Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Καστελόριζο και Ρω

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω 3 φορές ενώ έτερο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω και από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, αργά το μεσημέρι, με την Άγκυρα να καταστρατηγεί κατ'' αυτόν τον τρόπο το μορατόριουμ πτήσεων σε περιόδους θρησκευτικών και εθνικών εορτών, βάσει των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 30.000 πόδια, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου ξανά ζεύγος τουρκικών F16 είχαν πετάξει σε ύψος 16.500 και 16.000 ποδών αντίστοιχα πάνω από το ακριτικό νησί.

Σήμερα το απόγευμα το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη νήσο Ρω στα 30.000 πόδια στις 15:34  μ.μ.

Εν συνέχεια έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR  Αθηνών και πάλι χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τη Ρω στα 15.000 πόδια, στις 16:16 μ.μ.

Επτά λεπτά αργότερα ακόμα ένα τουρκικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών επίσης χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πετώντας πάνω από τη νήσο Στρογγύλη και το Καστελόριζο και δύο λεπτά αργότερα πάνω από τη Ρω, στα 14.500 πόδια.

Κατά πάγια τακτική τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ.

Για ακόμα μία φορά η Άγκυρα επιλέγει να καταστρατηγήσει το μορατόριουμ πτήσεων κατά την διάρκεια θρησκευτικών και εθνικών εορτών, το οποίο εμπίπτει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), βάσει της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ, σε μια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.