ΟΗΕ: 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες στον παγκόσμιο τουρισμό

Απώλειες που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα  3,3 τρισ. δολάρια θα έχει η τουριστική «βιομηχανία» σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως αναφέρει σε έρευνά της ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). 

Συγκεκριμένα, η έκθεση «COVID-19 and Tourism» αναφέρει ότι «ο εισαγόμενος τουρισμός έχει σχεδόν ανασταλεί, ενώ ο εγχώριος περιορίζεται από τα περιοριστικά μέτρα. Αν και η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένους προορισμούς έχει αρχίσει σταδιακά να ξεκινά, πολλοί φοβούνται το κόστος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο κορονοϊός».

Ως εκ τούτου, ο οργανισμός εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από τον τουρισμό πρόκειται να μειωθούν 1.7 τρισ. δολάρια 2 τρισ. δολάρια ή 3,3 τρισ. δολ., (Ανάλογα με το σενάριο)- ήτοι μεταξύ 1,5%-4,2% επί του παγκοσμίου ΑΕΠ, χωρίς όμως να σημειώνει όμως ποια εκδοχή είναι η πιθανότερη.

Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν απώλειες που θα φτάσουν έως 187 δισ. δολάρια στην περίπτωση που ένα lockdown θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, ακολουθούμενες από την Κίνα με απώλειες 105 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Ταϊλάνδη και η Γαλλία αναμένεται να χάσουν 47-50 δισ. δολάρια, ενώ η Τζαμάικα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό θα έχει απώλειες που ισοδυναμούν με το 11% του ΑΕΠ της.

AP Photo/Christophe Ena