Black Box 3/10/2019

Black Box 3/10/2019

- Και πλήθος και πολλά μηνύματα περιελάμβανε η χθεσινή θεμελίωση της νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης, ύψους 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, του ομίλου Μυτιληναίου. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει δυο ώρες  με το ΙΧ ως τις εγκαταστάσεις του Αλουμινίου της Ελλάδος, προκειμένου να στείλει στους επιχειρηματίες το μήνυμα πως πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις δουλειές τους αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

- Και αυτό που είπε χθες δημοσίως ο Κ. Μητσοτάκης  κατά την ομιλία του στις εγκαταστάσεις της Μυτιληναίος, είναι το ίδιο που λέει και ιδιωτικά. Η Κυβέρνηση στηρίζει και βοηθά όσους επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να κάνουν σοβαρές επενδύσεις που έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία. Όσοι περιμένουν να τους… αποδοθούν τιμές λόγω επετηρίδας, θα απογοητευτούν.

- Πάμε τώρα στο άλλο θέμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από την κεραμίδα που έφαγε κατακέφαλα το Χρηματιστήριο. Η στήλη απευθύνθηκε στους ειδικούς και περισυνέλεξε απόψεις χρηματιστών. Αυτοί υποστηρίζουν ότι το γενικό κλίμα στο ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχε τον όγκο και το momentum να κινηθεί υψηλότερα. Ωστόσο, η αγορά δεν υποχωρούσε αισθητά και συσσώρευε στο επίπεδο 850-870 γιατί όλοι βλέπουν πως υπάρχει θετική προοπτική. Ταυτόχρονα το ΧΑ διένυε και διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία  σιγά-σιγά φεύγουν "γρήγορα" fund και παίκτες με λογική long αρχίζουν να κοιτάζουν δειλά προς την αγορά. Και όχι μόνον κοιτάζουν, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν το κατάλληλο entry level για τοποθετήσεις στις μετοχές που έχουν ξεχωρίσει.

- Ε, πάνω σε αυτήν την τη συγκυρία ήρθε το πρόβλημα από το εξωτερικό. Και είτε πρόκειται για τους φόβους γενικότερης ύφεσης, είτε για τον εμπορικό πόλεμο, είτε για το Brexit, είτε για οτιδήποτε άλλο, ήρθε με ισχυρότερη δυναμική και χθες παρέσυρε και τις αντιστάσεις στο ΧΑ. Η διεθνής εικόνα τρόμαξε τους αγοραστές που μαζεύτηκαν με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερο τζίρο.

-Οπότε το επόμενο φυσιολογικό ερώτημα, είναι τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Οι χρηματιστές λοιπόν, υποστηρίζουν πως με τα χρηματιστήρια σε αναστάτωση τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ταχεία εκτόνωση. Εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο-τρείς εβδομάδες θα χαρακτηρίζονται για τις αγορές από λελογισμένες πιέσεις, νευρικότητα και κυμάτα  ρευστοποιήσεων. Δεν μιλάμε για το τέλος του κόσμου, αλλά η τάση  "μόνον άνοδος" προς το παρόν τελείωσε. 

- Η Ελλάδα  μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση; Όχι ιδιαίτερα. Θα εναρμονιστεί με το κλίμα στις διεθνείς αγορές  και μάλιστα ενίοτε θα υπερβάλλει στην πτώση, καθώς πρόκειται για ρηχή αγορά. Σε επίπεδο γενικού δείκτη όμως, πιθανότατα δεν θα δούμε μεγάλες υπερβολές όπως τουλάχιστον λένε στην αγορά.  Θα χρειαστεί να περιμένουμε να εμφανιστεί ο επόμενος καταλύτης, ο οποίος  πιστεύουν πως  θα είναι το σχέδιο "Ηρακλής" του Γ. Ζαββού.

- Και για να μην κλείσουμε τη στήλη μέσα στη μαυρίλα, σημειώστε πως σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά η συγγραφή του νομοσχεδίου για το Ηρακλής και τα λοιπά θέματα που θα αφορά το νομοσχέδιο.