Πώς θα χτίζετε το αφορολόγητο όριο από το 2020 - Παραδείγματα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στον περιορισμό των μετρητών προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το 30% των ετήσιων συναλλαγών θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα τιμωρούνται καταβάλλοντας επιπλέον φόρους. 

 Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των ηλεκτρονικών κυρίως για να καλύψει τις ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μάλιστα η κυβέρνηση υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδα της κατά 642 εκατ.
ευρώ μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή καθώς και όσοι είναι άνω των 70 ετών. 

Προκειμένου κάποιος να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ θα πρέπει από το έτος να χρησιμοποιεί περισσότερο την κάρτα του ή το e-banking.

 Σήμερα, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000- 30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών φτάνει στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου, θα ισχύσει συντελεστής 30% ανεξαρτήτως εισοδήματος. 

Για παράδειγμα: 

-  Για εισόδημα 10.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων θα έχει πέναλτι (περίπου 20-22%) επί της διαφοράς. Στην περίπτωση δηλαδή που ο ανωτέρω φορολογούμενους συγκεντρώσει το 2020 αποδείξεις με τη χρήση καρτών ή e-banking ύψους 1.500 ευρώ θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς. Δηλαδή θα καταβάλει φόρο (1.500 Χ 20%) 300 ευρώ. 

 -Για εισόδημα 20.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 2.500 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 6.000 ευρώ 

Για εισόδημα 40.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 6.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 12.000 ευρώ.  

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ότι η κίνηση αυτή συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της παραοικονομίας. 

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. «Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους.

Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό ενώ υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από συνέχιση της εξάπλωσης χρήσης. Με βάση διεθνείς πρακτικές τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισ. ευρώ) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ και κατά 54% (8,5 δισ. ευρώ ) αν η Ελλάδα έφθανε το επίπεδο χρήσης καρτών της Πορτογαλίας.