Black Box 31/7/2019

Black Box 31/7/2019

- Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όπου στις 11 π.μ. ξεκινά η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Θεωρητικά και με βάση τα όσα διαρρέονται δεν πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το ΤΧΣ έχει επιβάλει τις απόψεις του και συνεπώς εκτός απροόπτου η Αικ. Μπερίτση θα εκλεγεί αντιπρόεδρος της ΕΤΕ ενώ θα εκλεγούν και τα υπόλοιπα πέντε μέλη που προτάθηκαν για το ΔΣ.

- Ορισμένες πηγές όμως διατηρούν επιφυλάξεις και υποστηρίζουν ότι για ένα τουλάχιστον από τα προτεινόμενα νέα μέλη υπάρχουν ζητήματα fit & proper και η εκλογή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

- Σήμερα επίσης αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το πράσινο φως για τη μεταβίβαση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Όπως είπαμε η Τράπεζα πιθανότατα θα βαπτιστεί ΟPTIMA και ξεκινά την πορεία της ως εμπορική τράπεζα με ένα δίκτυο περίπου 20 καταστημάτων.

- Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, εκτός του διευθύνοντος συμβούλου Δ. Κυπαρίσση, θα συμμετέχουν ο τραπεζίτης Γ. Τανισκίδης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός οικονομικός διευθυντής της Μotor Oil Πέτρος Τζαννετάκης.

- Πάντα οι προβλέψεις για τέτοιες διαδικασίες είναι παρακινδυνευμένες, αλλά από τις διαδικασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί φαίνεται πως έως το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

- Ποτέ δεν ξέρεις τι είδους μυστήριες ισορροπίες επικρατούν μεταξύ των ακαδημαϊκών, αλλά η στήλη πιστεύει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να έχει από το παρελθόν κάποιο είδος συμπλέγματος με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μόνον έτσι εξηγούνται οι κατά καιρούς επιθέσεις που εξαπολύει στον επικεφαλής της ΤτΕ παρά το κοινό παρελθόν τους από τα φοιτητικά χρόνια.

- Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον Γιάννη Στουρνάρα για αλλαγή στάσης μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές γιατί όπως είπε, αν και πριν τις εκλογές ο κ. Στουρνάρας αναφερόταν σε καθημερινή βάση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας κατακρίνοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νίκη της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μία φορά. Μα έχουν περάσει μόλις 23 ημέρες από την εκλογική νίκη της ΝΔ…

- Αν η στήλη θυμηθεί και την ρήση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, πως θα τον έκοβε αν ήταν φοιτητής του, καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει μόνον χιούμορ. Έχει και κόμπλεξ.