Τραμπ σε Μητσοτάκη: «Δικαίωμα της Ελλάδας η επιβολή της νομοθεσίας στα σύνορά της»

Tο δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία της στα εξωτερικά της σύνορα αναγνώρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που υπήρξε μεταξύ του Κυριακου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τράμπ. Ανάλογη τοποθέτηση και από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ. Αύριο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο με την ηγεσία της ΕΕ. Διεθνής η στήριξη προς την Ελλάδα για τους εκβιασμούς Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αμερικανό πρόεδρο στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και το άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να περάσουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η ελληνική πλευρά για την αποτροπή της εισβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Έβρο και νησιά. Μάλιστα σημείωσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας η προάσπιση των συνόρων της 

Από την πλευρά του ο Ντ. Τράμπ εμφανίσθηκε να κατανοεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και η οποία έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με και  να δηλώνει προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία στα σύνορά της.

Από την πρώτη στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός πέραν των μέτρων που λαμβάνει για την αυξημένη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας έχει προχωρήσει στη διεθνοποίηση της κατάστασης που διαμορφώνεται από τις εκβιαστικές και κατά παρέκκλιση της συμφωνίας με την Ε.Ε. κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ενώ ήταν σε διαρκή επαφή με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασσόλι, τους οποίους και ενημέρωσε για τα όσα λαμβάνουν χώρα μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε όλα τα θέματα και ενεργοποίησε όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται εκ της συνθήκες της Ευρώπης με τελευταία αυτή του άρθρου 78 παρ. 3, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν και τα σχετικά αιτήματα για ενίσχυση της δύναμης της Frontex.

Στην προσπάθεια αυτή οφείλεται και το γεγονός πως αύριο η ηγεσία της ΕΕ και εκπρόσωποι της κροατικής προεδρίας θα βρεθούν στον Έβρο και θα επισκεφθούν τα σύνορα για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Μάλιστα θα πετάξουν με ελικόπτερα πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια θα ενημερωθούν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κων. Φλώρο.

Επίσης ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ε.Ε. θα προχωρήσουν και σε κοινές δηλώσεις. 

AP Photo/Alex Brandon