Black Box 14/10/2019

Black Box 14/10/2019

- Μπορεί τραπεζίτες να εμφανίζονται συγκρατημένοι απέναντι στο σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων «Ηρακλής», ωστόσο το ΧΑ πανηγύρισε την έγκριση του από την ΕΕ με δυο ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ HSBC, Morgan Stanley, Fitch, Citigroup, J.P. Morgan και Wood μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στον «Ηρακλή».

- Η έγκριση του «Ηρακλή» από τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της αγοράς ομολόγων αλλά και την σταθερή φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, φέρνουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Oι αναλυτές περιμένουν την πρώτη αναβάθμιση στις 25 Οκτωβρίου, με άνοδο κατά μία κλίμακα από την S&P. Κι ως γνωστόν
μετά την οικονομία έπονται οι τράπεζες.

- Ο τελευταίος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών δεν αποδεικνύεται αποτελεσματικός στην πράξη, ιδιαίτερα αν αληθεύει πως μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν μόλις 37 αιτήσεις. Καθώς πάνω από 60 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια περνούν στα χέρια τρίτων για τη διαχείριση τους, καλό είναι όσοι μπορούν χωρίς καθυστέρηση να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων.

- Tα δάνεια που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες μέσω του Ηρακλή θα τύχουν εξαιρετικά δυναμικής και ταχείας διαχείρισης από τους servicer. Το πλαίσιο που ενέκριναν οι Βρυξέλλες για τους servicer είναι εξαιρετικά αυστηρό καθώς κανείς δεν θέλει να δει τις εγγυήσεις του Δημοσίου να ενεργοποιούνται. Συγκεκριμένα η παράγραφος 20 της απόφασης για τον «Ηρακλή» αναφέρει ότι ο servicer που μένει πίσω στους στόχους του για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο, έχει δημιουργήσει επαρκή λόγο για να αντικατασταθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που θα περάσουν στον «Ηρακλή» θα αναδιαρθρωθούν ή ρευστοποιηθούν με γρήγορους ρυθμούς καθώς ο servicer κυριολεκτικά παίζει το κεφάλι του αν δεν ανταποκριθεί στους
στόχους.

- Εβδομάδα καζίνο φαίνεται ότι ξεκινά, καθώς στη διάρκειά της αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Παιγνίων προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις που έγιναν σε σχέση με τις προσφορές που κατατέθηκαν για το έργο στο Ελληνικό.

- Κατά πάσα πιθανότητα -γιατί υπάρχουν και αυτοί που έχουν λυσσάξει να σταματήσουν τη δουλειά- αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να κλείσει και επίσημα η συμφωνία των τραπεζών με την AlterEgo για την Forthnet.

- Η Eurobank ανέκαθεν είχε μια παράδοση να εντάσσει στο δυναμικό της στελέχη παλαιότερων κυβερνήσεων. Λοιπόν η τράπεζα φαίνεται ότι συνεχίζει την παράδοση, καθώς στην αγορά φημολογείται ότι προσλαμβάνει τον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

- Αν δεν αναβληθεί, την Τετάρτη έχουμε και την πρώτη δίκη δύσμοιρων ομολογιούχων της Folli Follie.