Ντόμινο από lockdown και νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Στις χώρες της Ευρώπης, τις οποίες χτυπά με πρωτοφανή ορμή το 4ο κύμα της πανδημίας δεν βράζει μόνο ο κορονοϊός -με αριθμό κρουσμάτων ρεκόρ-αλλά και η κοινωνία, με βίαια επεισόδια να καταγράφονται στις Βρυξέλες, το πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ολλανδία και αλλού. 

Η τρομακτική αυξητική τάση των κρουσμάτων σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σλοβενία οδηγεί τις κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών μελών στην απόφαση γενικού lockdown, με μέτρα που ισχύουν εξίσου για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, με στόχο να σωθούν  τα Χριστούγεννα, παρόλο που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε πολλές εξ αυτών ξεπερνούν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα.

Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κάνοντας λόγο για 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να αυξάνεται στα 2,2 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας.

Ήδη, σήμερα η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας και διέταξε την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως κρουσμάτων, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέο κορονοϊό έφθασε σε κρίσιμο σημείο και το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.

Η Γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερους κανονισμούς για την χρήση μέσων μεταφοράς, αλλά και την πρόσβαση στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, πρόσβαση στις επιχειρήσεις και στα τρένα θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ κορονοϊού σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν πρόσφατα δεν απέκλεισε ένα γενικό lock down (τύπου Αυστρίας), τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα και πως  αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων», καθώς σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πλησιάζει το 100% και  γερμανικά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να προβούν σε διακομιδές ασθενών σε άλλη χώρα (εν προκειμένω στην Ιταλία).

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι από σήμερα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι είτε από τους ελεγκτές των αμαξοστοιχιών είτε από το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας. Επιβάτες που δεν διαθέτουν κανένα από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει να κατεβαίνουν στην επόμενη στάση. Η ίδια ρύθμιση εφαρμόζεται και στις γραμμές των υπεραστικών λεωφορείων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι ο περιορισμός του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ο περιορισμός θα ισχύει ως τις 19 Μαρτίου 2022 και μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Τι θα ισχύει στους χώρους εργασίας

Στους χώρους εργασίας, οι απασχολούμενοι, υποχρεούνται να δείξουν στον εργοδότη το πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού είτε ανάρρωσης. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, θα πρέπει παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Οι εργοδότες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι υποχρεωμένοι να το ελέγχουν καθημερινά και να το καταγράφουν. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναλάβουν τα έξοδα για δυο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους.

Ένα επιπλέον τεστ την εβδομάδα πληρώνεται από το κράτος. Αν χρειαστεί και άλλο, θα πρέπει να το πληρώνει ο εργαζόμενος από τη τσέπη του. Ο κανονισμός ισχύει και για άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Για αυτούς που δεν εργάζονται επειδή δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία πιστοποιητικά, μπορούν να επιβληθούν περικοπές στο μισθό, και στην έσχατη περίπτωση μπορούν ακόμη και να απολυθούν. Ως και 25.000 ευρώ πρόστιμο πληρώνουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι που παραβιάζουν αυτό τον κανονισμό.

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του lockdown των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. "Η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. "Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν".

Οι περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μη αναγκαίων καταστημάτων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TASR, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ. «Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα».

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 αύριο Πέμπτη καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης - τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους - να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας --που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID-- είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες, λέει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η ιταλική κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τους εμβολιασμένους πολίτες και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με αρνητικά τεστ, θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους και στα μέσα μεταφοράς.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν και στις λεγόμενες «λευκές ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δεν προβλέπονται νέες απαγορεύσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο και για την είσοδο σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς. Η διάρκεια του πάσου, στο εξής, μειώνεται από δώδεκα σε εννέα μήνες. Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε, παράλληλα, και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες πολιτών. Στους υγειονομικούς, πρόκειται τώρα να προστεθούν οι αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι στρατιώτες, οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία.

Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση χρήσης της μάσκας παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο. Οι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. 

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Επιδεινώνεται το κλίμα στην Ευρώπη 

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με ολοένα και περισσότερες χώρες να σφίγγουν  περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, απαγορεύοντας τους την είσοδο στις περισσότερες εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής ανοίγει τον δρόμο και για την λήψη αυστηρότερων μέτρων στην πατρίδα μας, καθώς εδώ μάλιστα το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων-όπως αποφάσισε η Αυστρία για την 1η Φεβρουαρίου και μετά- δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Εξαιρουμένης λοιπόν  της επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας, τα «εργαλεία» της πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού όσο θα κρυώνει ο χειμώνας κι ο κόσμος θα περιορίζεται σε εσωτερικούς χώρους, στρέφονται στον περιορισμό της μετακίνησης των ανεμβολίαστων.

Μια πιθανή οδός λοιπόν αποτελεί η απαραίτητη προσκόμιση rapid test για την είσοδο στα καταστήματα τροφίμων ή και στα ΜΜΜ-και στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία σκληραίνοντας την στάση της απέναντι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί επιτρέπει την  επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Η Γερμανία διαθέτει βέβαια πολύ πιο εύρωστο σύστημα υγείας από την Ελλάδα αλλά σε ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν διαφέρει πολύ σε σύγκριση με εμάς (η κάλυψη είναι κοντά στο 70%) και δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση της χώρες της Ιβηρικής-εκεί όπου έχουν συντελεστεί τα εμβολιαστικά θαύματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που όπως είναι αναμενόμενο δεν δείχνουν να πιέζονται ιδιαίτερα κατά το σαρωτικό 4ο κύμα.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που προσεγγίζουν το 90% σε γενικό πληθυσμό και αγγίζουν το 100% στις ευπαθείς ομάδες….