Black Box 23/09/2019

Black Box 23/09/2019

- Η εβδομάδα ξεκινά με την προσοχή στραμμένη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επαφές που θα έχει πέραν του Ατλαντικού. Συνήθως όμως τα αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων κορυφής αποκαλύπτονται σε εμάς τους κοινούς θνητούς μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, οπότε πάμε σε ποιο κοινά θέματα.

- Η DECA Investments που επενδύει σε ελληνικές εταιρίες μέσω του fund Diorama, κυκλοφορεί στην αγορά ότι είναι σε συζητήσεις για να προχωρήσει σε τοποθέτηση στην επιτυχημένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία αναψυκτικών ΛΟΥΞ. Τις επενδύσεις της DECA τρέχουν με τους συνεργάτες τους ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Κούλης και ο παλιός τραπεζίτης και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής Νίκος Νανόπουλος.

- Έχοντας συναίσθηση του υψηλού κινδύνου να κατηγορηθεί η στήλη από τους αναγνώστες της για φιλοκυβερνητικό γλύψιμο, παρά ταύτα οφείλει να μεταφέρει ότι επαίνους άκουσε για τις εντυπώσεις που αφήνει στους επενδυτές το κυβερνητικό σχήμα. Ο λόγος για τη συνάντηση με ξένους επενδυτές που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στο ξενοδοχείο τηw Μεγάλης Βρετανίας, ο Συμεών Τσομώκος. Σε αυτήν συμμετείχαν 12 υπουργοί και υφυπουργοί οι οποίοι μίλησαν στους περίπου 50 επενδυτές που είχαν επιλεγεί για την εκδήλωση. Εκπρόσωπος fund που έλαβε μέρος στη συνάντηση έλεγε ότι εντυπωσιάστηκε από την παρουσία των κυβερνητικών στελεχών. Όλοι είπε μιλούσαν καλά αγγλικά (ποιος ξέρει τι θα έχει ακούσει επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο άνθρωπος) και πως οι ομιλίες είχαν αρχή μέσον και τέλος.

- Κινητικότητα έχουμε στην αγορά στελεχών. Στην πιάτσα λέγεται ότι αποχωρεί ο διευθυντής Μάρκετινγκ της τράπεζας Πειραιώς Γ. Ρόκας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα σε άλλη μεγάλη εταιρία. Επίσης μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε η συνεργασία του υπεύθυνου επενδυτικών σχέσεων Στεργιού Πιτόσκα με τον όμιλο της Ελλάκτωρ.

- Στην αγορά έχει βγει η Εθνική Τράπεζα και προσπαθεί να βρει αγοραστή για δάνειο ύψους 60 εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει προς την ΑΝΕΚ.

- Η διεκδίκηση της διαχείρισης του project λέγεται ότι ήταν η αιτία που διακόπηκε η συνεργασία του ομίλου Λάτση με τα επενδυτικά κεφάλαια του Αbu Dhabi για το Ελληνικό. Ενώ οι δύο πλευρές φέρεται τις τελευταίες ημέρες να συζητούσαν για να συμμετέχει και η πλευρά των Αράβων στο project επήλθε ρήξη επειδή το Αbu Dhabi ήθελε να αναλάβει το ίδιο την διαχείριση του έργου, ενώ ο όμιλος Λάτση επέμενε η διαχείριση να γίνει από τη Lamda.

- Σ'' αυτήν χώρα είναι να μην φανεί ότι πάει να κλείσει μια δουλειά. Μόλις η αγορά πάρει χαμπάρι ότι ψήνεται deal, εμφανίζονται για την ίδια δουλειά διάφοροι δυνητικοί επενδυτές. Στην περίπτωση της Forthnet, όπου ως γνωστόν είναι σε εξέλιξη η αποκλειστική διαπραγμάτευση με την Αlter Εgo του Ευάγγελου Μαρινάκη και η συμφωνία εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, οι τράπεζες έγιναν αποδεκτές ενδιαφέροντος ενός ακόμη επενδυτή. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν στις τράπεζες ζητώντας να αγοράσουν τη Forthnet το Harvard Ιnvestment Group (HIG) τo
οποίο είναι γνωστό στην ελληνική αγορά όχι μόνον από την εξαγορά του Mαϊλλη αλλά και για το ενδιαφέρον που κατά καιρούς εκδηλώνει για διάφορες distress δουλειές στη χώρα μας. Μάλιστα το HIG εξέφρασε ενδιαφέρον από κοινού με τον εφοπλιστή Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος εκτός των άλλων είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παροχής ρεύματος Volton, αλλά και του Αστέρα Τρίπολης. Πάμε για πρωτάθλημα.