Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα, σύνολο 892 στην Ελλάδα - Στους 26 οι νεκροί

Ακόμα 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, με το συνολικό αριθμό στη χώρα να ανέρχεται πλέον στα 892. Παράλληλα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας το τελευταίο 24ωρο, με τα θύματα να είναι στο σύνολό τους 26.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας και Ισπανίας αν τα μέτρα αρθούν, θα δούμε παρόμοια εικόνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «Θα ήταν καταστροφική τώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Όπως ανέφερε « δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας».

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η εκτίμηση είναι ότι απουσία μέτρων ο κορονοϊός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα και αυτό ήδη φαίνεται από την εικόνα που έχουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα». Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρετανία είπε ότι σε 14 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10 φορές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ.Τσιόδρας στην περίπτωση του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως είπε πρόκειται για σπάνιο περιστατικό γνωστής επιπλοκής όσον αφορά τον κορονοϊό. «Εμφάνισε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή που κάνει ο κορονοϊός και γι' αυτό χορηγούμε ειδική αντιπηκτική αγωγή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνια επιπλοκή που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται.

Όσον αφορά το «μένουμε σπίτι με ελαφρά συμπτώματα» ο κύριος Τσιόδρας υπεραμύνθηκε αυτής της τακτικής, τονίζοντας ότι «η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία στρατηγική που προτείνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά συμπλήρωσε: «φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, ιδίως αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ηλικιωμένοι» . Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι με κορονοϊό εμφανίζουν ήπια νόσο, κατέληξε.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 57 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 54 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Σχετικά με τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα σήμερα, ένας 64χρονος άνδρας από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης, ένα από τα χωριά που έχουν τεθεί εδώ και αρκετές μέρες σε πλήρη καραντίνα, κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ ότι έφυγε από την ζωή ένας κάτοικος της περιοχής 70 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Με κορονοϊό νοσηλεύεται και η σύζυγός του αλλά όχι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το πρωί επίσης είναι γίνει γνωστό ότι πέθανε ένας 46χρονος στρατιωτικός από την Ξάνθη χωρίς υποκείμενο νόσημα. Ο ανθυπασπιστής τεχνικού νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέταρτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σήμερα νοσηλευόταν στο Αττικόν και ήταν 54 ετών. Δεν είχε διαγνωστεί με τον κορονοϊό, κάτι που συνέβη μετά θάνατον όταν οι οικείοι του θέλησαν να δωρίσουν τα όργανά του σε άλλους συνανθρώπους μας.