Black Box 25/4/2019

Black Box 25/4/2019

- Η δυσάρεστη έκπληξη της ΔΕΗ βραχυκύκλωσε όλο το Χρηματιστήριο. Η νέα (βαθύτερη) βουτιά της μετοχής δείχνει το σοκ που προκάλεσε στους επενδυτές. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι πρακτικά είναι αδύνατον να κλείσει η επιχείρηση, οι επενδυτές παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας.

- Η κατάληξη της ΔΕΗ με ένα βουνό ζημίες είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών και των αλλεπάλληλων εσφαλμένων αποφάσεων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι λάθος πολιτικές αποφάσεις αποτιμούνται με τα οικονομικά μεγέθη στον ισολογισμό της ΔΕΗ, μιας εισηγμένης επιχείρησης  που έχει μετόχους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές. Η ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων που οδήγησε τη ΔΕΗ σε αυτό το σημείο θα χαθεί κάπου στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως και της διοίκησης του κ. Μ. Παναγιωτάκη.

- Η υπόθεση της ΔΕΗ όμως πρόσφερε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο καλή είναι η αγορά. Δόθηκε μια αφορμή για διόρθωση και εμφανίστηκε bid. Όχι αδιακρίτως βέβαια, αλλά η αγορά έβγαλε άμυνες και περιόρισε αισθητά τις απώλειες. Με απλά λόγια οι επενδυτές έδειξαν να αντιμετωπίζουν τη διόρθωση περισσότερο σαν ευκαιρία τοποθέτησης στις τραπεζικές και ορισμένες άλλες μετοχές, χωρίς ιδιαίτερους φόβους να ενταθεί η πτώση στις επόμενες συνεδριάσεις.

- Στο τελικό στάδιο είναι θεωρητικά η διαδικασία του διαγωνισμού για το καζίνο Ελληνικού καθώς οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν τον άλλο μήνα. Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορεί ότι το αρχικό ενδιαφέρον έχει περιορισθεί αισθητά. Ο ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής λέγεται ότι έφυγε, από τον άλλο δεν υπάρχουν νέα κόκ. Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση, φαίνεται πιθανόν να υπάρξουν μια ή δύο αξιόλογες οικονομικές προσφορές. Σταθερό πάντως φαίνεται πως παραμένει το ενδιαφέρον από την πλευρά της Mohegan Gaming & Entertainment.

- Τα νεώτερα σχετικά με την έγκριση του ΑPS είναι ότι πράγματι κατέβηκε η ταχύτητα στη διαδικασία έγκρισης, με την έννοια ότι δεν πάει  τόσο γρήγορα όσο προεξοφλούσαν οι τράπεζες και η αγορά. Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ούτε και ανησυχία ότι θα εκτροχιαστεί η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων εξαιτίας του APS. Διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι το πράσινο φώς θα δοθεί έγκαιρα, αλλά προσθέτουν πως είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο.

- Και η στήλη ολοκληρώνει υπενθυμίζοντας πως τα βλέμματα τώρα στρέφονται αύριο, Μεγάλη Παρασκευή στον χρησμό της S&P περιμένοντας πως η αξιολόγηση θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους.