Black Box 10/7/2019

Black Box 10/7/2019

- Ψυχραιμία. Ούτε το Eurogroup, ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε οι δημοσιονομικές «τρύπες» ευθύνονται για τη βουτιά του Χρηματιστηρίου. Η πίεση στην αγορά, που εκδηλώθηκε με επιθετικές πωλήσεις αποδίδεται σε 2,5 λόγους: Ο πρώτος είναι ότι όλοι οι εγχώριοι παίκτες ήταν long, φορτωμένοι φουλ στα συμβόλαια. Και τη Δευτέρα και χθες Τρίτη χτύπησαν margin.

- Ο δεύτερος λόγος είναι ένα -πολύ λογικό, κατά τους ειδικούς- profit taking στο ελληνικό ETF που επίσης ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα και κορυφώθηκε χθες. Ο μισός λόγος είναι όλα τα άλλα, δηλαδή οι ξένες αγορές, η αναμονή για τους χρησμούς της Fed, η αναστάτωση που προκλήθηκε με τον ΟΠΑΠ κλπ.

- Αυτές είναι οι αιτίες για την πτώση της αγοράς κι όπως υποστήριξε χθες η στήλη, η τακτική «βουρ στον ταβλά με τα κουλούρια» δηλαδή ψωνίζω ενόψει επικείμενου, πλην όμως προεξοφλημένου, γεγονότος με την προσδοκία ότι θα πουλήσω στο +20%, έχει τελειώσει από την εποχή της Σοφοκλέους του '99. Αν η στήλη έχει δίκιο στο παραπάνω σκεπτικό, λογικά σήμερα, μετά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να ισορροπεί.

- Χθες, 11:30πμ με 12:30μμ οι τραπεζίτες είδαν τον Α. Ενρία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους με τον επικεφαλής του SSM και την πρώτη σε ελληνικό έδαφος. Τα συμπεράσματα είναι ότι πρόκειται για έναν συμπαθητικό άνθρωπο, με αίσθηση του χιούμορ (όσο το επιτρέπει η θέση του) ο οποίος δεν έχει σχέση με την «παγωμένη» Ντ. Νουί. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις τράπεζες για τα NPLs και έθεσε τα ζητήματα που έχουν μπροστά τους. Μετά τους τραπεζίτες, ο Α. Ενρία συνάντησε νωρίς το απόγευμα τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για τον επόμενο σταθμό που είναι η Κύπρος.

- Με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς κινείται η νέα κυβέρνηση: Στις 17 Ιουλίου ανοίγει η Βουλή. Στις 18 Ιουλίου εκλέγει προεδρείο και στις 19 ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές. Την Κυριακή 21 Ιουλίου η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης κι ακολουθεί στις 22 Ιουλίου η κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου.

- Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαχείριση των επειγόντων θεμάτων. Χθες ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη για τη ΔΕΗ, ενώ ο Α. Γεωργιάδης είχε σύσκεψη με την ηγεσία της Lamda για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα του project Ελληνικό.

- Στο μεταξύ ανοίγει και η ατζέντα με την Κομισιόν. Στις 17 Ιουλίου έρχεται στην Αθήνα για συναντήσεις με την κυβέρνηση ο Επίτροπος Ζ.Π. Μοσκοβισί. Πάντως, η νέα κυβέρνηση διαθέτει δύο μέλη με ισχυρές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και έχουν δυνατότητες να χειριστούν δύσκολα θέματα.

- Ο ένας είναι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για την ενέργεια, Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος στο παρελθόν ήταν διευθυντής στο γραφείο του Χ. Αλμούνια και από το 2014 αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας. Ο άλλος είναι ο Γ. Ζαββός που έχει θητεύσει σε πολλές θέσεις στις Βρυξέλλες και ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα του ΑSP και των κόκκινων δανείων.