Eurokinissi
Η διευρυμένη ατζέντα της κυβέρνησης και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια στιγμή, που η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να ανεβάσει τους τόνους με αφορμή και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, είναι σαφές ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν περιορίζεται στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση των 27 σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το κυπριακό, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, βάσει του διεθνούς δικαίου και δηλώνοντας έκπληκτος από την αντίδραση της Άγκυρας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. «Οι θέσεις της Τουρκίας παραμένουν βαθιά προβληματικές» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει την προώθηση μιας θετικής ατζέντας, στους τομείς, που αυτό είναι εφικτό.

Σε αυτή τη «άσκηση ισορροπίας» μεταξύ της πάγιας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και των «παραθύρων» συνεννόησης, που ανοίγονται με την Τουρκία, επιχειρεί να προχωρήσει η Αθήνα, με ορίζοντα και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ώρα, που οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θέτουν σε εγρήγορση σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, όπως και την ελληνική διπλωματία, η κυβέρνηση κινείται με βάση και την ατζέντα της προεκλογικής «μάχης», που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μέσω την ενίσχυσης των εισοδημάτων, καθώς αυτή την ώρα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν φτάνει, όσο θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αναντιστοιχία», προτάσσοντας σειρά μέτρων, που η κυβέρνηση έχει λάβει, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το καλάθι του νοικοκυριού για το Πάσχα, το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, ένα μέτρο στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει διπλή στόχευση, την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας.

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να διορθώνει και αδικίες», είναι το μήνυμα Μητσοτάκη, που θα επαναληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επικοινωνώντας το κυβερνητικό έργο, που έχει υλοποιηθεί έως σήμερα. Η οικονομία θα αποτελεί την προμετωπίδα, όπως και οι μεταρρυθμίσεις, που όπως επισημαίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλάζουν τη χώρα και την προσαρμόζουν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα –από τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους δημόσιους φορείς, έως τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι «βήμα» για τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, να αποτελέσουν οι περιοδείες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Λέσβο, όπου θα περιοδεύσει και θα παραστεί σε εκδήλωση για την παράδοση οδικού άξονα του νησιού.

Ακολουθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας νέα περιοδεία στη βόρειο Ελλάδα, μια περιοχή ιδιαίτερου εκλογικού ενδιαφέροντος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς πρόκειται για περιφέρεια, όπου καταγράφονται διαρροές, κυρίως προς τα δεξιά και τα περιθώρια συσπείρωσης είναι μεγάλα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση απαντά και στις επικρίσεις, που δέχεται για την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η υποψηφιότητα αυτή «έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίον νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται».

Ένα από πρωτόγνωρα πεδία, ωστόσο, που οι πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλούνται να διαχειριστούν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι το πεδίο της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ήδη, το θέμα απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ξένες δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να παρέμβουν στις εθνικές εκλογές για να προωθήσουν τη δική τους γεωπολιτική ατζέντα και για ψεύτικα βίντεο και ψεύτικα ηχητικά, που μπορούν να διαδοθούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ακόμη κι αν διαψευστούν. «Οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας έκκληση «να μην θεωρούν ότι οποιαδήποτε είδηση, οποιοδήποτε βίντεο, οποιαδήποτε πληροφορία διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κατ’ ανάγκην αληθής».