Πώς θα γεμίσουν οι «αποθήκες» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται τον Νοέμβριο ένα βήμα πριν από την επίτευξη του βασικού στόχου: να στηρίξει τα νοικοκυριά για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς όμως να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δηλαδή, να συγκρατεί την τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μόνο με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Για να διατηρηθεί όμως αυτή η κατάσταση -κάτι που με τη σειρά του θα συμβάλλει στο να επιτευχθούν και οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 καθώς για το 2022 φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά- θα πρέπει και οι…ταμιευτήρες του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης να παραμένουν γεμάτοι.

Όπως δηλαδή οι Γερμανοί και οι Ιταλοί φροντίζουν τις αποθήκες του φυσικού αερίου για να παραμένουν γεμάτες ενόψει του χειμώνα, εμείς θα πρέπει να φροντίζουμε να παραμένει ο τραπεζικός λογαριασμός του ΤΕΜ γεμάτος. Πώς θα εξασφαλιστεί αυτό και για το επόμενο χρονικό διάστημα:

1. Με την δρομολόγηση της βεβαίωσης των υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Θα φανεί αν θα είναι 300-400 ή και περισσότερα τα εκατομμύρια που θα φορολογηθούν. Ωστόσο, ο νόμος είναι ήδη ψηφισμένος και αναμένεται η οριστικοποίηση του ποσού για να επιβληθεί ο φόρος του 90%.

2. Με την φορολόγηση των υπερεσόδων που γεννώνται και το τελευταίο διάστημα λόγω της «προαναγγελίας» της κιλοβατώρας από τους παρόχους. Όταν τον Σεπτέμβριο η τιμή λιανική ανέβηκε στα 80 λεπτά υπό τον φόβο της εκτόξευσης της τιμής χονδρικής κάτι που όμως δεν συνέβη, οι εταιρείες εισέπραξαν αλλά δεν ξόδεψαν. Αντίθετα, ξοδεύτηκε το ΤΕΜ και ο κρατικός προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Η σχετική τροπολογία θα έρθει την άλλη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι με την κατάθεση θα ανοίξει ο δρόμος και για πιο συντηρητικές προβλέψεις από την πλευρά των παρόχων όσον αφορά στα τιμολόγια λιανικής από εδώ και πέρα.

3. Με το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων για τις μεγάλες καταναλώσεις. Τον Οκτώβριο έγινε το πρώτο βήμα με την θέσπιση της κλιμακωτής επιδότησης και τον Νοέμβριο γίνεται το δεύτερο με τη σημαντική μείωση της επιδότησης για τις μεγάλες καταναλώσεις.

4. Με την αλλαγή της κλίμακας ΥΚΩ η οποία θα φέρει περισσότερα έσοδα καθώς αυξάνονται οι χρεώσεις για τις μικρές καταναλώσεις που είναι και η πλειοψηφία.