ως ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν διαφορετικό, είπε η Λαγκάρντ. «Τη μέρα που θα έχουμε το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, οποιοδήποτε ψηφιακό ευρώ, θα το εγγυηθεί η κεντρική τράπεζα. Νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό από οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα» συμπλήρωσε η ίδια.

Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι, ενώ δεν έχει επενδύσει ποτέ σε κρυπτονομίσματα, ο γιος της διαθέτει χαρτοφυλάκιο crypto.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.