Black Box 28/11/2019

Black Box 28/11/2019

- Σήμερα θα ξετυλίξουμε το κουβάρι μιας μίνι τραπεζικής κρίσης. Κατ'' αρχήν να αναφέρουμε ότι το Ιnternational Banking βράβευσε την Praxia Bank για την καινοτομία της στο retail banking. Μια διάκριση που δείχνει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, αν και η τράπεζα δεν έχει κάνει ακόμη το επίσημο ντεμπούτο της και δεν έχει παρουσιάσει ευρύτερα τα προϊόντα της.

- Δυστυχώς όμως τα πράγματα για την Praxia Bank δεν εξελίσσονται κατά τους σχεδιασμούς και τα όσα είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά για ενδεχόμενη απορρόφηση της από την Attica Bank, φαίνεται πως είναι το καλό σενάριο. Ένα σενάριο που φαίνεται να σκοντάφτει στο γεγονός ότι απορρόφηση και συγχώνευση της Praxia δεν αποδίδει στην Attica Bank τα κεφάλαια που χρειάζεται.

- Η αρχική ιδέα για την Praxia Bank ήταν να σηκώσει κεφάλαια από θεσμικούς. Το εγχείρημα έγινε με τη βοήθεια της AXIA και της Citi αλλά δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο για καθαρή αύξηση κεφαλαίου. Ούτε και αυτό όμως προχώρησε και ταυτόχρονα ο μέτοχος δεν ήταν πρόθυμος να βάλει το χέρι στην τσέπη.

- Οπότε η μοναδική επιλογή που απέμεινε στο τραπέζι ήταν αυτή που είναι σε εξέλιξη τώρα. Δηλαδή η εκκίνηση διαδικασίας πώλησης. Στην αγορά μάλιστα φημολογείται ότι ενημερώθηκαν για την πώληση και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

- Με τον μέτοχο να μην βάζει φρέσκα χρήματα και τη λύση των αγορών να μην υφίσταται, οποιοσδήποτε κι αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση, θα ήταν ζήτημα χρόνου τα κεφαλαία του να γυρίσουν αρνητικά. Η Praxia Bank έχει δώσει περίπου 20 εκατ. ευρώ δάνεια ενώ έχει συγκεντρώσει μέσω κάποιων γερμανικών πλατφορμών, καταθέσεις περίπου 110 εκατ. ευρώ με μέσο όρο ζωής 6 μήνες.

- Η ύπαρξη των γερμανών καταθετών προφανώς και περιπλέκει τα πράγματα. Η αναζήτηση λύσης έχει καταστεί πιεστική, αλλά η εξεύρεση αγοραστή δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση. Όχι γιατί θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα, αλλά κυρίως γιατί θα χρειαστεί να στηρίξει κεφαλαιακά την τράπεζα αλλά και επιπλέον πρέπει να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στα στελέχη, εφόσον φυσικά αποφασίσει να τα απομακρύνει.

- Οπότε η λύση της Attica Bank, αν και όπως προείπαμε δεν την ενισχύει κεφαλαιακά, βολεύει υπό την έννοια ότι η Attica Bank θα αποκτήσει μια αξιόλογη τεχνολογική υποδομή που θα αξιοποιήσει και σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα απορροφήσει το στελεχιακό δυναμικό.