Black Box 28/03/2019

Black Box 28/03/2019

- H αγορά δεν κάνει ποτέ λάθος. Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας  δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο Κατσέλη. Αυστηρό, χωρίς διαδικασίες «που κάνουν κοιλιά» και προσαρμοσμένο στα κρίσιμα σημεία που φοβήθηκαν οι τράπεζες.  Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που η περίμετρος του μέτρου  δεν δημιουργεί ανησυχία. Αυτό φάνηκε χθες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

- Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να  υπολογίσουν με ακρίβεια την περίμετρο του νέου πλαισίου. Η αιτία είναι το κριτήριο της υπόλοιπης -πέραν της  πρώτης κατοικίας- ακίνητης περιουσίας στις 80.000 ευρώ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε υπόλοιπα δανείων  μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ.

- Φυσικά, ούτε λόγος για σύγκρουση της Κυβέρνησης με τους θεσμούς και άλλα τέτοια… επαναστατικά. Η τροπολογία θα ψηφιστεί σε πλήρη συνεργασία με τους δανειστές για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

- Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα για το Χρηματιστήριο. Ανακοινώσεις περιμένουμε από Εθνική, Αlpha Bank, όμιλο Mυτιληναίου, Aegean  Airlines και Lamda.

- Νεώτερα από το μέτωπο των ιδιωτικών τραπεζών: Η Praxia Βank ξεκινά (δειλά) από τον Ιούνιο να πουλάει διαδικτυακά δάνεια (και δυνατά) από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όπως προβλέπει και το business plan. H Αναστασία Σακελαρίου παραμένει η σιδηρά κυρία της τράπεζας και σε πολύ καλή σχέση με τους μετόχους της Praxia.

- Μέχρι το τέλος τα εβδομάδας πρέπει να κατατεθεί από τη Motor Oil ο φάκελος για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG). Η Τράπεζα της Ελλάδος από την κατάθεση του φακέλου αποφαίνεται εντός 60 ημερών.  Δεδομένου ότι η Motor Oil προφανώς δεν έχει ζήτημα προέλευσης κεφαλαίων και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών  που συνήθως καθυστερούν αυτούς τους ελέγχους, το αργότερο ως τον Μάιο η IBG θα περάσει στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

- Μια ολόκληρη σελίδα αφιέρωσαν οι Financial Times στον managing partner της BC Partners, Νίκο Σταθόπουλο, προβάλλοντας τις απόψεις του για τις αγορές, ότι δεν υπάρχει φούσκα, δεν  βλέπει μείζονα διόρθωση και πως τα θεμελιώδη των εταιριών είναι ισχυρά.

- Τι είδαν οι Ολλανδοί της Reggeborg Invest στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αύξησαν τη συμμετοχή τους; Τις παραχωρήσεις. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας,  έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί στην επόμενη Αττική Οδό.