Black Box 7/03/2019

Black Box 7/03/2019

- Συνεχίζει τις δυναμικές κινήσεις εισόδου στην ελληνική αγορά η Hines. Μετά το Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού, ο αμερικανικός όμιλος κλείνει συμφωνία για να αγοράσει ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη. Για το δεύτερο ξενοδοχείο στην Κρήτη οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, απέχουν ακόμη αρκετά. Ήδη η Hines έχει αγοράσει από το fund της BlackRock το οικόπεδο στη λεωφόρο Κηφισού όπου πρόκειται να διαμορφώσει πολυκατάστημα που θα μισθώσει η Leroy Merlin. Ταυτόχρονα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την Εθνική τράπεζα για να αποκτήσει το εμπορικό κέντρο Athens Ηeart στην Πειραιώς, ενώ σε συζητήσεις είναι και με την Alpha Bank για το project του Βοτανικού της Βωβός. Η συζήτηση με την τελευταία αφορά πολεοδομικά θέματα.

- Με την ευκαιρία και αφού η συζήτηση ήρθε σε επενδύσεις σε ακίνητα, να αναφέρουμε πως η πλευρά του εκ Βενεζουέλας επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου διαψεύδει κατηγορηματικά τις φημολογίες που κυκλοφόρησαν στην πιάτσα και τον έφεραν να πουλάει τα ακίνητα που αγόρασε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

-Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής αγοράς, με κύριο χαρακτηριστικό τη συγκέντρωση σε ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος εμπορίας Ι.Χ. όπου ο όμιλος Συγγελίδη μετά και την ανάληψη της αντιπροσωπείας της Opel, ετοιμάζεται να αναλάβει και μία ακόμα αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Εξελίσσεται έτσι σε έναν από τους ισχυρότερους πόλους, έχοντας πλέον απέναντί του κυρίως την οικογένεια Μάνδηλά (Audi, VW κλπ.). Οι άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου κυρίως λόγω δανειακών προβλημάτων παρακολουθούν σε απόσταση. Ταυτόχρονα αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αναλαμβάνουν οι ίδιες τη διαχείριση των αντιπροσωπειών τους στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Mercedes και BMW.

- Στον όμιλο Παπαστράτου μετακόμισε το δεξί χέρι του επιχειρηματία Δ. Μάρη (Stoiximan, News 247 κλπ) .

- Διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εισηγμένης απέκτησε εντυπωσιακό κότερο. Φυσικά δεν φαίνεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης, καθώς πρόκειται για σκάφος που όταν το αντικρίζουν επιχειρηματίες και βιομήχανοι τους κάνει να αισθάνονται φτωχοί.

-Ευχάριστη έκπληξη ήταν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα της Eurobank, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η διοίκηση προβλέπει μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 8,8%, ή στα 3,5 δισ. ευρώ, το 2021 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος από ενδεχόμενη εφαρμογή των σχεδίων που έχουν παρουσιάσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ. Πάντως, όσοι παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πιστεύουν ότι αν η τράπεζα εφαρμόσει κάποιο από τα δύο πλάνα αυτό θα είναι μάλλον της ΤτΕ, χωρίς να αποκλείεται και ο συνδυασμός των δύο.