Black Box 29/11/2019

Black Box 29/11/2019

- Ως τις 6 Δεκεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης των δύο ομολογιακών της MIG συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναχρηματοδότησης βασίστηκε σε ειδικές άδειες που εξασφάλισε η Πειραιώς από την εποπτεία και το ΔΣ της, καθώς επρόκειτο εξ ορισμού για ΝΡΕs.

- Οι ειδικές συνθήκες υποχρεώνουν την Πειραιώς να εξασφαλίσει την ταχεία επιστροφή των κεφαλαίων της και για αυτό θέτει προθεσμία ενός έτους. Υπό τις συνθήκες αυτές η πώληση είτε της Vivartia, είτε του Attica Group είναι αναπόφευκτη. Η τράπεζα θα επιθυμούσε την πώληση της Vivartia καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Εmma Capital, αλλά στη MIG οι διαθέσεις είναι περισσότερο για κάποια συμφωνία για το Attica Group.

- Περισσότερους από 50 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και χαρτοφυλάκια όπως η Blackrock και η Schroders, από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας, συνάντησαν στο Λονδίνο ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου κατά τη διάρκεια του roadshow όπου παρουσίασαν το νέο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας το οποίο κερδίζει τη στήριξη των μεγάλων θεσμικών. Ο επόμενος κύκλος παρουσιάσεων προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

- Έχοντας ανοικτή γραμμή με τα στελέχη του στην Ελλάδα, ο Πρεμ Γουάτσα δεν χρειαζόταν να επισκεφθεί τη χώρα μας για να πάρει αποφάσεις για το deal του πακέτου Cairo και την πώληση της FPS ή για την Εθνική Ασφαλιστική. Ειδικά για την τελευταία, χωρίς η Fairfax να ανοίγει τα χαρτιά της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο καναδικός όμιλος δεν θα δείξει ενδιαφέρον. Λόγω της ειδικής σχέσης Εurοlife-Eurobank στο bankassurance και των ανάλογων δεσμεύσεων ΕΤΕ-Εθνικής Ασφαλιστικής, συμμετοχή στο διαγωνισμό υπό την ομπρέλα της Fairfax θα σκόνταφτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για την Εθνική Ασφαλιστική ο πιο αξιόπιστος ενδιαφερόμενος παραμένει η CVC.

- Οπότε γιατί μας επισκέφθηκε ο κ. Γουάτσα; Περισσότερο ήρθε να διερευνήσει για μεγάλα επενδυτικά project. Όπως έκανε και στην περίπτωση της Eurobank εκπροσωπώντας και άλλους κεφαλαιούχους, ο Π. Γουάτσα διερευνά το έδαφος για νέες επενδύσεις. Για αυτό και μετά τη συνάντηση στις 9:30 π.μ. με τον Κ. Μητσοτάκη, συναντήθηκε με Στουρνάρα, Φέσσα (ΣΕΒ) και Ρέτσο (ΣΕΤΕ). Άλλωστε μόνον οι ασφάλειες και τα ακίνητα είναι οι στρατηγικές επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα.

- Για λόγους αβρότητας η στήλη το έθεσε χθες κομψά. Συνοπτικά όμως η κατάσταση έχει ως εξής: Η Praxia Bank «καίει» 4-5 εκατ. το μήνα. Τον Δεκέμβριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και τον Φεβρουάριο τα κεφάλαια γυρνούν αρνητικά. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση με Γερμανούς καταθέτες κι έτσι ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης, όπου ζητήθηκε να μετάσχουν και οι 4 συστημικές τράπεζες.

- Αν βρεθεί κάποιο fund ή ιδιώτης που θα αγοράσει την Praxia για ένα συμβολικό ποσό, έχει καλώς. Αν όχι, ο Γ. Στουρνάρας θα κάνει ένα  τηλεφώνημα -το οποίο εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ- σε κάποιον από τους τέσσερις CEO των τραπεζών, ο οποίος «εθελοντικά» θα απορροφήσει την Praxia.

- Δεν ήταν απλή υπόθεση καθώς ενεπλάκησαν και θέματα ανταγωνισμού, αλλά από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι τη μεταβίβαση των ιχθυοτροφείων Selonda και Νηρέας στην Andromeda SeaFood χρειάστηκε να περάσουν δεκαεπτά ολόκληροι μήνες.