Black Box: Eπέκταση Έλον Μασκ στην Ελλάδα. Ολική επαναφορά Κόκκαλη, ανακαίνιση δικαστηρίων και το μαύρο στο CNN+

Δύο είναι οι business που τρέχει ο Έλον Μασκ στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι η Tesla. Το προσεχές διάστημα αναμένεται το άνοιγμα δύο νέων σταθμών, οι οποίοι ήδη κατασκευάζονται. Οι νέοι σταθμοί φόρτισης που θα εγκαινιαστούν είναι στη Θεσσαλονίκη και στη Λαμία. H δεύτερη δραστηριότητα του Έλον Μασκ είναι το δορυφορικό ίντερνετ Starlink. Έχει αιτηθεί αδειοδότηση στη χώρα μας, η οποία και προχωρά. Έτσι λοιπόν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα. Για το δορυφορικό ίντερνετ οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς δεν ανησυχούν. Ο λόγος είναι πως το δορυφορικό ίντερνετ έχει μεγάλο κόστος, ενώ καλύπτει περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανονικό ίντερνετ. Περιοχές απομακρυσμένες, όπου όμως δεν είναι αρκετές. Επιπροσθέτως, το δορυφορικό ίντερνετ απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες καθώς προσφέρει γρήγορο ίντερνετ. Με τις επενδύσεις που δρομολογούνται από ΟΤΕ, Wind και Vodafone το ίντερνετ θα διπλασιάσει τις ταχύτητές του και οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε όλη την Ελλάδα. Επομένως το market pool της Starlink είναι περιορισμένο, εκτιμούν στην αγορά.

---

Σε μια ακόμη κίνηση ματ που θέτει σε πλήρη επαναφορά τον Όμιλο που ηγείται ο Σωκράτης Κόκκαλης και ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, προχώρησε η Intralot.  Η στήλη είχε αναφέρει έγκαιρα πως οι εξελίξεις στον όμιλο Κόκκαλη θα είναι πυκνές και οι ειδήσεις σημαντικές. Όπερ και εγένετο. Η αύξηση 130 εκατ. ευρώ που προτίθεται να προχωρήσει η εταιρεία αποτελεί την κίνηση που ουσιαστικά θα επιτρέψει την είσοδο ενός εξειδικευμένου σε gaming εταιρείες fund ως στρατηγικού επενδυτή, που εγγυάται την επιτυχία της αύξησης, την επαναγορά των μετόχων που κατέχουν οι ομολογιούχοι της αμερικανικής θυγατρικής και θέτει τις βάσεις για δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ισχυρής μετοχικής βάσης, αλλά και με μεγάλη τεχνογνωσία. 

Όπως η στήλη σας έχει ενημερώσει η αύξηση των EBITDA πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ήταν το ζητούμενο για να προχωρήσει ο προγραμματισμός και η επίτευξη των 114 εκατ. ευρώ το 2021 επισφράγισε την επόμενη μέρα. Η Standard General και ο Σωκράτης Κόκκαλης στοχεύουν να αναλάβουν αδιάθετα και να φθάσουν σε ποσοστό, ώστε να μη χρειάζεται η διενέργεια δημόσιας πρότασης. Το σίγουρο είναι ότι η ΑΜΚ δημιουργεί νέα αναπτυξιακή προοπτική για το παγκόσμιο brand και λύνει το θέμα των αρνητικών  ιδίων κεφαλαίων, ισχυροποιεί την οικονομική θέση του ομίλου με την πλήρη πρόσβαση στις ταμειακές ροές της αμερικανικής θυγατρικής και τέλος ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αναχρηματοδότηση των δανείων του ομίλου. Πλέον οι επόμενες ειδήσεις περνούν από τη Wall Street, ενώ και από την Ελλάδα και δη από την Intrakat φαίνεται ότι θα έχουμε συνεχή ροή θετικών ανακοινώσεων.

---

Ένα ακόμη μεγάλο project με σημαντική επίδραση στο real estate και ισχυρό επιχειρηματικό-επενδυτικό ενδιαφέρον εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος για την ανακαίνιση των κτιρίων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών, της Εθνικής Σχολής Δικαστικών και του Εφετείου Αθηνών. Για το σκοπό αυτό, υπήχθη στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της ανάθεσης σε εξειδικευμένους συμβούλους της παροχής υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας για την εκπόνηση των τευχών ανάθεσης των έργων ανακαίνισης των συγκεκριμένων τεσσάρων εμβληματικών δικαστικών μεγάρων. Ουσιαστικά, οι σύμβουλοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κτιριακές Υποδομές, συμβάλλοντας στην ωρίμανση των διαδικασιών για την διενέργεια των απαραίτητων διαγωνισμών. Για παράδειγμα, για στο Αρσάκειο Μέγαρο, όπου βρίσκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας προβλέπεται η συντήρηση και αποκατάσταση των στεγών, δωμάτων και του υποσταθμού που λειτουργεί εκεί. Αντίστοιχα, στο κτίριο της Λουίζης Ριανκούρ, όπου βρίσκονται τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, το είδος των εργασιών ανακαίνισης θα πρέπει να προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

