Black Box 29/03/2019

Black Box 29/03/2019

- «Θα χυθεί αίμα» ήταν ο τίτλος της δραματικής ταινίας του 2007 με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Ο τίτλος αποδίδει με ακρίβεια τα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα με τα επιχειρηματικά δάνεια. Μεγάλα ονόματα και μαγαζιά γωνία θα βρεθούν ενώπιον των δανειακών ευθυνών τους και θα κατανοήσουν την πίεση που δέχονται οι τράπεζες από τον SSM για να ξεκαθαρίσουν χωρίς καθυστέρηση τα δανειακά χαρτοφυλάκια.

- Αυτά ως εισαγωγή. Πάμε τώρα και στην ουσία: Κάτι δικηγόροι τραπεζών εμφανίστηκαν χθες, 28 Μαρτίου, στα δικαστήρια. Οι συγκεκριμένοι δικηγόροι προχώρησαν στην καταγγελία των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη (Εlounda Bay, Elounda Beach, Grand Resort Lagonissi, Kalimera Kriti, Nafplia κλπ).

- Τα δάνεια του ομίλου είναι περίπου 400 εκατ. και η καταγγελία έγινε και από τις τρεις τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει. Βεβαίως το γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζες κατήγγειλαν τα συγκεκριμένα δάνεια δεν σημαίνει πως  ο επιχειρηματίας του ξενοδοχειακού ομίλου δεν θα ασκήσει ανακοπή ή δεν θα κάνει χρήση άλλων ένδικων μέσων που του παρέχει ο νόμος.

- Όμιλος Μυτιληναίου. Από τα αποτελέσματα της χρήσης 2018 που ανακοινώθηκαν χθες, η στήλη κρατά ως πιο σημαντικό και χαρακτηριστικό για τη δυναμική του ομίλου το εξής στοιχείο: Τα δάνεια πέρυσι μειώθηκαν κατά 177,7 εκατ. ευρώ και διαμορφώνονται πλέον σε 390,4 εκατ. έναντι 568,4 εκατ. στις 31.12.17. Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν πως όταν ο δανεισμός μειώνεται συστηματικά, όπως γίνεται τώρα, συνήθως είναι απλώς ζήτημα χρόνου να προχωρήσει η Μυτιληναίος σε κάποιο μεγάλο deal.

- Project NEMO: Αν δεν υπάρξει και νέα παράταση (που δεν είναι απίθανο) οι προσφορές για το ναυτιλιακό πακέτο της τράπεζας Πειραιώς θα υποβληθούν αρχές Απριλίου, με Fortress και Davidson Kempner να διεκδικούν τα εξυπηρετούμενα και μη δάνεια των 17 ναυτιλιακών εταιριών που το συνθέτουν.