Black Box 21/10/2019

Black Box 21/10/2019

- Δύο σημαντικά γεγονότα μας επιφυλάσσει αυτή η εβδομάδα: Το πρώτο είναι την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, όπου εκτός απροόπτου ο Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το δεύτερο είναι την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, όπου ανακοινώνεται η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία. Σημειώστε ότι και την μεθεπόμενη Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, ακολουθεί με τη δική του αξιολόγηση ο καναδέζικος οίκος DBRS.

- Και τώρα ας μιλήσουμε για μπίζνες στην Ελλάδα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος συγκαταλέγεται στους ικανότερους manager της χώρας. Διοικεί ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά, απολαμβάνει ένα ωραίο πακέτο με ακόμη ωραιότερα bonus, ο καιρός είναι ανέφελος, ο ανταγωνισμός ανύπαρκτος ως ελεγχόμενος, τα καλοκαίρια περνούν εύκολα στη βίλα στις Σπέτσες βλέποντας τα πλοία να περνούν, κι όλα αυτά είναι δεμένα με συμβόλαιο μέχρι και το 2021. Είναι δυνατόν να έχεις όλα τα αγαθά και ελέη του θεού, και να πας να μπλέξεις με δουλειές εκτός της άμεσης δραστηριότητας του ομίλου που διοικείς και μάλιστα εξαγοράζοντας εταιρείες ελληνικού ομίλου που τα τελευταία χρόνια ζορίζεται; Εσείς θα το κάνατε;

- Το ενδιαφέρον τους για την Εθνική Ασφαλιστική λέγεται ότι επιβεβαίωσαν στον Άδωνι Γεωργιάδη κορυφαία στελέχη της Fosun κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Μακάρι να είναι έτσι, αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικούς μήνες στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο κινεζικός όμιλος ενώ είχε απομείνει μοναδικός διεκδικητής της Ασφαλιστικής αιφνιδίασε τους πάντες αποφασίζοντας την τελευταία στιγμή να μην καταθέσει πρόταση. Με απλά λόγια έτρεχε μόνος του, αλλά αποφάσισε να μην τερματίσει. Υπενθυμίζεται ότι η Fosun ήταν και στο project του Ελληνικού όπου επίσης χάθηκε στην πορεία. Οπότε με τους κινέζους καλύτερα να κρατάτε μικρά καλάθια.

- Είπα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και θυμήθηκα τα όσα διαμείφθηκαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Λοιπόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας (και πάλι) σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παππά για τη Forthnet αναρωτήθηκε γιατί ο πρώην υπουργός του ΣυΡιζΑ επανέρχεται συνέχεια στο ίδιο θέμα, δηλαδή την πώληση της Forthnet στην Alter Εgo. Έχετε ένα είδος μανίας, είπε, στον Ν. Παππά. Κάθε εβδομάδα μου κάνετε την ίδια επίκαιρη ερώτηση. Αναρωτιέμαι επειδή υπάρχουν και άλλα συμφέροντα στο ποδόσφαιρο, συνέχισε ο Γεωργιάδης και άρχισε να εξηγεί ότι η πώληση ξεκίνησε το 2016 επί των ημερών του ΣυΡιζΑ κλπ. Επί της ουσίας πάντως, αν όχι αυτήν την εβδομάδα οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση της Forthnet στην Alter Εgo.

- Γενικότερα όμως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα λέγονται στη Βουλή σε σχέση με διάφορα επιχειρηματικά σχέδια του ΣυΡιζΑ τα οποία για διάφορους λόγους επανέρχονται στην επιφάνεια και αποκαλύπτονται πραγματικές προθέσεις και διαστάσεις. Για παράδειγμα ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Παύλου Πολάκη, μας πληροφόρησε ότι το ίδρυμα Ωνάση θα αγόραζε το Ερρίκος Ντυνάν από Τράπεζα Πειραιώς δίνοντας σε βάθος εικοσαετίας μόλις 10 εκατομμύρια μετρητά και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα έβαζε το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα η αγορά θα γινόταν από μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

- Στις τράπεζες σιγά-σιγά αρχίζουν να βρίσκουν τα πατήματά τους σε σχέση με τον Ηρακλή και τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Στο μεταξύ στην Εθνική Τράπεζα άρχισαν εσωτερικά να μελετούν σενάριο τιτλοποίησης  μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων κατά το πρότυπο της Eurobank και της Alpha Bank.

- Έτοιμη είναι η Optima Bank να ξεκινήσει το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η τράπεζα έχει επιλέξει κυρίως σημεία όπου στεγάζονταν τραπεζικά υποκαταστήματα συστημικών τραπεζών τα οποία έκλεισαν. Η στρατηγική της τράπεζας σε πρώτη φάση τουλάχιστον, περιλαμβάνει και προσφορά ελκυστικών καταθετικών επιτοκίων σε σχέση με αυτά των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να συγκεντρωθεί η κρίσιμη μάζα καταθέσεων.

- Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και μάλιστα το τελευταίο διάστημα χρειάστηκε να νοσηλευτεί δυο φορές σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Περαστικά.