---

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το έργο της κατασκευής του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική. Ως γνωστό, στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου-όπου οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις προδιαγραφές του έργου- έχουν περάσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τ.Ε. Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, το σχήμα Intrakat - Suez – ΕΥΑΘ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις. Εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι – το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, οι τρεις υποψήφιοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το έργο ύψους 85,4 εκατ. ευρώ (χωρίς  ΦΠΑ). Το φράγμα Χαβρία είναι το πρώτο που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και η μεγάλη συμμετοχή εταιριών προμηνύει εξίσου υψηλό ενδιαφέρον για τα νέα αυτού του είδους projects που πρόκειται να δημοπρατήσει το υπουργείο Υποδομών. Το φράγμα Χαβρία θα καλύψει το 33% των συνολικών υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής. Η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων. Εκτός από το Φράγμα, ο ανάδοχος θα υλοποιήσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού 55.000 κυβικών μέτρων/ημέρα και εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, όπως και δεξαμενές και αντλιοστάσια.

---

Στην άνοδο των βασικών συντελεστών κόστους αποδίδει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας Κρι - Κρι την υποχώρηση της κερδοφορίας για τη χρήση 2021. Όπως επεσήμανε σχετικά η διοίκηση της εταιρείας ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία. Στη χρήση 2021, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 2,8% του συνόλου των δαπανών. Ακόμη, η αύξηση του ενεργειακού κόστους με έμμεσο τρόπο, επηρεάζει αυξητικά τα κόστη μεταφορών και διανομής.

 Στη χρήση 2021, οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν περίπου το 5,3% του συνόλου των δαπανών. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι σύμφωνα με την εταιρεία ότι επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση και συντήρηση έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος. Στην προκειμένη περίπτωση παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής του νωπού γάλακτος και επακόλουθα και της τιμής του. Αυτό εξηγείται από την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων που επηρέασε το κόστος αγροτικής παραγωγής ζωοτροφών. Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αν και ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας για το 2021 ήταν κατά 6,8% αυξημένος έναντι του 2020 και ανήλθε στα 134,6 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές γιαουρτιού έφθασαν τα 54,7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 52% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών εν τούτοις ο προαναφερόμενος παράγοντας του κόστους είχε ως αποτέλεσμα η Κρι Κρι να παρουσιάσει EBITDA για το 2021 μειωμένα σε 20,96 εκατ. ευρώ ,έναντι 22,25 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους, 13,21 εκατ. ευρώ έναντι 15,84 εκατ. ευρώ το 2020.

Σημειώνεται ότι η Κρι - Κρι προκειμένου να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα τον παράγοντα ενεργειακό κόστος προέβη σε επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή σταθμού επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, από την οποία παράγεται βιοαέριο και στη συνέχεια ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα την μονάδα αυτή εγκαινίασε τον προηγούμενο μήνα.

---

Επιφυλακτική είναι η διοίκηση της Τζιρακιάν στο να κάνει προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο του 2022 με δεδομένα, την θετική πορεία, εντός στόχων, τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του τονάζ για το α΄ τρίμηνο του 2022, όπως ανέφερε,  αλλά και με καλές επιδόσεις στη χρήση 2021.  Σημειώνεται ότι ο ο κύκλος εργασιών για το 2021 αυξήθηκε από τα 17,7 στα 30,23 εκατ. ευρώ, το EBITDA βελτιώθηκε από τα 542.000 ευρώ στα 3,496 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 307 χιλ. στα 2,791 εκατ. ευρώ.

Κατά την έναρξη του δευτέρου τριμήνου οι επιχειρηματικές αποφάσεις και τα επενδυτικά σχέδιά εμφάνισαν τάσεις αναμονής, καθώς η διεθνής αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά την πρόοδο των αποφάσεων και κατ' επέκταση τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα.

Εν τούτοις η αρνητική συγκυρία και η προσωρινή διάθεση αναμονής εκτιμάται ότι σύντομα θα αντιστραφούν καθώς υφίστανται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές για να εξομαλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να περιορίσουν την αβεβαιότητα, επισημαίνει η διοίκηση της Τζιρακιάν.

