Black Box 20/2/2019

Black Box 20/2/2019

- Η ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παραμερίζει το σωστό και ορθό, προκειμένου να ενεργήσει στο όνομα του στενού πολιτικού του συμφέροντος είναι εντυπωσιακή. Έλεγε χθες η στήλη ότι η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα εγκριθεί σύντομα με ήσσονος σημασίας αλλαγές, με σημαντικότερη τη μείωση του υπολοίπου των δανείων από τα 130.000 στα 120.000 ευρώ.

- Φευ. Δυστυχώς η στήλη επλανήθη οικτρά. Διότι, όπως ενημέρωσε πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη συμφωνία πήγε να περάσει στα μουλωχτά ένα προεκλογικό μέτρο. Συγκεκριμένα επιχείρησε να πατήσει φρένο στους πλειστηριασμούς. Δηλαδή να τους αναβάλλει προσωρινά και να επαναληφθούν μετά τις εκλογές. Οι δανειστές, όσο κι αν αντιμετωπίζουν με συμπάθεια την αριστερή μας κυβέρνηση, σκάλωσαν.

- Με απλά λόγια, τρέχοντας κι ασθμαίνοντας η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα βάζουν τα στοιχεία τους οι δανειολήπτες για να μάθουν αν εντάσσονται ή όχι στη διαδικασία, δεν πρόκειται να είναι έτοιμη νωρίτερα από τον Μάιο - Ιούνιο. Στο διάστημα μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας και ελλείψει θεσμικού πλαισίου προστασίας, το σύστημα αδρανεί κι οι δανειστές έβγαλαν κόκκινη κάρτα.

- Αλλά δεν είναι και η μοναδική κόκκινη κάρτα. Σκάλωσαν και στην περιουσία των δανειοληπτών. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα περιουσιακό όριο για τον δανειολήπτη; Είναι δυνατόν, ρωτούν, να προστατεύεται χωρίς όριο η πρώτη κατοικία κάποιου που έχει καταθέσεις, οικόπεδα, μετοχές ή άλλης μορφής περιουσία; Υπάρχουν και άλλες ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών, κι επειδή δεν υπάρχει χρόνος η διαπραγμάτευση δανειστών-κυβέρνησης θα είναι βραχεία και δύσκολη.

- Πολυπλόκαμο σύστημα εξυπηρετήσεων φημολογείται στην αγορά πως έβαλε στο μάτι το τμήμα τύπου συστημικής τράπεζας.

- Σημαντική είναι η κίνηση που έκανε ο όμιλος Coca Cola HBC στη Σερβία, με την εξαγορά της εταιρείας Bambi. Πρόκειται για μεγάλη εταιρεία, γι' αυτό και το deal είναι στα 260 εκατ. ευρώ. Η Bambi ιδρύθηκε το 1967 στη Σερβία και παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως μπισκότα, γκοφρέτες, αλμυρά σνακ κ.λπ. Το βασικό brand μπισκότων, Plazma, είναι το πιο αναγνωρίσιμο στη Σερβία.

- Το 2018 η εταιρεία κατέγραψε έσοδα ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 70% παράγεται στη Σερβία, ενώ το υπόλοιπο κυρίως στα δυτικά Βαλκάνια. Η εν λόγω κίνηση αφορά στην αγορά της Σερβίας και στα Δυτικά Βαλκάνια και δεν σχετίζεται με την ελληνική. Ουσιαστικά είναι οι χώρες δραστηριοποίησης της Bambi.