Black Box 5/11/2019

Black Box 5/11/2019

- Το ΧΑ είναι σε μεταβατική περίοδο και γίνεται προφανές σε συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή. Στην αγορά δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια όπως φαίνεται από τον χαμηλό τζίρο και το αποτέλεσμα είναι η μακρά περίοδος συσσώρευσης  που βιώνουμε. Οι τραπεζικές μετοχές φέτος έχουν γράψει κέρδη που ξεπερνούν το 100% και δεν υπάρχουν καταλύτες που θα προσελκύσουν νέους επενδυτές.

- Η αδυναμία που δείχνει το ΧΑ θα ξεπεραστεί όταν η αγορά αποτιμήσει τις μειώσεις στη φορολογία για το 2020, παγιωθεί η καλή εικόνα στα δημοσιονομικά, ξεκινήσουν κάποιες μεγάλες ξένες επενδύσεις, προχωρήσει το σχέδιο Ηρακλής, αποπληρωθεί και άλλο δάνειο του ΔΝΤ. Οπότε προς το παρόν περιμένουμε να αθροίζονται θετικές εξελίξεις.

- Μεθαύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ενδιάμεση αναθεώρηση των δεικτών MSCI και στην αγορά φημολογείται πως υπάρχει πιθανότητα να δούμε την Πειραιώς να επιστρέφει στους δείκτες, καθώς η κεφαλαιοποίηση της είναι 1,36 δις, δηλαδή έχει υπερβεί το όριο του 1 δις.    

- Αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη για σήμερα ετήσια συνάντηση του ομίλου Μυτιληναίου με τους αναλυτές.

- Ένα fund που στοχεύει στις 3.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ ιδρύει ο έμπειρος τραπεζίτης Νικ. Καραμούζης. Όπως είπε στο Bloomberg κάποιες από αυτές τις εταιρίες έχουν σημαντική δυναμική εάν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις. Στην προσπάθεια του SMERemediumCap Fund, ο Ν. Καραμούζης έχει μαζί του τον Κώστα Καραφωτάκη πρώην επικεφαλής της Olympia Group και τον Θ. Μόσχο, πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στοχεύουν στην εξασφάλιση  ιδιωτικών κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους και σχεδιάζουν να κλείσουν τις δύο πρώτες συμφωνίες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020.

- Άλλη νοοτροπία και προσέγγιση επέδειξε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου στην πρώτη συνεδρίαση  της Συμβουλευτικής Επιτροπής, του οργάνου που απαρτίζουν όλοι οι φορείς της αγοράς. Η νέα πρόεδρος εμφανίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έχοντας μαζί της τον σχετικό  νόμο και ζήτησε -σύμφωνα με τις διατάξεις- να εκλεγεί Γραμματέας και Αντιπρόεδρος, να τηρούνται  πρακτικά κλπ. Μετά την πρωτοβουλία της Προέδρου,  η Συμβουλευτική απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Γραμματέα, τον Μπ. Εγγλέζο του ΣΕΔ και Αντιπρόεδρο τον χρηματιστή Αλ. Πουλαρίκα.

- Μπορεί η τράπεζα Πειραιώς να αναχρηματοδότησε τα δάνεια της ΜΙG που είχε η Fortress, αλλά ζητά η αποπληρωμή του νέου δανείου να γίνει σε ένα χρόνο από τη χορήγηση του. Συνεπώς σε μερικούς μήνες θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις.

- Τουρνουά πόκερ προσεχώς στο Λουτράκι. Οι νέοι μέτοχοι του καζίνο έχουν μεγάλα σχέδια, μεταξύ των οποίων και τη συνεργασία με εταιρία τυχερών παιχνιδιών ώστε να διοργανώνουν και τουρνουά πόκερ.