Σφοδρή κριτική αλλά και «χαμόγελα» μετά την απόφαση Τραμπ για τη συμφωνία με το Ιράν

Από τη μία οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τη «λύπη» τους, από την άλλη Ισραήλ και Σαουδική Αραβία χαιρετίζουν την απόφαση του αμερικάνου προέδρου να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την έντονη απογοήτευσή του» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν –λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιράν: «Παράνομη» η απόφαση Τραμπ - Παραμένουμε στη συμφωνία με τους υπόλοιπους εταίρους

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχάνι χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «παράνομη», λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ροχανί, η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά “ψυχολογικό πόλεμο”, ενώ δήλωσε ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί με τους υπόλοιπους πέντε συμμετέχοντες (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία).

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία «λυπούνται» για την αποχώρηση των ΗΠΑ

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Κίνα: Όλα τα μέρη της συμφωνίας να αξιοποιήσουν τον διάλογο

Ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Γκονγκ Σιαοσένγκ, δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα όφειλαν να την τηρήσουν και να αξιοποιήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιλύσουν οποιαδήποτε διένεξη, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε τηλεγράφημά του με προέλευση την Τεχεράνη και με ημερομηνία καταχώρισης (χθες Τρίτη) 8η Μαΐου, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Γκονγκ είπε σε δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις του με ιρανούς αξιωματούχους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