Μετανάστες σε γερμανικά ΜΜΕ: «Περιμέναμε την ευκαιρία να ανοίξουν τα σύνορα»

Στην προσπάθεια εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών να φθάσουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. «Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία», δηλώνουν μετανάστες στα γερμανικά ΜΜΕ.

Σε ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de αναφέρει πως «η είδηση για άνοιγμα των συνόρων για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία είναι ήδη μια υπόσχεση. Πολλές εκατοντάδες ξεκίνησαν με λεωφορεία ή και με τα πόδια προς τα ελληνικά σύνορα».

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις από μετανάστες και πρόσφυγες: «Ξεκινάμε για να το προσπαθήσουμε. Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη». Όπως αναφέρει η tagesschau.de, «ένας Αφγανός φωνάζει "Ελλάδα, Ελλάδα, ινσαλά, ινσαλά" και ένας Σουδανός λέει ότι φιλοδοξεί να φθάσει στη Μασσαλία. Ένας Σύρος ονειρεύεται μια ζωή στη Γερμανία. Στο λεωφορείο που κάνει δρομολόγια Κων/πολη - Αδριανούπολη ο οδηγός λέει: "Μεταφέρουμε κυρίως πρόσφυγες. Έχουμε βάλει επιπλέον λεωφορεία στη γραμμή αυτή. Όλα τα εισιτήρια έχουν διατεθεί. Το 70%-80% των επιβατών είναι πρόσφυγες».

Όπως σημειώνεται, ένας Τούρκος περαστικός σχολιάζει ότι η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων «είναι καλή για την Τουρκία και καλή για τους πρόσφυγες».

H Deutsche Welle σταχυολογεί ενδεικτικούς τίτλους από τα γερμανικά ΜΜΕ για το θέμα: «Κλιμάκωση στη Συρία: Η Ελλάδα κλείνει τον μεθοριακό σταθμό στον Έβρο» (Spiegel Online), «Λεωφορεία στην Τουρκία μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα – Χρήση δακρυγόνων από την ελληνική αστυνομία» (Die Welt) «Καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «Με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα η Ελλάδα σταματά τους πρόσφυγες» (Zeit Online).

Όπως αναφέρει η DW, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Αθήνα δεν φέρει ευθύνη για τα δραματικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα καταβάλλει το τίμημα για αυτά».

Στις απειλές της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί σκληρή στάση, γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία ως τίτλο του άρθρο της χρησιμοποιεί το tweet του ;Eλληνα πρωθυπουργού «Καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ηγεσία της ΕΕ, καθώς και ομολόγους του από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους η καγκελάριος Μέρκελ, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και για το ότι η Ελλάδα εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους».

«Τι είναι σε θέση να πράξει η Ευρώπη»

«Με την επίθεση στις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ ο Μπασάρ αλ Ασάντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στον πρόεδρο Ερντογάν και αν χρειαστεί να λύσουν με στρατιωτικά μέσα την διένεξη με την Τουρκία, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Η επίθεση σε βάρος του τουρκικού στρατού κλιμακώνει επικίνδυνα τη κατάσταση στη Συρία. Αυτό το σενάριο ήθελαν να αποφύγουν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ που φοβόταν αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό. Τώρα ο Ερντογάν ζητά τη στήριξη των συμμαχικών χωρών και εκείνες δύσκολα μπορούν να αρνηθούν».

Φωτογραφία: AP