Black Box: Αναστάτωση και πυρετός

- Αναστάτωση και πυρετός στις τράπεζες για τις επιταγές που ήταν στην αγορά με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2020. Ο λόγος είναι ότι η ρύθμιση της παράτασης των 75 ημερών που επέβαλε η κυβέρνηση, διασώζει τις επιταγές που φέρνουν ημερομηνία από 31 Μαρτίου. Οι επιταγές που ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά με ημερομηνία την 30η Μαρτίου, χθες ήταν η ημέρα που μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν από τους παραλήπτες  καθώς συμπληρώνεται το οκταήμερο που προβλέπει η σχετική διαδικασία.

- Η Εθνική Ασφαλιστική φαίνεται πολύ πιθανόν να είναι η αιτία για να ολοκληρωθεί η πώληση του ICON. Πρόκειται για το project που περιλαμβάνει την πώληση 7.300 καταγγελλομένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η συνολική απαίτηση είναι της τάξης των 2,5 δις ευρώ και αφορά περίπου 1500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προσφέρει εγγυήσεις περίπου 6000 ακίνητα αξίας άνω του 1 δις ευρώ.

- Η Εθνική Τράπεζα είχε προκρίνει για το συγκεκριμένο πακέτο τις προσφορές από Fortress και BAIN και είχε φτάσει στα πρόθυρα της συμφωνίας με τη BAIN όταν ξέσπασε το επιδημία του κορονοϊού. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, η BAIN ζήτησε αναθεώρηση της συμφωνίας για το ICON προτείνοντας μείωση του τιμήματος προσθέτοντας όμως για αντιστάθμισμα όρους earn out στη συμφωνία, δηλαδή συμμετοχής της Εθνικής τράπεζας στα μελλοντικά κέρδη από τη διαχείριση του πακέτου.

- Δεδομένου  ότι η Εθνική προτίθεται να ζητήσει παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής το σενάριο που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Εθνική και συζητείται τελευταία, είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΒΑΙΝ και να πουληθεί το ICON με την κατάλληλη αναπροσαρμογή της συμφωνίας ώστε να δημιουργηθεί χώρος να "περπατήσει" το αίτημα  παράτασης για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μπορεί τα δύο ζητήματα να μη συνδέονται άμεσα, αλλά για όποιον έχει την κεντρική εικόνα της εποπτείας και παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζών, το κάθε βήμα προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού για τον οποίο δεσμεύτηκε η τράπεζα μετράει.

- Ξεκίνησαν χθες οι διασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, για την παράταση του καθεστώτος προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας  ευάλωτων δανειοληπτών.

- Στα αποτελέσματα του Eurogroup  στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, με την ελπίδα ότι οι προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι θα τύχουν θετικής υποδοχής και θα αποτελέσουν βάση για συμφωνία είτε στη σημερινή είτε στην επόμενη συνεδρίαση.

- Χρηματιστηριακή ανάταση χθες στο ΧΑ μετά τις ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνει στην Ευρώπη.  Αν τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού συνεχίσουν να κινούνται στην ίδια τροχιά και στο σημερινό Eurogroup φανεί πως γεφυρώνονται οι διαφωνίες για το ευρωομόλογο, κατά τους χρηματιστές είναι πιθανόν να έχουμε συνέχεια του relief rally. Η χθεσινή πάντως σημαντική άνοδος του ΧΑ δεν συνοδεύτηκε και από ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο συναλλαγών.