Black Box 2/9/2019

Black Box 2/9/2019

- Συνήθως τη Δευτέρα η στήλη ξεκινά κάνοντας μία παρουσίαση της επίσημης, αλλά και ανεπίσημης, ατζέντας για χρηματιστήριο και επιχειρήσεις την εβδομάδα που έρχεται. Σήμερα αλλάζουμε μοτίβο επειδή λίγο-πολύ τα μεγάλα γεγονότα έρχονται απ'' έξω και είναι γνωστά σε όλους. Ο λόγος φυσικά για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας καθώς χθες επιβλήθηκαν οι αμερικανικοί δασμοί, αλλά και την ανησυχία για το Brexit, καθώς ο Μπαρνιέ μας είπε ότι δύσκολα θα αποφύγουμε το no deal.

- Όσοι στο Λονδίνο και πέραν του Ατλαντικού ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο αυτά φυσικά τα ξέρουν από πρώτο χέρι. Το ζήτημα είναι αυτοί οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στο ΧΑ, τι πιστεύουν από όλα αυτά που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν φήμες πως κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε με την Καγκελάριο το σενάριο να πάρει η Ελλάδα τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι «παρκαρισμένα» στον ESM και προορίζονταν για τις τράπεζες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις εγγυήσεις στο ΑPS.

- Για να μην μακρηγορεί η στήλη, στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες ότι η Καγκελάριος συναίνεσε να πάρει η Ελλάδα τα 3 από τα 10 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των κόκκινων δανείων που θα «στεγάσει» το APS αυξάνεται από τα 16.5 δισ. ευρώ στα 20 δισ. πιθανόν και παραπάνω έως και τα 24 δισ. Τα 16,5 δις NPLs απαιτούν 5 δισεκατομμύρια εγγυήσεις. Αν τώρα οι εγγυήσεις ανεβαίνουν στα 8 δις πόσα NPLs επιπλέον μπορεί να σηκώσει η λεγόμενη ιταλική λύση;

- Όποιος έχει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, έχει και τις απαντήσεις για την πορεία του χρηματιστηρίου τo επόμενο διάστημα, Με την ευκαιρία σημειώστε ότι παρά τους δυσμενείς οιωνούς από τις ξένες αγορές, το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται για το ΧΑ είναι συγκρατημένα αισιόδοξο.

- Τώρα τι σας να πω; Μπορεί ο άνθρωπος να έχει καεί από το χυλό και να φυσά το γιαούρτι. Ο λόγος για τον Μάρτιν Τσούρντα που φαίνεται ότι κουβαλά ψυχικά τραύματα από τη θητεία του στις ρωσικές τράπεζες (όπου έγινε το ξέπλυμα του αιώνα για πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια άγνωστης προέλευσης) χωρίς ο ίδιος -αν και CEO- να πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε. Μόνον έτσι εξηγεί η στήλη ότι το ΤΧΣ έστειλε στις τράπεζες τη νέα του απαίτηση που ακούει στον τίτλο share holder expectation. Αφού το Ταμείο έχει σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών εκπροσώπους του, τι χρειάζεται το share holder expectation; Δεν καταλαβαίνουν οι εκπρόσωποι τι γίνεται ή δεν το ενημερώνουν;

- Και δεν σταματάμε εδώ. Ο Μάρτιν συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του στην Εθνική Τράπεζα. Μπορεί να μην το πήρατε χαμπάρι, αλλά στις 29 Αυγούστου παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ένα ακόμη μέλος, ο κύριος Jhon McCormick. Η παραίτηση έγινε μετά από απαίτηση του Μάρτιν, δηλαδή του ΤΧΣ. Ο αντικαταστάτης του κ. McCormick θα είναι Έλληνας και θα ανακοινωθεί μετά από μερικές ημέρες. Αλλά δεν πρόκειται για τη μοναδική «παραίτηση», διότι κατά τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια ακόμη παραίτηση μέλους του ΔΣ.

- Φυσικά και η δεύτερη παραίτηση που επίκειται γίνεται μετά από απαίτηση του ΤΧΣ. Με αυτό τον τρόπο που θυμίζει ρωσικά ξεκαθαρίσματα, ο Μάρτιν Θα ελέγχει τα 9 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας. Όλα αυτά βέβαια για τους επόμενους λίγους μήνες, καθώς ο ρόλος του ΤΧΣ έχει πια εκλείψει και μαζί με αυτό θα απαλλαγούμε και από τον Μάρτιν Τσούρντα, τις διαθέσεις του και την άχρηστη γραφειοκρατία του.

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει πάρα πολύ. Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές, αλλά στις τράπεζες έχουν -και είναι λογικό- μια μικρή αγωνία για το πως θα πάνε τα πράγματα στα γκισέ τις πρώτες 2-3 μέρες από την κατάργηση των capital control που ξεκινά ουσιαστικά από  σήμερα.

- Κατά τα λοιπά στο Λονδίνο πραγματοποιείται σήμερα το roadshow της Goldman Sachs για τις τράπεζες. Αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, η σκυτάλη περνά στην HSBC για τη δική της τραπεζική εκδήλωση που ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Περιττό να πούμε ότι το παρόν σε Goldman Sachs και HSBC δίνουν όλες οι ελληνικές τράπεζες.