Black Box 1/11/2019

Black Box 1/11/2019

- Άδωνις - Τραπεζίτες σημειώσατε 1. Αφού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε χθες στη Βουλή: «εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες», οι τράπεζες ενημέρωσαν χθες το απόγευμα το Υπουργείο πως οι προγραμματισμένες από 1η Νοεμβρίου αυξήσεις παγώνουν.

- Διανύουμε περίοδο όπου αρκετά από όσα συμβαίνουν γύρω μας, τα αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,16% ενώ τα πενταετή ομόλογα σπάνε όλα τα κοντέρ. Πρώτα έγινε η προσαρμογή στα yields και τώρα πίσω από την αγορά ομολόγων τρέχουν οι οίκοι αξιολόγησης με εκθέσεις και παρατηρήσεις για την ελληνική οικονομία ώστε να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων αυτό που ήδη αποφάσισε η αγορά.

- Νεότερα (από πρώτο χέρι) για την υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και για την οποία οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν μεταξύ άλλων τον Γ. Νίκα. Το «σύστημα» λειτουργούσε τουλάχιστον εδώ και 4 χρόνια. Αναζητούσαν πρόσωπα-συνεργάτες με οικονομική επιφάνεια προκειμένου οι χρηματιστηριακές κινήσεις να γίνονται στο όνομα τους, ώστε να υπάρχει συνεχής εναλλαγή των επενδυτών που κέρδιζαν. Η αμοιβή που προσέφεραν στους «μπροστινούς» ήταν το 20% των κερδών της κάθε κίνησης.

- Κατά την ίδια πηγή, για την οποία υπό μια έννοια θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ιδία πείρα, υπάρχουν ακόμη 10 με 15 πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στο κύκλωμα και είναι στο μικροσκόπιο των αρχών. Επίσης θεωρείται σφόδρα πιθανόν στο σκάνδαλο να εκπροσωπείται από συμπατριώτες μας και ο τιμημένος κλάδος της ελληνικής ναυτιλίας.

- Στην ερώτηση γιατί τότε δεν έχουμε ακόμη νεότερες εξελίξεις, η απάντηση ήταν: «Έτσι δουλεύουν, παιδί μου, οι Αμερικανοί. Πιάνουν έναν, κάνουν συμφωνία μαζί του, συλλαμβάνουν αυτούς που έδωσε ο πρώτος και αναζητούν νέο εμπλεκόμενο για να κλείσουν συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν τον κύκλο ως το σημείο που οδηγούν τα στοιχεία». Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου να τη γλυτώσουν μόνον με ένα πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων. Η ποινή θα περιλαμβάνει και φυλάκιση για τα πρόσωπα που είναι στο πυρήνα της απάτης, η διάρκεια της οποίας θα είναι προϊόν συμφωνίας.

- Σε συζητήσεις για πώληση fund (ΑΚΕΣ) που διαχειρίζεται και έχει άδειες ΑΠΕ για περίπου 300 ΜW φημολογείται ότι βρίσκεται η Ηellenic Capital Market.

- Επειδή πολλοί στην αγορά αναρωτιούνται για την Praxia Βank, οι πληροφορίες είναι ότι η τράπεζα συνεχίζει να βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσης και προετοιμασίας, καθώς ούτε εύκολο είναι το εγχείρημα, ούτε ιδιαίτερη εμπειρία υπάρχει στη χώρα μας. Η τράπεζα έχει βγει στην αγορά με κάποια καταθετικά προϊόντα και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 120 εκατ. καταθέσεις, ενώ οι χορηγήσεις είναι πολύ λίγες. Η πλήρης λειτουργία της τράπεζας τοποθετείται κάπου προς το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου.