Shutterstock

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ανακατεύει την τράπουλα στα κρυπτονομίσματα

Μια σειρά τροπολογιών που συντάχθηκαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τις αγορές κρυπτονομισμάτων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CTF) έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στο ρυθμιστικό τοπίο της Ευρώπης,

Αναταραχή δημιούργησαν στις αγορές το ανώτατο όριο συναλλαγών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που φέρνει η MiCA για τα stablecoins που δεν βασίζονται σε ευρώ, που όπως δείχνει επανέρχεται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον κανονισμό ψηφιακών νομισμάτων της ΕΕ.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η αγορά κρυπτονομισμάτων πανηγύρισε για την αφαίρεση της αμφισβητούμενης αυτής τροπολογίας. Το όριο θα αναφέρεται στο ημερήσιο όριο συναλλαγών, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πως αυτό θα προσμετράται και θα οριοθετείται. Η γαλλική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της ΕΕ πέτυχε να αναβιώσει τη διάταξη, σύμφωνα με διάφορες πηγές που παρακολουθούν τη νομοθετική πρωτοβουλία. Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα μετά το τέλος των τεχνικών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους κανόνες Markets in Crypto-Assets (MiCA), τη συνολική πολιτική για τα ψηφιακά νομίσματα στην ΕΕ.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματίσει να ψηφίσει για τη νομοθεσία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μοναδική τροπολογία που φέρνει τα πάνω -κάτω στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Οι τροπολογίες πιέζουν για τη συμπερίληψη των πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας (Decentralised Finance), των αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών (Decentralised Autonomous Organisations) και των NFTs στις διατάξεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μια σειρά τροπολογιών που συντάχθηκε ωστόσο φαίνεται να καταργεί περιορισμούς για τη μεταφορά κεφαλαίων σε αυτόνομα ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή όσα δεν φιλοξενούνται από κάποιον πάροχο και ελέγχονται άμεσα από τους χρήστες τους. Ο κανονισμός «Travel» που επέβαλε διατάξεις επαλήθευσης ταυτότητας για τη μεταφορά κεφαλαίων που αφορούν τα λεγόμενα μη φιλοξενούμενα ψηφιακά πορτοφόλια, που προηγουμένως προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις στις αγορές κρυπτονομισμάτων - φαίνεται να έχει αφαιρεθεί.

Απομένει μια σειρά βημάτων για το σχέδιο τροπολογιών πριν εγκριθούν. Παράλληλα, το metaverse μπαίνει στο στόχο των επενδυτών ως πιθανή «ευκαιρία» για ξέπλυμα χρήματος και οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων ενδέχεται επίσης να υποχρεωθούν να ακολουθούν τους κανόνες AML όταν αυτές αφορά συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ.

Οι διατάξεις είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης προτεινόμενων τροποποιήσεων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες σε συμβιβαστικές τροπολογίες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν όλες τις διαφορετικές απόψεις.

Οι τροπολογίες εξακολουθούν να έχουν πολλά σημεία που πρέπει να περάσουν στη ψηφοφορία πριν εγκριθούν επίσημα. Πρώτον, πρέπει να περάσουν από ψηφοφορία για να εισέλθουν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, η τελική έκθεση πρέπει να περάσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια με όλες τις επιτροπές του Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, η έκθεση θα εκπροσωπήσει το Κοινοβούλιο στις διοργανικές συζητήσεις που θα ληφθούν οι πρωτοβουλίες.

Η τελική έκθεση για τη θέση του Κοινοβουλίου προβλέπεται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο και μέχρι τότε έχουν προγραμματιστεί τεχνικές συναντήσεις για την έκθεση AML.