Ομογενειακό συναγερμό για την Αγιά Σοφιά κήρυξε η Βουλή

Στην ενεργοποίηση του απανταχού Ελληνισμού αποφάσισε να προχωρήσει, μέσα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αλλαγή καθεστώτος και μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε Ισλαμικό Τέμενος».

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής ΝΔ, όσο και όλα τα μέλη της, καταδίκασαν την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, έκαναν λόγο για χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και τόνισαν την ανάγκη ενεργών δράσεων, ώστε να καταδικαστεί η απόφαση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή του παγκόσμιου πολιτιστικού αυτού μνημείου σε τζαμί.

Ομόφωνα, τα κόμματα συμφώνησαν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε η Επιτροπή να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα όχι μόνο την καταδίκη της Τουρκίας για την Αγία Σοφία αλλά και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Όπως τονίστηκε από όλους, πρέπει η στρατηγική της χώρας μας να είναι στη κατεύθυνση διεθνοποίησης των δύο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την Τουρκία και να το συνδέσει με την προκλητική πολιτική της.

«Πρέπει να προκαλέσουμε ομογενειακό συναγερμό. Έχει σημαντική ηθική σημασία, γιατί ο θύτης παραμένει ατιμώρητος και αμετανόητος. Είναι ώρα να δράσει η ελληνική διπλωματία. Είναι αίτημα όλων των Ελλήνων και θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης. «Πρέπει να ζητήσουμε από όλες τις ομογενειακές ομοσπονδίες, οργανώσεις συλλόγους σωματεία, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, την εκκλησία, τους ευρωβουλευτές μας απανταχού του ελληνισμού να κινητοποιηθούν στις χώρες τους και να καταδικάσουν την απόφαση. Να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό για τα εθνικά μας θέματα. Και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, Κωνσταντινοπολιτών, είναι μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια», πρόσθεσε.