Black Box 30/12/2019

-Β  Με δύο ενδιαφέροντα ζητήματαΒ  θα βρεθεί αντιμέτωπη η αγορά αυτήν τηνΒ εβδομάδα. Το πρώτο και πλέον σημαντικό -για το οποίο η στήλη σας είχεΒ προϊδεάσει από την προηγούμενη εβδομάδα- είναι το καζίνο του Ελληνικού, μιαΒ  δουλειά που ξεπερνά το 1 δις ευρώ.Β  Οι πληροφορίες θέλουν τοΒ πρακτικό της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού σχετικά μεΒ  ταΒ νομιμοποιητικά έγγραφα των δύο υποψηφίων επενδυτών να έχει ολοκληρωθείΒ και να έχει φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Ελέγχου καιΒ  Εποπτείας Παιγνίων.

- Κατά τις ίδιες πληροφορίεςΒ  στο πρακτικόΒ  βεβαιώνεται ότι η προσφοράΒ της Hard Rock δεν πληροί τις προϋποθέσεις με βάση τα νομιμοποιητικάΒ έγγραφα που απαιτεί η διαγωνιστικική διαδικασία και έτσι το έργο πέρναΒ στην κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Οι επίσημες ανακοινώσεις -εκτόςΒ απροόπτου πάντοτε-επίκεινται αυτήν την εβδομάδα,Β  πιθανόν ακόμη και σήμερα. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός ΆδωνιςΒ Γεωργιάδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξέλιξη τουΒ διαγωνισμού και γενικότεραΒ  για την πορεία του project στο Ελληνικό.

-Το δεύτερο ενδιαφέρον ζήτημα αυτήν την εβδομάδα έχει να κάνει με τηνΒ ανίχνευση των διαθέσεων της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο βασικός καταλύτης για τη νέα χρονιά αναμφισβήτητα είναι οι τράπεζες που έχουν ξεκινήσειΒ ήδη τις προεργασίες για να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία των stress testΒ αλλά και για τις τιτλοποιήσεις που δρομολογεί το σχέδιο Ηρακλής.

- Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι για τις τράπεζες ανέκυψε στηΒ διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα νέο ζήτημα.Β  Σύμφωνα με τα όσαΒ γνωρίζαμε έως τώρα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα παρέμενε σε ισχύ μέχρι και τον Απρίλιο και στη συνέχεια -όπως άλλωστεΒ διαβεβαίωναν και κοινοτικοί αξιωματούχοι- δεν επρόκειτο να υπάρξει κάποιο άλλο σχήμα προστασίας. Την εντύπωση αυτή ήρθε να ανατρέψει οΒ υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος σε συνέντευξή του και αφού προέτρεψε τους κοκκινους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συνέχισε λέγοντας «στη συνέχειαΒ (σσ δηλαδή από τον Απρίλιο) θα διαμορφωθεί κάποιο πλαίσιο γιαΒ ασθενέστερα νοικοκυριά με άσκηση κοινωνικής πολιτικής».Β  Ωπα...

- Αναμφισβήτητα μετοχή του μήνα στο ΧΑ αναδεικνύεται αυτή της Δ.Ε.Η.Β καθώς έχει καταγράψει κέρδη που υπερβαίνουν το 25%.Β  Η μετοχή τηςΒ επιχείρησηςΒ  έχει ενσωματώσει -με υπερβολικό ίσως ενθουσιασμό- τιςΒ προσδοκίες που δημιούργησε το νεο business plan, που είναι γεγονός ότιΒ συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον. ΑναμφίβολαΒ  στο νέο επιχειρησιακόΒ σχέδιο προβλέπεται μια εύλογη και συγκροτημένη στρατηγική η οποία ωστόσο θα χρειαστεί να επιβεβαιώθει και να οριστικοποιηθεί με τους θεσμούς, στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Ιανουάριο.Β Ασφαλως και η Δ.Ε.Η.Β ειναι σε καλή τροχιά, αλλά ξαφνικά εκεί που πριν από ένα μήνα την είχαμεΒ σχεδόν για χρεοκοπημένη εταιρεία, οι αντιδράσεις στο χρηματιστήριοΒ δημιουργούνΒ  δυσανάλογες με την πραγματικότητα εντύπωσεις, λες και ηΒ επιχείρηση έχει ήδη βγει από τη στενωπό.

- Και αφού είμαστε στονΒ  ευρύτερο χώρο της ενέργειας, να σημειώσουμε πωςΒ σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά τη σχετική αγορά υπάρχουν πράγματιΒ κάποιες επαφές μεταξύ των ομίλων Βαρδινογιάννη καιΒ  Κοπελούζου για τηΒ ΔΕΠΑ, αλλά είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε και επιπλέον στην τρέχουσαΒ συγκυρία είναι πολύ πιθανόν τα σχετικά σενάρια να αντανακλούνΒ περισσότερο προσδοκίες πάρα γεγονότα.