Πώς θα ανοίξει η λιανική αγορά φυσικού αερίου

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Μια νέα αγορά, αν και υπό διαμόρφωση ακόμη, αναδύεται στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ως τώρα ανάλογη δραστηριότητα. Πρόκειται για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει απελευθερωθεί από τον Αύγουστο για τη βιομηχανία και πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αρχές του έτους και για τους επαγγελματίες. Αυτές οι κατηγορίες πελατών έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαλέξουν όποιον προμηθευτή φυσικού αερίου επιθυμούν, εκτός των τριών ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ, που διέθεταν αυτό το προνόμιο ως τώρα.

Το 2018 η απελευθέρωση για τους οικιακούς πελάτες

Ήδη, οι βιομηχανικές μονάδες, με καταναλώσεις πάνω από 2,2 GWh το έτος, ανά θέση κατανάλωσης, χαρακτηρίζονται επιλέγοντες πελάτες, με δικαίωμα επιλογής προμηθευτή, σύμφωνα με το νόμο για το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο. Πρόκειται επί της ουσίας για μια δεξαμενή περί τους 100 δυνητικούς πελάτες, τους οποίους διεκδικούν προμηθευτές φυσικού αερίου. Αρκετά λιγότεροι, βέβαια, είναι οι επαγγελματίες, που θα αποτελέσουν από τις αρχές του 2016 πελατειακό στόχο. Το μεγάλο, ωστόσο, άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου αναμένεται να γίνει σε δύο χρόνια, από το 2018, οπότε πλέον και οι οικιακοί πελάτες θα μπορούν να έχουν το ίδιο δικαίωμα επιλογής προμηθευτή.

Ποιοι είναι οι προμηθευτές

Σήμερα στην ελληνική αγορά, εκτός από τις τρεις ΕΠΑ και τη ΔΕΠΑ, είναι καταγεγραμμένοι 15 προμηθευτές φυσικού αερίου, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου απέκτησαν άδεια προμήθειας άλλοι δύο. Η ΕΛΙΝΟΙΛ και η Μακιός Α.Ε. που δραστηριοποιείται στα logistics. Ενδιαφέρον για την είσοδο της και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου έχει εκδηλώσει και η Elpedison, χωρίς, όμως, προς το παρόν, να έχει καταθέσει στη ΡΑΕ σχετική αίτηση. Να σημειωθεί ότι ο εταίρος στην εταιρία, η Edison, διαθέτει ήδη άδεια προμήθειας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο liberal.gr, μπορεί να υφίσταται ένας αξιόλογος αριθμός ανεξάρτητων προμηθευτών φυσικού αερίου, ωστόσο, αυτοί που κινούνται επιθετικά και έχουν αποκτήσει ήδη στο χαρτοφυλάκιο τους επιλέγοντες πελάτες, κυρίως βιομηχανικά εργοστάσια, είναι αυτή τη στιγμή δύο. Η M&M (σύμπραξη Motor Oil και όμιλος Μυτιληναίος) και η Ήρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε. Η Greensteel-Cedalion Commodities Α.Ε., εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τα εργοστάσια του ομίλου της Ελληνικής Χαλυβουργίας (ως θυγατρική) και ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην αγορά από το 2016.

«Δεν είναι μεγάλη σε πρώτη φάση η αγορά», επισήμανε παράγοντας που μίλησε στο liberal.gr. «Μιλάμε, δηλαδή, για ένα άνοιγμα-μη άνοιγμα». Ωστόσο, ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί, όταν δραστηριοποιηθούν σε αυτήν τόσο οι τρεις ΕΠΑ, όσο και η ΔΕΠΑ. Ένα κίνητρο που προβλέπεται να λειτουργήσει αποφασιστικά είναι η προσφορά συνδυαστικού πακέτου «αέριο-ηλεκτρισμός», για όσους, βεβαίως, μπορούν να το διαθέσουν.

Το βάρος στις εκπτώσεις

Σε αυτή τη φάση σημασία έχει για την προσέλκυση του πελάτη η ανταγωνιστική τιμή του φυσικού αερίου που δίδεται, δηλαδή, οι εκπτώσεις. Σε αυτό το ζήτημα, σχολιάζουν οι παράγοντες που μίλησαν στο liberal.gr, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια, δεδομένου ότι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές αγοράζουν κυρίως από τη ΔΕΠΑ. Η προμήθεια LNG ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν θεωρείται εναλλακτική λύση, λόγω της υψηλής τιμής του.

Με αυτά τα δεδομένα, ανεξάρτητοι προμηθευτές φυσικού αερίου ζητούν να ισχύσει με τη ΔΕΠΑ ό,τι έγινε με τη ΔΕΗ. «Όπως υποχρεώθηκε να μειώσει τα μερίδια της η ΔΕΗ, σε βάθος χρόνου, το ίδιο να υποχρεωθεί να κάνει και η ΔΕΠΑ», λένε. «Αν δεν μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΠΑ, να μην αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά της λιανικής του φυσικού αερίου», καταλήγουν.