Black Box 18/6/2019

Black Box 18/6/2019

- Στη συνεδρίαση της Τετάρτης για την νομισματική πολιτική της Fed και τις δηλώσεις που προφανώς θα ακολουθήσουν από τον αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη είναι στραμμένο το ενδιαφέρον στις ξένες αγορές, όπου σημειώστε πως το μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας παραμένει παγωμένο.

- Αυτά όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, γιατί στην ελληνική αγορά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκδοση TIER II της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Goldman Sachs και UΒS όλα θα τελειώσουν πριν το τέλος της εβδομάδας. Τα νέα από το Λονδίνο κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον τόσο από ξένους επενδυτές, όσο και από Έλληνες γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για επιτόκιο στην περιοχή του 9% με 10%.

- Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα κόκκινα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις χρεών διαφόρων μεγάλων εταιρειών, η στήλη θέτει υπ'' όψιν δύο παραδείγματα προκειμένου να γίνει εύγλωττα αντιληπτό πόσο χρονοβόρες παραμένουν ακόμη αυτές οι διαδικασίες στη χώρα μας: Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη -επιτέλους- η αναδιάρθρωση του συνόλου των χρεών της Χαραγκιώνης από τη Fortress. Το fund χρειάστηκε να πηγαίνει πόρτα-πόρτα, δάνειο -δάνειο, οφειλή -οφειλή, ακίνητο- ακίνητο για να ολοκληρώσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των χρεών και διάσωσης της εταιρείας. Πόσο κράτησε αυτή η διαδικασία; Σχεδόν τρία χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 2017.

- Δεύτερο (προς αποφυγή) παράδειγμα: Οκτώβριο 2017 «έτρεξαν» στο Λονδίνο οι τράπεζες τη διαδικασία για την πώληση των δανείων της Euromedica. Έχει περάσει περισσότερο από ενάμισης χρόνος κι ακόμη ο αγοραστής δεν έχει αλλάξει ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι που ευελπιστεί να επιτύχει στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση στο τέλος αυτού του μήνα.

- Πιθανόν την Παρασκευή θα διαβάσατε την ανακοίνωση για αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού. Η στήλη αναρωτιέται αν -λέμε αν- η αύξηση των διοδίων συνδέεται με την εν εξελίξει προσπάθεια αναδιάρθρωσης του συνολικού δανεισμού του ενός εκ των δύο παραχωρησιούχων; Δηλαδή μήπως μετά από μερικές ημέρες πληροφορηθούμε ότι αναδιαρθρώθηκαν συνολικά τα δάνεια μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου στον οποίο τελευταία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την επιχειρηματική αναδιάρθρωσή του. Είναι προφανές ότι τα μερίδια που ελέγχουν στην Αττική οδό είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο τόσο για την Ελλάκτωρ, όσο και για την Άβαξ.

- Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τις εγγυητικές της κατασκευαστικής Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα. Η μετοχή της Attica Bank την εβδομάδα που πέρασε ενισχύθηκε σχεδόν κατά 43% ενώ ο μεγαλύτερος πελάτης της τράπεζας με δανειακό άνοιγμα 105 εκατομμύρια ευρώ, ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα βρέθηκε στον αέρα, έκπτωτος για δύο έργα.

- Το μέλλον του ομίλου Καλογρίτσα φαίνεται ότι δίχασε σε δύο στρατόπεδα τη διοίκηση της τράπεζας και συγκεκριμένα μεταξύ όσων φοβήθηκαν την ευθύνη υπογραφής κι όσων πιστεύουν ότι αν «σκάσει» ο πελάτης η τράπεζα θα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Γενικότερα, από την εποχή που ο Γιάννης Δραγασάκης έβλεπε μέσω της Attica Bank τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος έχει περάσει πολύς καιρός. Στην τράπεζα χτυπάει «συναγερμός» πότε αν η Τράπεζα της Ελλάδος αποσύρει τα κεφάλαια που έχει καταθέσει και πότε αν αποσύρει τα χρήματά του το ΤΣΜΕΔΕ. Τώρα ο συναγερμός χτυπάει κι αν καταρρεύσει ο μεγαλύτερος πελάτης.