---

Ελάχιστες μέρες μετά την κατάρρευση της μετοχής της Netflix, μία αναπάντεχη εξέλιξη αιφνιδίασε τον κόσμο της τηλεόρασης και έδειξε το μέγεθος των  δυσκολιών που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του τηλεοπτικού streaming. Η διοίκηση της Warner Brothers Discovery (WBD NASDAQ) ανακοίνωσε πως την 30η Απριλίου θα σταματήσει η λειτουργία του CNN+, της streaming εκδοχής του γνωστού ειδησεογραφικού καναλιού CNN. Η εταιρεία, η οποία προέκυψε από την ένωση της Warner Brothers, μέχρι πριν λίγες μέρες κομματιού της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας AT&T (T NYSE) και της Discovery, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της AT&T, πήρε αυτή την ξαφνική απόφαση αφήνοντας κυριολεκτικά στα «κρύα του λουτρού» όλους τους δημοσιογράφους που είχαν προσληφθεί πολύ πρόσφατα για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του  CNN+, το οποίο είχε ξεκινήσει την λειτουργία του πριν μερικές εβδομάδες.

Επειδή τα νέα είναι πολύ φρέσκα, δεν  είναι ακόμα γνωστοί οι επίσημοι λόγοι για την λήψη αυτής της απόφασης. Διαβάζοντας τους New York Times, αντιλαμβανόμαστε πως είναι μάλλον θέμα κόστους, καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε δεσμευθεί να επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την οργάνωση και την λειτουργία του καναλιού και η νέα προτιμά να τα ξοδέψει αλλού, ή να μην τα ξοδέψει καθόλου, στην προσπάθειά της να μειώσει τον δανεισμό της εταιρείας.

Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε περισσότερα πράγματα, αλλά από τα λίγα που ξέρουμε μπορούμε να συμπεράνουμε με σχετική ασφάλεια πως ο μεγάλος ανταγωνισμός που επικρατεί πλέον στον χώρο του τηλεοπτικού streaming, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται, κάνει τις διοικήσεις των τηλεοπτικών εταιρειών πολύ πιο επιφυλακτικές και διστακτικές.

Στην περίπτωση του CNN+ φαίνεται πως η νέα διοίκηση προτίμησε να χάσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ξοδευτεί μέχρι τώρα για το λανσάρισμα της υπηρεσίας και την πρόσληψη νέων δημοσιογράφων και στελεχών, παρά να ρισκάρει την επένδυση πολύ μεγαλύτερων ποσών με αβέβαιο τελικά οικονομικό αποτέλεσμα.

Δύσκολο να πούμε αν η απόφαση της νέας διοίκησης θα δικαιωθεί, αλλά υποπτευόμαστε πως σε μία γωνία θα χαμογελά ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φανατικός πολέμιος του CNN και των απόψεων των δημοσιογράφων του. 

---

Εποικοδομητική στάση διατηρεί η Citi για τις ελληνικές τράπεζες παρά τις επιπτώσεις στην οικονομία και τα μεγέθη τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Οι προοπτικές για ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω του πολέμου και του πληθωριστικού σοκ αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση και οι τράπεζες επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους από τους επενδυτικούς οίκους.

Παρά τις αναθεωρήσεις στις μακροοικονομικές προοπτικές προς τα κάτω, η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να προβλέπεται εντός της περιοχής του 3-4% φέτος, ρυθμός που θα επιτρέψει το περαιτέρω derisking και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου μέσω των προμηθειών.

Η αύξηση των δανείων και η πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων θα αντισταθμίσουν τη συνολική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους που προκαλείται από το τέλος του επιτοκίου-μπόνους του προγράμματος TLTRO και κυρίως από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Με τα spread της περιφέρειας να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων όπως φάνηκε πρόσφατα με τη διεύρυνση του spread κυρίως έναντι των ιταλικών ομολόγων, επισημαίνει η Citi.

---

Η μετοχή του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase διαπραγματεύονταν σε ιστορικό χαμηλό τη Μεγάλη Παρασκευή. Η beta έκδοση του πολυαναμενόμενου marketplace NFT δεν φαίνεται να συγκίνησε τους επενδυτές.

Το Coinbase αντιμετωπίζει ανταγωνισμό, όχι μόνο από το OpenSea και το LooksRare, που κυριαρχούν στην αγορά, αλλά και από τα μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων FTX.US και και Binance us, τα οποία κυκλοφόρησαν ήδη από πέρυσι αγορές NFT. Η αγορά φαίνεται να υπολογίζει πως παρά την προτίμηση του Coinbase από θεσμικούς επενδυτές και τη δέσμευση του στη νομοθεσία, ίσως παρουσιάζει μια δυστοκία στο λανσάρισμα νέων υπηρεσιών με την ταχύτητα που το καταφέρνουν οι βασικοί ανταγωνιστές τους.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, η JMP Group ανέφερε ότι το Coinbase θα  επωφεληθεί από την αγορά NFT μακροπρόθεσμα. «Η εταιρεία επενδύει σε διάφορους τομείς που μπορεί να μην έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά στα πιο μακροπρόθεσμα έσοδα, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης πλατφόρμας NFT», ανέφερε η έκθεση. Συγκεκριμένα η αποτίμηση του FTX.US, η οποία δεν είναι εισηγμένη, αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από το Coinbase.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.