Black Box 8/2/2019

Black Box 8/2/2019

- Το ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές τον Μάιο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία, γιατί η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η Κομισιόν αναθεώρησε ελαφρώς σε 2,2% (από 2,3% που προέβλεπε τον Νοέμβριο) την ανάπτυξη για το 2019. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, ενώ προβλέπει πως οι εξαγωγές αγαθών θα αποδυναμωθούν αν και θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά.

- Ταυτόχρονα, η ΙCAP σε έρευνά της αναφέρει ότι με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι σήμερα το 17% των εταιρειών και σημειώνει πως η κρίση έχει αφήσει βαρύ φορτίο για 6 στις 10 ελληνικές εταιρείες. Η Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία σημειώνει ότι οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών σε Βιομηχανία, Υπηρεσίες και Κατασκευές παρουσιάζουν πτωτική πορεία από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους. Επιπλέον η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνει και όλα συνηγορούν πως τα ζόρια είναι μπροστά μας. Για αυτό καλό είναι να ξεκαθαρίσει ο πολιτικός ορίζοντας.

- Έχει ξεμωραθεί ο αντιπρόεδρος και λέει ότι του κατέβει; Ασφαλώς όχι. Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο κ. Δραγασάκης, αλλά προφανώς και γνωρίζει τι λέει και ειδικά για το ευαίσθητο θέμα των τραπεζών. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζει να εξαπολύει τροχιοδεικτικά πυρά προς την πλευρά του Α. Φλαμπουράρη, δίνει και το μέτρο της εσωτερικής κόντρας που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κυβέρνησης για τις τράπεζες και την πρώτη κατοικία.

- Οι δανειστές πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Υπενθυμίζουν πως το θέμα τράπεζες, νόμος Κατσέλη, κόκκινα δάνεια είναι το Νο1 προαπαιτούμενο και εκτιμούν πως η κυβέρνηση σύντομα θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί.

- Στο μεταξύ σημειώστε, πως λέγε-λέγε η ζημία δεν θέλει πολύ να γίνει. Στα καταστήματα των τραπεζών άρχισαν να εμφανίζονται πελάτες που ρωτούν επειδή ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Προς το παρόν, οι διευθυντές δείχνουν να μπορούν να χειριστούν τις ανησυχίες και καθησυχάζουν τους πελάτες. 

- Και επειδή η φτώχεια φέρνει γκρίνια, οι εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση πληθαίνουν και είναι πολυεπίπεδες. Για παράδειγμα, τι κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο υπουργικό συμβούλιο όταν η συζήτηση είναι για τη Novartis; Κάθεται ήρεμος και συμμετέχει στη συζήτηση; Κοιτάζει το ταβάνι; Βυθίζεται στα χαρτιά του και κάνει σκιτσάκια; Του ανεβαίνει το ζάχαρο και αρπάζεται; Σηκώνεται και φεύγει; Ποια από όλες τις απαντήσεις θα επιλέγατε; Σημειώστε πως το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τον σύντροφο Δ. Λιάκο.

- Η ναυτιλία είναι πάντοτε απροσδόκητη. Τόσο που επηρεάζει ακόμη και τα πακέτα των κόκκινων δανείων που πουλάνε οι τράπεζες. Ο λόγος για το πακέτο ΝΕΜΟ, που οι διαδικασίες πώλησης συνεχίζονται, αλλά σκόνταψαν στη βουτιά που έκανε η αγορά dry φορτίων. Ποιος είπε ότι η μείωση των NPLs είναι εύκολη δουλειά;