Χωρίς εκπλήξεις και με αρκετό παρασκήνιο η Έκθεση της ΤτΕ σήμερα

Δεν είναι έκπληξη το ότι η εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα δεν θα περιέχει τίποτα το νεότερο για την οικονομία και τις προοπτικές της.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο θα αντανακλά την εγγενή αισιοδοξία του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα ή θα έχει επικρατήσει μία ρεαλιστική προσέγγιση στις πραγματικές δυνατότητες και τη δυναμική των προβλημάτων που παραμένουν ανοικτά.

Ακούγεται ότι υπήρξε ένας τέτοιος σχετικός προβληματισμός μεταξύ των μελών της διοίκησης, αλλά τελικά επικράτησε ο ρεαλισμός και η Έκθεση αναφέρεται με σαφή τρόπο στις προϋποθέσεις για να βγει η οικονομία από την παγίδα που βρίσκεται σήμερα. Δηλαδή να τρέξουν χωρίς άλλες αναβολές οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα, να ανακάμψει η οικονομία στα μέσα του επόμενου χρόνου μετά την κοιλιά που θα κάνει και πάλι στο πρώτο εξάμηνο και να επιστρέψουν οι ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω της ΕΚΤ.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση της αποφυγής νέων σπασμών στην πολιτική ζωή με ανατροπές που θα μπορούσαν να βάλουν εκ νέου την οικονομία στο “pause” μέχρι νεωτέρας.

Μετά από όλα αυτά, θα γίνει δυνατή η απόσυρση των capital controls και αφού θα έχει αρχίσει έμπρακτα να καταγράφεται μία σαφής τάση αύξησης των καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες.

Σημείο εκκίνησης αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το αργότερο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και η έναρξη των συζητήσεων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόβλεψη για την προσδοκία δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και στα μέσα του χρόνου. Δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου την άνοιξη του 2014, όταν και πάλι η προσδοκία για ομαλοποίηση είχε στηριχθεί σε μία επισφαλή όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα τότε ελπίδα και έξοδο από την κρίση.

Μαριάνθη Θεοδοσίου