Black Box 21/11/2019

Black Box 21/11/2019

- Το Χρηματιστήριο έπεσε χθες θύμα των ανησυχιών στις αγορές για τον εμπορικό πόλεμο. Τα προσχήματα έσωσε ο ΟΤΕ καθώς φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από μεγάλους θεσμικούς.

- H στήλη οφείλει να επισημάνει πως εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την επιστολή-ανακοίνωση του Σ. Κόκκαλη κατά του Ευ. Μαρινάκη. Η αντιπαράθεση ήταν γνωστή στην αγορά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά όταν αρχίζει να παίρνει δημόσια και συνεπώς επίσημη διάσταση το πράγμα αλλάζει.

- Δεν έχει σημασία να αρχίσουμε τις αναλύσεις για το πώς οι δύο άνδρες έφτασαν σε αυτή τη σύγκρουση. Ωστόσο μια τέτοια δημόσια ανακοίνωση επιδέχεται τρεις ερμηνείες: Α) μεγάλος εκνευρισμός Β) μεγάλη πίεση Γ) ένα μείγμα των δύο προηγούμενων.

- Ο Ευ. Μαρινάκης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με όλους τους άλλους πλούσιους της χώρας: Δεν διστάζει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να επιτύχει αυτό που έχει βάλει στο μυαλό του. Αυτή η πρακτική τον έχει ενισχύσει ιδιαίτερα στο κλειστό club των μεγάλων επιχειρηματιών και του έχει δώσει κεντρική θέση στο στερέωμα των ισχυρών. Αυτή η εξέλιξη όπως είναι φυσικό έχει ενοχλήσει πολλούς, οπότε η συνέχεια επί της οθόνης.

- Η Αlpha Bank άνοιξε τα χαρτιά της στο μέτωπο της μείωσης των NPEs εκμεταλλευόμενη το ισχυρό ατού της, που είναι ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος διαμορφώνεται στο 18,3%. Σε κανένα στάδιο του σχεδίου για την υποχώρηση των NPEs στο 20% τα κεφάλαια της Αlpha Bank δεν θα υποχωρήσουν κάτω από το ελάχιστο όριο που θέτει η εποπτεία ενώ όπως είπε η διοίκηση θα διατηρηθεί και ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

- Το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή υπολογίζεται πως θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Δεκεμβρίου. Καθώς ο SSM μετέτρεψε τη συμμετοχή στον Ηρακλή από εθελοντική σε υποχρεωτική, όλα τα σχέδια τιτλοποιήσεων αναβλήθηκαν για το 2020. Η Eurobank που ξεκίνησε πρώτη τις διαδικασίες, τώρα σχεδόν συμβαδίζει χρονικά με την Alpha που προγραμματίζει να ολοκληρώσει το σχέδιο ως τον Ιούνιο 2020. Υπό τις παρούσες συνθήκες και εκτός απροόπτου, η Eurobank θα τελειώσει το πρώτο τρίμηνο 2020 και η Alpha το δεύτερο τρίμηνο.

- Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα.